BLIKVANGERS van 10-11 tot en met 16-11-2014

Machteld Kaesemans

 Velduil  /  Johan Buckens.

 

Zeer veel waarnemers, ongeveer 140 die op zoek gingen naar nieuwe soorten of naar de ultieme foto, maar vooral naar de ontspanning in de natuur!!!

 

Deze week laat ik jullie enkele foto’s zien van uilen. Een velduil van zo nabij fotograferen geeft  wel heel wat voldoening, net als de steen- en ransuil. Het was ook een uitzonderlijk gunstig jaar met veel muizen, dus een talrijk nageslacht.

 

Bij de watervogeltelling werden meerdere nieuwe eendensoorten gespot. Reeds afgezakt uit het noorden spotte men ijseend, pijlstaart, smient en middelste zaagbek. De eerste kleine zwanen zaten aan Het Zwin en een kuifaalscholver werd opgemerkt aan de achterhaven. Een geoorde fuut blijkt het nog steeds naar zijn zin te hebben in de achterhaven en Zeebrugge, want koud is het zeker nog niet. De visarend en de Siberische tjiftjaf verdwenen in het begin van de week, maar ijsgors en sneeuwgors kondigen het begin van de winter aan…toch bij naam!!!

 

 

 Kuifaalscholver

 

Patrick Keirsebilck

 

 Geoorde Fuut

 

 J. Vanryckeghem

 

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Albert Wabe Huysmans, Alexis De Munck, Antoine Cornelis, Arnaud Beckers, Arnout Zwaenepoel, Bart DS, Bart Mortier, Bart Van Gelder, Bert Willaert, Bram Conings, Buyst Marie Rose, Caroline De Wulf, Catherine Priem, Celine Neutens, Daniël Wybo, Dany Depauw, Devos Johan, Dominique Bauwens, Dries Candaele, Eline Peeters, Emmanuel Crul, Erwin Derous, Filip De Ruwe, Filip Verbelen, Frank De Scheemaeker, Frank Schaffler, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, G. Andy, Gaby Wieme, Geert Carette, Gilbert De Ghesquière, Gilles Bavay, Guido Orbie, Hans De Blauwe, Hans Vansteenbrugge, Henk Loobuyck, Herman Blockx, Hilde Fontier, Ingrid Nel, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan D’hondt, Jan Mees, Jasper Mussche, Jean Hugé, Jelle Ronsmans, Jens Derycker, Jeremy Demey, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jonathan Meire, Joost Meulemans, Julie Lecomte, Jurgen Dewolf, Kamil Daneels, Karel Boey, Karel Tack, Kenny Hessel, Koen Vandepitte, Koenraad Bracke, Kristof Hurtekant, Laure Hollez, Leo Declercq, Lieven Simons, Lowie Lams, luc Baekelandt, Luc De Cat, Luc De Waele, Luc Deblauwe, Luc Dijon, Luc Lippens, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Allewaert, Marc Batsleer, Marc Lievrouw, Marc Detollenaere, Marcel Pottier, Margaux Boeraeve, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Maurits Karreman, Michel Louette, Miguel Depoortere, Mylle Johnny, Nancy Traen, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Olivier Dochy, Olivier Vergucht, Patrick Keirsebilck, Patrick Vandousselaere, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul D’hoore, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Pierre Van Vooren, Piet Allegaert, Renaat vande Meulebroeke, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rita Vanhullebusch, Robbert Schepers, Rudy Deplae, RV Simon Stevin, Sebastiaan Hanoulle, Simon Feys, Simon Vyncke, Spriet Antonius, Starling Reizen, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven D’haese, Stijn Borny, Stijn Vansteenbrugge, Thomas Moorthamer, Valérie Goethals, Vandeputte Christian, Vanmeerbeeck Philippe, Verduystert J.P. Vic Puype, Walter De Smet, Ward Tamsyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Lammerant, Wim Pauwels,Wim Veraghtert.

 

 

 Kleine zwaan

 

 Herman Blockx

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Pijlstaart  /  IJseend  /  Middelste zaagbek  /  Smient

 

 

 

 

 1 & 2 Marc Nollet  /  3 Marnix Vyncke  /  4 Herman Blockx

 

 

Roodhalsgans: Het Zwin.

Kleine zwaan: Het Zwin.

Krooneend: Blauwe Toren.

IJseeend: Het Zwin.

Middelste zaagbek: Achterhaven.

Geoorde fuut: Zeebrugge.

Lepelaar: Achterhaven, Zuienkerke, Uitkerke.

Roerdomp: Zedelgem, Uitkerke.

Purperreiger: Zwankendamme.

Grote zilverreiger: ZIE HIER

Kuifaalscholver: Achterhaven.

Visarend: Damme.

Bruine kiekendief: Achterhaven, Damme, Houtave.

Blauwe kiekendief: Vlissegem, Lissewege, Assebroek, Westkapelle, Heist, Uitkerke.

Havik: Zedelgem.

Ruigpootbuizerd: Knokke.

Smelleken: Zeebrugge, Wenduine.

Slechtvalk: ZIE HIER

Waterral: Moerbrugge, Damme, Uitkerke, Heist, St. Andries, Roksem Put.

Kraanvogel: Uitkerke, Damme, Wenduine.

Amerikaanse steltkluut:: Weiden Pompje.

Bokje: Assebroek, Torhout, Zedelgem.

Paarse strandloper: Blankenberge Haven.

Kerkuil: Uitkerke Weiden.

Bosuil: St. Michiels, Beernem, Zedelgem.

Velduil: Zeebrugge, Uitkerke.

Kleine bonte specht: Villa Duvelsgat.

Zwarte specht: Sijsele.

Roek: Damme.

Baardman: Uitkerke, Achterhaven, Knokke.

Boomleeuwerik: Assebroek.

Cetti’s zanger: Achterhaven, Zeekanaal, Meetkerke, Knokke.

Siberische tjiftjaf: Achterhaven, Heist.

Braamsluiper: Zeebrugge.

Waterpieper: Uitkerke.

Kleine barmsijs: Loppem.

Barmsijs onbekend: Loppem.

Kruisbek: Beernem, Loppem.

Goudvink: Duinbergen.

IJsgors: Knokke.

Sneeuwgors: Heist, Wenduine.

 

 

Steenuil    /    Ransuil

 

 

 Johan Buckens    /    Freddy Cordy

 

Machteld Kaesemans  2014-11-17