BLIKVANGERS van 21-12 tot en met 27-12-2015

Machteld Kaesemans

2015-12-30 Slangenarend Marc Nollet

Slangenarend  /  Marc Nollet.

 

Dit is de laatste volledige week van het jaar 2015. Hierbij bied ik jullie een overzicht per maand aan van de zeer zeldzame en de zeldzame vogels (categorie A en B). De zeldzaamheid kan afwijkend zijn in de verschillende provincies, deze hier gelden voor het Mergusgebied.

 

JanuariDwerggans, Oehoe.

Februari: Pestvogel, Zeearend.

Maart: geen.

April: Steppekiekendief.

Mei: Grauwe Klauwier.

Juni: Roodmus, Ralreiger, Lachstern, Aasgier, Bijeneter, Baardgrasmus.

Juli: geen.

Augustus: Grauwe Kiekendief, Veldrietzanger (vangst), Kwartelkoning (vangst), Gestreepte Strandloper, Poelruiter.

September: Slangenarend, Poelsnip.

Oktober: Klapekster, Dwerggors, Pallas’ Boszanger, Siberische Tjiftjaf, Witkopstaartmees.

November: Witkopstaartmees, Koereiger, uitzonderlijk veel in 2015 ook al gezien in februari en nog aanwezig in december !!!!

December: Grote Burgemeester, Witkopstaartmees.

 

De waarnemers waren zeer talrijk en actief…met 200, dit is het grootste aantal in 2015.

De nieuwe soorten vogels voor deze week kan je opmerken wanneer je de onderstaande lijst overloopt.

 

Nu rest mij nog jullie allemaal een gelukkig nieuwjaar toe  te wensen en te hopen dat 2016 minstens evenveel plezier in de natuur en vogels meebrengt !

 

 

Aasgier  /  Dwerggans  /  Baardgrasmus  /  Roodmus

 

2015-12-30 Aasgier Marc De Ceuninck 2015-12-30  Dwerggans Jan Baert

 

2015-12-30 Baardgrasmus Johan Buckens 2015-12-30 Roodmus Johan Buckens

Marc De Ceuninck  /  Jan Baert  /  3 & 4  Johan Buckens

 

 

WAARNEMERS:

Adeline Léonet, Alain Baccaert, Albert Mannaert, Albert Neyt, Alexander Devos, Alexis De Munck, Andy Vanwijnsberghe, Annelies Jacobs , Anthony Maes, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Baetsle Rudi, Bart Vantorre, Bastiaan De Ketelaere, Bavo Debaere, Ben Steeman, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Carl Vertommen, Carlos Terseleer Lillo, Catherine Priem, Chris Melis, Chris Steeman, Christophe Jacobs, Cyr Mestdagh, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Danny Vdk., De Schutter Willy, Didier Mary, Dieter Coelembier, Dominique Bauwens, Dries Candaele, Eddy Scheinpflug, Elias Tibax, Emmanuel Crul, Eric Halet, Eric Hermy, Erwin Derous, Etienne BRUNELLE, Femke Batsleer, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Fons Vervoort, Frank De Scheemaeker, Franky Beidts, Freddy Rogiers, G Aerts, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Gerald Driessens, Gert Govaerts, Gilles Bavay, Gilles Blondiau , Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vandenberghe, Heidi Verstraete, Henk Loobuyck, Herman Blockx, Hilde Fontier, Hugo De Bruyker, Ivan De Wispelaere, J Vanryckeghem, Jan Celis, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Pauwels, Jan Seys, Jan Van Eeckhout, Jan Vanaverbeke, Jan Versigghel, Jasper Louette, Jasper Mussche, Jean Pierre Reginster, Jean Pieters, Jelle Quartier, Jelle Ronsmans, Jens Derycker, Jo Seynaeve, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johannes Jansen, Jonas Ghyselen, Jonathan Brutin, Jonathan Meire, Joost  Schamp, Jorg Lambrechts, Jos Simons, Kathleen Geukens, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Koen, Koen Baute, Koen Maertens, Koen Van Decraen, Kris De Rouck, Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kristof Van Asten, Kurt Van Damme, Lander Kestemont, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Teugels, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Ludo Van Der Linden, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Maxime Van Cutsem, Michael Parmentier, Michel Louette, Miel Ferdinande, Mike Vandeperre, Mireille Henry, Moeskops Henri, Monica Acton, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Oliver Mechthold , Olivier Olyslaegers, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul D’hoore, Paul Vervaet, Peene Dirk, Peter Tibax, Philippe Deprez, Philippe Stroot, Pierre Blockx, Pierre-Yves Bodart, Pieter Cox, R. De Jaegher, Raphael Windey, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robbe De Groeve, Roland Bultinck, Roland François, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Serge Allein, Simon Feys, Stef Vlietinck, Stefaan Brinckman, Stefaan Depover, Steyn Van Assche, Stijn Borny , Sven Maly, Thijs Tanghe, Tiemen De Smedt, Tim Rogghe, Tim Vochten, Tine Devroye, Tom Schildermans, Toon Van Elst, Valérie Goethals, Verduystert J.P, Victor Salenbier, Virginie Sonon, Viviane Lootens, Walter De Smet, Wauters Jean, Wesley Poelman, Wilfried Pattyn, Willem Van Echelpoel, Willy Dias, Willy Ronsmans, Willy Vermeersch, Wim Declercq, Wim Janssens, Wim Pauwels, Wim Trio, Wim Van Sompel, Wout Vande Sompele, Yente De Maesschalck, Yves Decneudt, Yves Hoebeke, Yves Verstraeten.

 

 

Dwerggors

 

2015-12-30 Dwerggors Johan Buckens

Johan Buckens

 

 

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Ralreiger  /  Poelsnip  /  Kwartelkoning  /  Grauwe Klauwier

 

2015-12-30 Ralreiger 1 Jan Baert 2015-12-30 Poelsnip Ran Schols

 

2015-12-30 Kwartelkoning1 Jan Baert 2015-12-30 Grauwe Klauwier Marc Nollet

1 & 3 Jan Baert  /  2 Ran Schols    /    4 Marc Nollet

 

 

Kleine zwaan: Ruddervoorde, Lapscheure, Oostkamp, Zwevezele, Knokke, Oedelem.

Middelste zaagbek: Blankenberge.

Roodkeelduiker: Noordzee.

Lepelaar: Knokke.

Roerdomp: Zedelgem.

Koereiger: Meetkerke, Brugge, Koolkerke.

Grote zilverreiger: Damme, Dudzele, Meetkerke, Knokke, Moerbrugge, Zedelgem, Houtave, Stalhille, Koolkerke, Beernem, Oostendse Vaart, Oostkerke, Varsenare, De Haan, Lapscheure, Hoeke.

Jan-van-gent: Noordzee, Blankenberge.

Bruine kiekendief: Uitkerke, Oudenburg, Zeebrugge, Oostkerke, Damme.

Blauwe kiekendief: Knokke, Uitkerke, Hoeke, Westkapelle, Assebroek, Klemskerke.

Havik: Zedelgem.

Slechtvalk: Zedelgem, Damme, Uitkerke, Zeebrugge, Houtave, Dudzele, Zuienkerke, Jabbeke, Oostkerke, Varsenare.

Waterral: Moerbrugge. Damme, Ruddervoorde, Zerkegem.

Bokje: Knokke, Assebroek.

Paarse strandloper: Blankenberge, Wenduine.

Grote burgemeester: Blankenberge Haven.

Pontische meeuw: Blankenberge.

Geelpootmeeuw: Blankenberge Haven.

Grote jager: Blankenberge.

Kleine jager: Noordzee, Blankenberge.

Zeekoet: Blankenberge, Noordzee.

Kerkuil: Damme.

Bosuil: Zedelgem, St. Michiels.

Velduil: Uitkerke Weiden.

Kleine bonte specht: Brugge, Wingene.

Zwarte specht: Snellegem, Oostkamp, Beernem, Wingene.

Roek: Oostkamp.

Boomleeuwerik: Wingene.

Waterpieper: Assebroek, Wingene.

Frater: Knokke.

Appelvink: Zedelgem.

 

 

Veldrietzanger    /    Klapekster

 

2015-12-30 Veldrietzanger2 Ludo Braeckman 2015-12-30 Klapekster Eddie Meynen

Ludo Braeckman  /  Eddie Meynen.

 

Machteld Kaesemans   29/12/2015