BLIKVANGERS van 28-12-2015 tot en met 03-0-2016

Machteld Kaesemans

 

Er zit een vogel op een hekje,

Met een briefje in zijn bekje,

Waarop staat geschreven,

Dat 2016 jullie veel natuurbeleving mag geven!

Beste wensen en veel vogelkijkgenot !

 

De inleiding van de 1ste Blikvanger  van 2016 is éénmalig ietwat anders dan gewoonlijk.

 

Algemeen gezien  werden  er in de laatste dagen van 2015 en de eerste van 2016 weinig nieuwe soorten gespot, ondanks het groot aantal waarnemers.

Een topper, een overvliegende ijsduiker en een roodkeelduiker behoren tot de nieuwigheden.

 

De grote burgemeester aan de Blankenbergse Haven trok nog steeds veel volk. Daarbij konden ze genieten van steltlopertjes zoals de paarse strandloper, de vele steenlopers, de drieteenstrandloper enz.

Aan de Achterhaven en in de Uitkerkse weiden werden zeer veel goudplevieren gezien.  In Het Zwin werden dan enkele zilverplevieren  gespot. In winterkleed lijken beide soorten goed op elkaar, behalve de okselvlek  van deze laatste in vlucht.

 

Graag had ik jullie een foto van frater en ijsgors gebracht, maar ik heb geen recente afbeeldingen gevonden. Dus toon ik de enige lepelaar die heel mooi gefotografeerd werd.

 

Tot volgende week…met een nonnetje of zaagbek????

 

 

Roodkeelduiker

 

2016-01-03 Roodkeelduiker Koen Lepla

Koen Lepla

.

IJsduiker

 

2016-01-03 IJsduiker Geert Vanhulle

Geert Vanhulle

 

.

WAARNEMERS:

Achille Schretter, Albert Neyt, Alexis De Munck, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Augustijns, Bart Van Thuyne, Bauke Koole, Bavo Debaere, Benny Cottele, Bert Kindermans, C Jacobs, Caroline De Wulf, Chris Coeckelbergh, Chris Melis, Christiane Moulu, Christine Delrue, Daniël Josten, Danny Vdk., Dany Capart , David Botteldoorn, Devos Johan, Dorine Massenhove, Dries Candaele, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik Ducastel, Erik Toorman, Erwin Vereecken, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frank Van De Velde, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Gaby Wieme, Geert Carette, Gerry Heyrman, Gilles Bavay, Guido Orbie, Guido Rappé, Gunther Vergauwen, Hannah Thomas, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Hillewaert, Harry Vandecnocke, Hilde Fontier, Ivan Hermans, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan De Wit, Jan D’hondt, Jan Swimberghe, Jan Vanwynsberghe, Jasper Louette, Jasper Mussche, Jean Pierre Reginster, Jean Pieters, Jelle Van Den Berghe, Jens Derycker, Joachim Pintens, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Nysten, Johan Opsomer, Johan Vandepitte, Jonas Ghyselen, Joppe Mollet, Jorg Lambrechts, Joris Elst, Jürgen De Witte, K. Van Parys , Karel Boey, Karel Tack, Koen Berwaerts, Koen Maertens, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Boux, Kurt , van Damme, L. Bronne, Lander Boeraeve, Lennert Claeys, Louis Bostyn, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc De Muynck, Luc Deblauwe, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Luc Vereecken, Ludo Nelen, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc De Ceuninck, Marc Derycke, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marcel Verheijen, Margaux Boeraeve , Marjan Bulcke, Mark Logghe, Marnix Aernaut, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Maurice Le Comte, Maurice Meunier, Maxime Room , Melissa Teunkens, Michael Deryckere, Michael Parmentier, Michel Janssens, Michel Louette, Michiel S, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Nicolas Brackx, Niels Van Doninck, Noël Vervaecke, Oliver Mechthold , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Van Gompel, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Matthys, Paul Vervaet, Pauwel Bogaert, Philippe Deprez, Philippe Hermand, Philippe Smets, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Piet Allegaert, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Rik Van Looy, Rik Vande Kerchove, Ritchie Deceuster, Robbe Cool, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ruben Recour, Ruben Van Den Berghe, Rudy Deplae, Sandra Van Hees, Serge Allein, Silke Van Gelderen, Simon Feys, Sophie Philtjens, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefan Masure, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stocman François, Sven Maly, Sylvian Hotton , Thibault Snauwaert, Thijs Calu, Thijs Tanghe, Tine Devroye, Vandeputte Christian, Veerle De Saedeleer, Verduystert J.P, Virginie Sonon, Ward Tamsyn, Wauters Jean, Wilfried Pattyn, Willem Bockx, Willem Proesmans, Willy Dias, Wim Debruyne, Wim Pauwels, Wouter Van Gasse, Xavier Vandevyvre, Yente De Maesschalck, Yves Decneudt.

 

 

Grote Burgemeester

 

2016-01-05 Grote Burgemeester Patrick Keirsebilck

Patrick Keirsebilck

 

.

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Paarse Strandloper  /  Steenloper  /  Goudplevier  /  Zilverplevier

 

2016-01-03 Paarse Strandloper Louis Bostyn 2016-01-05 Steenloper Marc Nollet

 

2016-01-03 Goudplevier Herman Blockx 2016-01-03 Zilverplevier Filip De Ruwe

Louis Bostyn  /  Marc Nollet  /  Herman Blockx  /   Filip De Ruwe

 

 

Kleine zwaan: Lapscheure, Knokke, Oedelem, Torhout, Assebroek, Middelburg.

Topper: St. Michiels.

IJsduiker: Noordzee  /  Zee te Blankenberge.

Roodkeelduiker: Noordzee.

Lepelaar: Achterhaven.

Roerdomp: Zedelgem.

Koereiger: Meetkerke, Brugge, Koolkerke.

Grote zilverreiger: Damme, Dudzele, Meetkerke, Moerbrugge, Zedelgem, Houtave, Stalhille, Koolkerke, Beernem, Hoeke, Uitkerke, Oudenburg, Zeebrugge, Nieuwmunster, Oostkamp, Klemskerke, Oostkamp, Jabbeke, Zeepolder, Ettelgem.

Jan-van-gent: Noordzee, Blankenberge.

Bruine kiekendief: Uitkerke, Oostkerke, Knokke, Klemskerke, Achterhaven, Dudzele, Wenduine, Vlissegem, St. Kruis.

Blauwe kiekendief: Knokke, Uitkerke, Assebroek, Klemskerke Zuienkerke, Vlissegem, Moerkerke, De Haan, Dudzele.

Smelleken: Blankenberge, Uitkerke, Bredene, Damme, Hoeke.

Slechtvalk: Zedelgem, Damme, Uitkerke, Brugge, Houtave, Noordzee, Beernem, Vlissegem, Knokke, Koolkerke, Oudenburg.

Waterral: Moerbrugge. Damme, Achterhaven, Hoeke.

Bokje: Zeebrugge.

Paarse strandloper: Blankenberge, Noordzee, Zee te Zoute.

Grote burgemeester: Blankenberge Haven.

Pontische meeuw: Blankenberge, Knokke;

Geelpootmeeuw: Blankenberge, Loppem, Knokke.

Bosuil: Loppem, Hertsberge, Beernem.

Velduil: Uitkerke, Blankenberge, Het Zwin, Knokke, Heist.

Kleine bonte specht: Wijnendale, Wingene.

Zwarte specht: Beernem, Wingene.

Roek: Torhout.

Boomleeuwerik: Wingene, Beernem.

Cetti’s zanger: Fonteintjes.

Waterpieper: Hertsberge.

Frater: Knokke.

Goudvink: Knokke.

IJsgors: Knokke.

 

 

Lepelaar

 

2016-01-04 Lepelaar Marnix Vyncke

Marnix Vyncke.

 

Machteld Kaesemans  05/01/2016