BLIKVANGERS van 15-08 tot en met 21-08-2016

Machteld Kaesemans

2016-08-23 Woudaap Danny Claeysier

Woudaap  /  Danny Claeysier.

 

Verscheidene nieuwe soorten werden genoteerd deze week, waarbij de woudaap een echte “topper” mag genoemd worden!!! Reeds 2 jaar, vanaf 21-05-2014, werd er geen woudaap in onze regio gezien. Vroeger nog eens in 2009 en 2007 dus kunnen we deze soort bij ons als zeer zeldzaam beschouwen.

Visarend, purperreiger, koereiger, grauwe kiekendief, draaihals, baardman, porseleinhoen, fluiter zijn ook nieuw .

 

Vandaag wil ik ook jullie aandacht vestigen op het RINGWERK tijdens de vogeltrek naar het zuiden want het is weer zover. In de vroege morgen staan onze vrijwilligers  uren  bij hun netten en worden de gevangen vogels door gediplomeerde ringers voorzien van een ring. Dit is zeer belangrijk want hieruit worden belangrijke gegevens afgeleid en genoteerd. Het doel is een idee te krijgen over migratie, leeftijd, sterftegraad, trekroutes, gedrag e.a.

Deze week werden als “specialekes” draaihals, waterrietzanger, sperwergrasmus, sprinkhaanzanger, paapje en een kleine karekiet met kleurafwijking geringd. Op de foto’s kunnen jullie deze soorten aandachtig bekijken.

 

Wat er gebeurt met de vogels in deze hitteweek zullen we in de volgende blikvangers bekijken,

 

Machteld.

 

 

Visarend

 

2016-08-23 Visarend Marnix Vyncke

Marnix Vyncke

 

 

Purperreiger

 

2016-08-23 Purperreiger Johan Buckens

Johan Buckens

 

 

WAARNEMERS:

Adriaan Seynaeve, Albert Neyt, Antoine Cornelis, Arlette Mestdagh, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Verstraete, Bastiaan De Ketelaere, Catherine Priem, Corentin Thomas, Daniël Wybo, Danny Deschacht, Danny V G, Dany Coppejans, David Botteldoorn, Deseure Noel, Devos Johan, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Emma Lien, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Fernand Van Ginderen, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Francis Wyns, Frank De Scheemaeker, Frank Van De Velde, Freddy Rogiers, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Gerin Pascale, Guido Orbie, Hans Delrue, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan Ranson, Jan Swimberghe, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Jonas Ghyselen, Jonathan Brutin, Joppe Mollet, Joris Elst, Karel Tack, Karim Neirynck, Karina Samyn, Kenny Hessel, Kris De Wit, Kris Lesage, Kris Van Den Abeele, Kurt Van Damme, Lander Kestemont, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc Cappelle, Luc Vanpaemel, Ludo Nelen, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Deknock, Marc Nollet, Marcel Pottier, Mireille Henry, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Olivier Vergucht, P. Focquier, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Durinck, Pierre Blockx, Reinhardt Strubbe, René Wolbers, Resteau Nathalie, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rony Lierman, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Stefaan Brinckman, Steven De Bruycker, Steven Van Den Bussche, Stijn Baeten, Sven Maly, Thijs Tanghe, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vantorre Nils, Verduystert J.P, Vic Puype, Ward Vercruysse, Wauters Jean, Wilfried Pattyn, Willem Bockx, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Trio, X Bertels.

 

 

Kleine Karekiet met kleurafwijking

 

2016-08-23 Kleine Karekiet kleurafwijkend Augustijn De Ketelaere

Augustijn De Ketelaere

 

 

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Sperwergrasmus  /  Sprinkhaanzanger  /  Draaihals  /  Waterrietzanger

 

2016-08-23 Sperwergrasmus Augustijn 2016-08-23 Sprinkhaanzanger Augustijn

 

2016-08-23 Draaihals Geert Carette 2016-08-23 Waterrietzanger Geert Carette

1 & 2 Augustijn De Ketelaere    /    3 & 4 Geert Carette

 

 

VOGELLIJST:

 

Zomertaling

Kuifduiker

Geoorde fuut

Zwarte ooievaar

Lepelaar

Woudaap

Koereiger

Koereiger

Purperreiger

Grote zilverreiger

Visarend

Wespendief

Zwarte Wouw

Bruine kiekendief

Blauwe kiekendief

Grauwe Kiekendief

Havik

Slechtvalk

Waterral

Porseleinhoen

Bosruiter

Grote stern

Zwarte stern

Bosuil

Draaihals

Baardman

Cetti’s zanger

Waterrietzanger

Fluiter

Sprinkhaanzanger

Braamsluiper

Sperwergrasmus

Nachtegaal

Gekraagde roodstaart

Paapje

Bonte vliegenvanger

Boompieper

 

 

Porseleinhoen   /    Fluiter

 

2016-08-23 Porseleihoen Patrick Keirsebilck 2016-08-23 Fluiter Johan Buckens

Patrick Keirsebilck    /    Johan Buckens

 

Machteld Kaesemans  23/08/2016