MERGUS WEEKNIEUWS 2016/46: DAG VAN DE NATUUR – FLEVOPOLDER – TELLINGEN – EXCURSIE – AGENDA

Frank De Scheemaeker

 

2016-07-19 Kleine Ziverreiger Marnix Vyncke

Hoys allen

 

 

DAG VAN DE NATUUR

 

 

Een warme oproep  aan alle vogelaars om volgend weekend een handje te gaan toesteken in één van de vele natuurreservaten die onze regio rijk is. Een volledige overzicht van alle werkzaamheden vind je terug in de Spille en op de website van onze natuurpunt brugse ommeland koepel. Doen!

 

 

FLEVOPOLDER

 

 

Vijftien Mergus vogelaars beleefden een uniek 11 november weekend in de Flevopolder. Prachtige dag verslagen en foto’s  vinden jullie op de www.mergus.be website! Wij bedanken Johan Debuck voor zijn deskundige  leiding en Johan bedankt op zijn beurt  de deelnemers voor hun enthousiasme. En ook Machteld, Karina, Stefaan, Valérie en iedereen die meehielp aan de unieke dag verslagen.

 

 

 

WATERVOGELTELLINGEN

 

 

Afgelopen weekend werd ook er door de thuisblijvers heel wat afgeteld en veel onverwachte pareltjes bleken in de regio aanwezig te zijn: Ijseend (Roksemput), Grote Zaagbek (Zandberghoevevijver), Zwarte – en Grote Zeeëend, Middelste Zaagbek, Kuifduiker, enz. in de kustzone…..in bijlage reeds de resultaten van de Uitkerkse Polder en de Achterhaven. Steeds leuk even onze twee topgebieden te vergelijken.

 

 

 

ZILVERREIGER SLAAPPLAATS TELLINGEN

 

 

Ja – inderdaad mijn hart klopte sneller afgelopen weekend. Opnieuw Zilverreigertellingen! Na al die jaren weer simultaan tellen! Wat een adrealine! Ik stond soms al om 07 u ’s morgens tp om de vogels te zien uitvliegen. En met leuke resultaten als gevolg : op de verschillende slaapplaatsen 30 Kleine Zilver-,  21 Grote Zilver- en 4 Koereigers als volgt verspreid

 

Zeebrugge Smientenweiden: 20 kleine zilverreigers

Retranchement: 10 kleine zilverreigers

 

Damme: Villa nabij Fort beieren: 10 grote zilverreiger

Meetkerke: Jagersput nabij Eendenkooi:  4 grote zilverreiger + 4 koereiger + 1 witte reiger spec

Hoeke: Kleiputten Hoeke: 5 grote zilverreiger

 

Zedelgem: Vloethemveld: 1 grote zilverreiger

Oostkamp:Warandeputten: 1 grote zilverreiger

Sint-Kruis/Oedelem: Ryckevelde/Maandagse: geen vogels

 

De 21 Grote Zilverreigers zijn wel de absolute verrassing, gezien de dag tellingen maar de helft van het aantal vogels laat vermoeden.  De Kleine Zilverreigers vertoeven duidelijk in de Kuststrook , de Grote Zilverreigers en Koereigers in de Polders (vandaag ondertussen al 10 vogels in Meetkerke) . Met dank aan alle tellers en medetellers: Johan Debuck, Frank De Scheemaeker, Rudy Deplae, Robrecht Pillen, Moniek Knuyssen, Emmanuel Crul, Luc De Cat, Geert  en Rieneke Vanhulle.  Iemand nog aanvullingen? Poog in het weekend een meer uitgebreid op de website te plaatsen.

 

 

EXCURSIE NU ZONDAG

 

 

Voor diegenen die wind en regen durven trotseren – maar veel spectaculaire zeevogels willen zien – nu zondag 20 11 opnieuw een excursie naar de kust! .  Afspraak om 08u00  aan de gekende randparking Haven Brugge (tov Politiehuis of vanaf ca 08u30 op de Pier van Blankenberge. Telescoop, verrekijker , super warme kledij, een borrel (jeneverke), handschoenen, muts, regenkledij, waterdicht schoeisel meer dan nodig.  Leiding Frank De Scheemaeker, terug ca 12u. Carpooling.

 

 

AGENDA VOLGENDE WEKEN

 

 

24 NOVEMBER – ARK AVOND – JOHAN STAELENS – alias DJONI – TWEELUIK AMERIKA

 

3-4 DECEMBER – OPTIEKBEURS – SIGHTS OF NATURE – JABBEKE – ROKSEMPUT

 

09 DECEMBER ZWALUWEN VOORDRACHT

 

Op vrijdagavond 09 december een niet te missen voordracht over het wel en wee van de Huiszwaluw in West-Vlaanderen en onze regio door Patrick Claeys. Vormingsplus Sint-Pieters. Deuren open 19u30, aanvang 20u.

 

10 DECEMBER MET MERGUS NAAR HET ZWIN – met 62  deelnemers volkomen volzet – de inschrijvingen overtroffen onze verwachtingen – en dat doet altijd deugd!

 

Een prettige week nog gewenst

 

Frank en het ganse Mergus Team