MERGUS WEEKNIEUWS 2016/49: HUISZWALUW – ZWIN – MAGENTA PETREL – BROEDVOGELS

Frank De Scheemaeker

P1020677

NBO NATUURPUNT VOGELWERKGROEP

Foto: zicht op Auxi-le-Chateau – Boulonnais – France

 

 

Hoys allen

 

Een aangenaam weekend in zicht met volgende Mergus activiteiten:

 

VOORDRACHT HUISZWALUWEN

 

Mogen jullie allen van harte uitnodigen op de voordracht van Patrick Claeys – nu vrijdag a.s. 09 december 2016 om 20u  (deuren open 19u30)  – waar alle aspecten van het leven van de Huiszwaluw aan bod komen. En dit in onze vaste zaal van Vormingsplus Sint-Pieterskerklaan 5, 8000 Sint-Pieters (Brugge). Iedereen welkom – gratis toegang – inschrijven mag maar is niet verplicht.

Wij met de Mergus volgen het wel en wee van de Huiszwaluw in eigen regio ook  al een twintigtal jaar en zijn dan ook zeer benieuwd hoe men in andere regio’s omgaat met het telwerk, de bescherming, de gemeente subsidies, kunstnesten, enz…   zodat we met zijn allen kunnen genieten en bijleren.

 

ZWIN        ben je ingeschreven – graag goed lezen a.u.b. : enkele aanvullende verduidelijkingen/wijzigingen programma

 

Door het groot aantal inschrijvingen – hebben we bij 60 deelnemers moeten afsluiten – en zouden we vragen aan alle deelnemers stipt op tijd te willen zijn en het carpool afspraak uur te Brugge met een kwartiertje vervroegen. Zie hier de nieuwe afspraken:

 

13u15: vertrek aan de gekende Randparking Haven Brugge (t.o.v. het politiehuis) voor diegene die carpoolend vanuit Brugge naar het Zwin trekken…(Frank moet als mede organisator om 13u al in het Zwin zijn – en zal dus niet aan de randparking  staan)

 

13u45-13u55: aankomst / bijeenkomst in de inkomhall van het Zwin

 

14u – boven in de rustige polyvalente zaal  – voorstelling van zijn uniek stootvogelboek door auteur en roofvogelspecialist Eddy Gadeyne. Overhandiging  gratis stootvogelboek door Eddy aan Mergus voor jullie/onze jarenlange medewerking.

 

14u30- excursie in het Zwin in 3 groepen: één o.l.v. Leo Declercq, één o.l.v. van Patrick Janssens, één o.l.v. Eddy en Frank

 

Ca 16u30 – gezellig samen zijn  en napraten in het cafetaria ‘The Shelter’. Mergus biedt alle deelnemers één drankbon aan t.w.v. één consummatie.

 

Nog enkele praktische zaken: warme kledij en waterdicht schoeisel aanbevolen, alsook verrekijker en telescoop uiteraard. De toegang tot het Zwin is gratis, maar als u op de Zwinparking plaatsneemt is die betalend. Kan ook handig zijn een paar reserve schoenen mee te nemen om na de excursie met proper schoeisel het cafetaria te betreden

 

 

PROFICIAT DOMINIQUE V

 

Ja een uitzonderlijke waarneming van Dominique Verbelen – op pelagic in het uiterste Oosten van de  bewoonde Wereld ontdekte Dominique op 29.11 om 05:53  een Magenta Petrel, ongetwijfeld één van de zeldzaamste zeevogels ter wereld. Ik laat een uiterst geëmotioneerde Dominique aan het woord: gewoon ongelooflijk. Zeldzamer kan niet! De Heilige Graal van de zeevogelaars! Wat een ervaring! Wat een geluk, wat een trip. Foto’s en veel meer details op Dominique zijn facebook en bij zijn thuiskomst gaan we zeker een uniek verslag mogen verwachten!

 

BROEDVOGEL NIEUWS

 

Alle waarnemingen 2015 zijn definitief verwerkt en de eindfase/publicatie van het rapport  kan nu niet meer lang op zich laten wachten.  Met de hulp van Roland VH, Stijn C en Marc N – de eindredacteurs/lay-outers hopen we jullie de bijdrage als nieuwjaarsgeschenk te mogen aanbieden.

 

Alle waarnemingen 2016 werden door Stefaan A en mezelf keurig in het programma Vogels van Roland VH ingegeven. Nu wacht ons nog de zware taak om alle losse waarnemingen uit waarnemingen.be te interpreteren en als territoria bij te schrijven. In het weekend stuur ik naar iedereen een mail met uitleg hoe dit best gebeurd en vraag ik beleefd dat wie kandidaat is één of meerdere soorten uit te werken – dat aan Frank te melden

 

Monitoringproject 2016. Het unieke broedvogelrapport 2016 is af – een  256 pagina’s boeiende rapportage over de belangrijkste polders in ons land! Jammer genoeg kon het inbo de tellers geen gedrukte versie meer aanbieden, maar de bijdrage is zo uniek dat de Mergus hoofd sponsors: Sights of Nature (optiek Georges De Putter ) en Raleigh Electrische Fietsen (Frank De Scheemaeker) de handen in elkaar geslagen hebben en alle tellers een gratis boek zullen overhandigen .Niet tellers kunnen dit unieke boek aanschaffen tegen kostprijs 30€. Of vrijdagavond bij de Zwaluwenvoordracht, of zaterdag in het Zwin of op een komende Mergus activiteit.

 

We wensen jullie verder nog een aangename week en zien uit naar een Mergusvol weekend. En niet vergeten even naar onze blikvangers op de www.mergus.be te kijken hé. Machteld heeft er zoals iedere week prachtige foto’s bijgevoegd.

 

Frank en het ganse Mergus Team