MERGUS WEEKNIEUWS 2017/17: TOPWEEKEND – GUIDO BURGGRAEVE – VOLGEND WEEKEND – OPROEPEN – NIEUW REISVERSLAG – EDDY GADEYNE

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

(foto purperreiger – patrick keirsebilck – 01 mei – Zwinstreek)

Oeps veel nieuws te melden deze keer! (hopelijk ben ik niets of iemand vergeten)

 

EEN ABSOLUUT TOPWEEKEND ACHTER DE RUG

 

Ja iedere vogelaar moet toch wat extra adrealine door aders hebben voelen vloeien tijdens het weekend! Of door er zelf van te genieten aan de Kust of door sakkerend de waarnemingen op www.mergus.be te hebben bekeken. Alle records werden verpulverd! Zondag 176 soorten op één dag in de regio – nog nooit meegemaakt! Tientallen absolute topwaarnemingen en record aantallen: zwarte wouwen – purperreigers – lachstern – reuzenstern – bijeneter – amerikaanse wintertaling – steppekiekendieven (ben een beetje trots op mezelf dat ik een zelf een mannetje ontdekte) – iberische tjiftjaf – enz… meer details zie waarnemingen.be.

 

GUIDO BURGGRAEVE HERDENKINGSWANDELING MAANDAG 01 MEI 2017

 

In alle opzichten geslaagd: veel deelnemers, mooie waarnemingen (o.a. Steppenkiekendief), lekker ontbijt en aangrijpende herdenkingstoespraak van Bart. Een volledig verslag is reeds te vinden op www.mergus.be

 

VOLGEND WEEKEND

 

Zaterdag 06 mei

 

Op zaterdagavond 6 mei zijn er nog enkele plaatsen vrij om Dominique Verbelen te vergezellen naar de Achterhaven van Zeebrugge. Dominique geeft een praktijkexcursie hoe vogelgedragingen te interpreteren en in te voeren. Afpsraak 18u aan de gekende randparking Haven Brugge – Louis Couiseau Kaai te Brugge. Laarzen aanbevolen – carpooling – smarthone en verrelijker niet vergeten aub.

 

Zondag 07 mei

 

We zijn met een gezamenlijke Mergus – Fietsen Nicotec/De Scheemaeker aanwezig op Damme Puur Natuur – nu zondag 07 mei van 10u tot 17u net voorbij de randparking Damme West langs de Damse Vaart. Naast het bekijken van onze nieuwe Mergus stand (nieuwe banner – nieuwe stickers – enz   ) kan je er ook alle elektrische fietsen testen uit ons volledige Raleigh gamma. Voor een volledig dagprogramma (er zijn tientallen activiteiten) graag even surfen naar www.natuurpuntdamme.be .

 

Maandag 08 mei

 

Wandeling fauna in het Beverhoutsveld Wanneer: van 14u tot 15u30 – maandag 8 mei

Afspraakplaats: Kruising Beekstraat – Gevaertsdreef

De leerlingen uit het zesde jaar natuur van het Land-en tuinbouwinstituut Oedelem nemen jullie graag mee op een wandeling doorheen het Beverhoutsveld. Zij hebben een speelse en interessante tocht voorbereid voor natuurliefhebbers die geïnteresseerd zijn in de fauna van het Beverhoutsveld. Je maakt op een actieve manier kennis met heel wat soorten zoals de gekraagde roodstaart, steenuil, kleine watersalamander, spinnen en loopkevers

OP VAKANTIE NAAR HONGARIJE: EEN ADRES (zie ook sfeerfoto in bijlage)

 

 

Wij zijn Stijn Burggraeve en Mieke Vanwalleghem, en in de komende weken verkassen wij naar Hongarije waar we een ‘natuurglamping’ starten.

Initieel richten we 2 luxetenten in, midden in de natuurgebieden die deel uitmaken van het nationaal park Kiskunság (Kiskunsági Nemzeti Park), meer bepaald op de grens van het reservaat Bugacpuszta.

We richten ons vooral op vogel- en natuurliefhebbers.  De onmiddellijke regio is namelijk het favoriete leefgebied van soorten zoals bijeneter, scharrelaar, hop, sakervalk, grote trap, vorkstaartplevier, roodpootvalk, griel, nachtzwaluw, …

Maar het zijn niet enkel vogels die deze regio de moeite waard maken.  Deze zeer uitgestrekte vlakte met afwisselend landbouwgebieden, bossen, steppen en hier en daar een meer, kanaal, vijver or rietmoeras bieden het perfecte leefgebied voor onder meer vos, ree en everzwijn.  Vanuit onze tuin hoef je niet veel moeite te doen om edelhert tegen te komen, en met wat geluk kan je zelfs de goudjakhals afvinken op de waarnemingenlijst.

Ook op floraal gebied is dit een toppertje. In het voorjaar bv. kan je je vergapen aan de pracht van de orchideeën en bieden grote velden klaprozen en korenbloemen een prachtig kleurenpalet.  De boomgaarden van vlier, stralend wit, geuren heerlijk.  In het najaar zullen de bessen ervan verwerkt worden, onder andere voor pálinka.

Meer info vinden jullie op www.bugacpusztalodge.be

 

 

NIEUW REISVERSLAG

 

Onze Valérie postte een nieuw uniek reisverslag op onze www.mergus.be over hun reis naar de Canarische eilanden opgefrist met unieke foto’s. De eilanden hebben duidelijk meer te bieden dan toeristische troeven.

PROFICIAT GEWENST

 

We wensen Jan Baert van harte proficiat met het behalen van zijn doctoraat en wensen hem veel succes, liefde en vogels toe in zijn verdere loopbaan.

SYMPATHISANTEN

 

We bedanken alle 212 Mergus sympathisanten voor de bijdrage 2017 van 12€ waarmee ze ons steunen. De centen zullen nuttig en aangenaam aangewend worden!

EEN NET BINNENGEKOMEN BERICHT VAN DE IMMER SYMPATHIEKE MARC VANDAMME

 

 

Frank,  Voor de Mergussers die om één of andere  reden de Guido Burggraeve herdenkingsexcursie Zwinbosjes op 1 mei moesten missen, heeft Natuurpunt Jabbeke een herkansing op zondag 7 mei.

Speciaal voor geïnteresseerde Mergussers verlengen wij de inschrijfdatum van 1 mei tot 5 mei a.s.

 

Er dient wel vooraf ingeschreven te worden.   Voor meer info gelieve te kijken op onze website www.natuurpuntjabbeke.be of te klikken op volgende link:  https://natuurpuntjabbeke.wordpress.com/2017/03/19/7-mei-het-zwin-ontdekken/

Marc Vandamme    Natuurpunt Jabbeke

KOMENDE WEKEN

Weekend 13 en 14 mei – Internationale trekteldagen

De bemanning van de Fonteintjes zal wellicht geen probleem vormen. Onze Stefan Keereman heeft daar een mooi tel team rond zich. Er kwam ook een oproep van Leo Declercq om verschillende posten rond het Zwin te vormen. Ziehier zijn oproep:

Woensdag 10 is het de Internationale Vogeltrekdag, maar in het weekend erop dat van 13-14 mei worden overal te lande trekteldagen georganiseerd. Ook in het Zwin wordt vrijwel jaarlijks vogeltrek gevolgd, vroeger nog meer dan nu. Maar we hadden graag terug de draad opgenomen.

Er zijn drie plaatsen die ‘historisch’ voor het volgen van de trek gebruikt worden/werden. De duinreep met het telplatform nabij ‘de haas’, de Internationale Dijk ter hoogte van restaurant De Kokmuts en de Internationale Dijk nabij de vogeleilanden al dan niet met uitzicht op de Kleyne Vlakte. Indien mogelijk zouden we graag op deze drie plaatsen een kleine telpost plaatsen. We zouden dan ook eens kunnen vergelijken, waar sta je het best voor welke soorten, een simultaantelling. Met de gsm kunnen we specialere soorten doorseinen, eventueel ook met tellers in de Fonteintjes/Breskens als die er zijn, bij mooi weer zal dat wel.

Het weer speelt natuurlijk een grote rol, maar we stellen voor om te tellen vanaf zonsopgang 05:30 tot ‘s avonds. Afhankelijk ook van het aantal geïnteresseerden. De telpost in het Zwin (dijk Zwinpark/Kleyne Vlakte geeft de bezoeker (van 10u-18u) ook uitleg over de vogeltrek en het belang van die te volgen.

 

Bij minder weer tellen we uiteraard minder lang en we richten ons als we minder medewerkers hebben eerder op de zondag, tenzij het weer veel beter is de zaterdag.

 

Bij deze dus de vraag aan alle vogelaars, ‘mergussers’, ‘natuurpunters’, geïnteresseerden (het kan de trektelmicrobe doen overslaan) wie dit weekend bereid is om mee te werken. Vanuit het Zwin zorgen we voor de nodige spijs en drank, zodat iedereen fris en monter de dag doorkomt. Graag je komst en plaats of contact nemen met/bij Leo.Declercq@west-vlaanderen.be

 

Alvast heel erg bedankt bij voorbaat.  Vele groeten,  Leo

 

TOT SLOT EEN OPROEP VAN DE IMMER ENTHOUSIASTE EDDY GADEYNE (Marc De Ceuninck gaat zeker – wie mee wil carpoolen met hem graag een mailtje sturen naar marc.de.ceuninck@skynet.be)

 

beste vrienden !!!

MIJN FEESTAVOND IN ZELZATE VRIJDAG 19 MEI om 19:30h

in CAFE THE CLUB  Cesenaticolaan 2 9060 ZELZATE  voor mijn 50ste verjaardag en voor mijn NIEUWE BOEKPROJECT EN VOORSTELLING !!

 

Graag wil ik jullie voor dit feestelijk gebeuren uitnodigen en receptie … 

 

willen jullie aub eens vragen wie er ook kan deelnemen

Zelzate is nu ook niet het einde van de wereld, en ik zou dit enorm graag vieren met de collega’s en vrienden als jullie en ik word maar één keer 50 !

 

als er iemand een woordje wil plaatsen op mijn avond mag dat ook …

 

Marc, en ook Ruben en zijn vrouw komen al zeker

laat aub iets weten en maak VEEL reclame

 

groeten van jullie vriend Eddy

Een prettig weekend gewenst en tot zondag voor een bezoek aan de nieuwe Mergus stand en een  test ritje met onze top elektrische fietsen te Damme

Frank en het ganse Mergus Team