MERGUS WEEKNIEUWS 2017/19-20: ACTIVITEITEN DIT WEEKEND – SLECHTVALK – BESCHERMINGSOPROEP – WOENSDAGAVOND NAAR DE SPUIKOM

Frank De Scheemaeker

foto: Mergus Archief

Hoys allen

Nog één keer slapen en ik ben weer een jaartje ouder en verstandiger om samen met jullie te genieten van al wat we elkaar, de natuur en in het bijzonder de vogels ons te bieden hebben. We wensen ook Eddy Gadeyne een aangenaam verjaardagsfeest morgenavond in Zelzate. Vogelaars die nog meewillen naar de voorstelling van zijn nieuw stootvogel boek en zijn feest kunnen mailen naar marc.de.ceuninck@skynet.be en ook Ruben Saey die hielp meeschrijven is zeker aanwezig.

NU VRIJDAG AVOND – ZWALUWENAVOND  – 19 MEI

 Stad Brugge – lees de Groendienst: Hilde De Nolf en Yann Verschueren zetten alle inwoners van Groot-Brugge die goede zorg dragen voor hun zwaluwen – in de bloemetjes en dat tijdens een spreekbeurt van Patrick Claeys over de Huiszwaluw. Iedereen welkom in Vormingsplus, Sint-Pieterskerklaan 5, 8000 Sint-Pieters – deuren open vanaf 18u40. Iedereen welkom – zie ook flyer in bijlage

NU ZATERDAG EN ZONDAG 20 – 21 MEI

 Beste leden en sympathisanten van Natuurpunt Oostkamp,

Wij zijn blij jullie allen ook dit jaar te kunnen uitnodigen op ons opendeurfeest NP Oostkamp/Vallei van de Zuidleie op 20 en 21 mei 2017. In bijlage vinden jullie de brief van onze voorzitter waarin hij alle informatie duidelijk op een rijtje zet.

Deze keer krijgen de meesten van jullie deze uitnodiging via mail en niet per brief: een ecologische keuze die jullie ongetwijfeld zullen weten te appreciëren. Het zal ons ook toelaten om jullie met meer regelmaat te informeren over onze werking en de activiteiten die we voor jullie in petto hebben.

We hopen jullie in grote getale te mogen verwelkomen op 20 en 21 mei. Het zal zeker de moeite lonen.

Met (natuur)vriendelijke groeten, Hugo Boden en bestuur Natuurpunt Oostkamp  – volledig programma – brief in bijlage

 

ZONDAG 21 MEI

Geert Carette nodigt ons allen uit

Zondag 21 mei: geleide wandeling onder leiding van Christine Verscheure en Eckhart Kuijcken in de namiddag in de Gulke Putten, een pareltje in West-Vlaanderen.

Voor meer info: https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/gulke-putten#beschrijving

Carpoolen vanuit Torhout: afspraak om 13u20 bij mij thuis.

Afspraakplaats om 14 uur: Wingene, Predikherenstraat 35A. Ter plaatse kan geparkeerd worden.

We vragen aan iedere deelnemer 5 € om het project te steunen. Maximum 25 personen – nu nog 10 vrije plaatsen . Verplicht Inschrijven bij Geert Carette – geert.carette@skynet.be

WOENSDAG 24 MEI – TWEEDE MERGUS WOENSDAGAVONDACTIVITEIT – NAAR DE SPUIKOM VAN OOSTENDE – IEDEREEN WELKOM

 

24.05.17

19.00 uur randparking L Coiseaukaai Brugge

19.30 uur parking Polderstraat, Schietbaanstraat te Bredene

wandeling

Spuikom Oostende

 

Karina Samyn

 

De Spuikom is voor het ogenblik een top sfeer-  en vogelbestemming met mooie broedvogelkolonies en veel verrassingen! En een topgidse – belgisch nummer 1: onze Karina!  Dat wil ik niet missen!

SLECHTVALKEN NIEUWS

Paul Maertens aan het woord.

Hallo Mergus members,

Deze middag was ik om 12:10 op de Halletoren getuige van een van de eerste voedingen aan de kuikens op de nestbak op de OLVr-toren.

Het is maar dat jullie het weten. Meer nieuws en een gezamenlijk kijkmoment volgen

Groetjes    Paul

BESCHERMINGSOPROEP (bedankt Katrien VH om door te sturen)

Geachte, De Vlaamse overheid lanceert een projectoproep om de nesten en jongen van een aantal broedvogelsoorten op landbouwpercelen te beschermen. Het gaat over de bruine kiekendief, de rauwe kiekendief, de kwartelkoning, de velduil en de grauwe gors. De subsidie richt zich naar eigenaars, pachters of gebruikers van landbouwpercelen die op de plaats en het moment van de waarneming minstens een deel van het perceel nog niet hebben gemaaid of geoogst. In deze infobundel vindt u alle details en het aanvraagformulier.  Uiterlijk op 31 augustus verwachten wij het ingevulde formulier. Mogen wij u vriendelijk vragen om de projectoproep verder te communiceren naar de leden van uw organisatie?

Met vriendelijke groeten, Veerle Heyens

 Mag ik jullie allen een prettig weekend wensen en tot vrijdagavond in Sint-Pieters! Ik kom aperitieven van 19u45-20u15 vooraleer ik naar  mijn familie verjaardagfeest ga

En vergeet ook niet onze www.mergus.be te bekijken he en vooral de prachtige foto’s bij de Blikvangers.

Volgende week geen Nieuwsbrief wegens de feestdagen – maar de week erna ben ik er weer terug

Frank en het ganse mergus team