MERGUS NIEUWSBRIEF 2017/34: HUISZWALUW – MERGUS ZOMERFEEST – BRUINE GENT – TELDATA – OPROEP – STADSWALLEN/KLEINST WATERHOEN

Frank De Scheemaeker

 

 

Hoys allen

 

HUISZWALUWEN

 

Zoals reeds in vorige Nieuwsbrieven aangegeven: het werd een top broedseizoen voor Boeren – en Huiszwaluw. We noteren in onze regio 979 bewoonde nesten van Huiszwaluw tov 814 in 2016 of een stijging van 21%. Dit zijn de voorlopige definitieve aantallen – want soms wordt er nog wel eens een laat nest ontdekt en bijgevoegd

 

Per Groot – Gemeente zien de aantallen er als volgt uit:

 

                                                2016      2017

 

Groot -Brugge:                 201         225

Groot-Jabbeke:               145         161

Knokke-Heist:                  123         128

Groot-Damme:                98           102

Groot-Zuienkerke:         66           94

Groot-De Haan:               70           78

Groot-Zedelgem:            17           56

Groot-Torhout:                30           50

Groot-Beernem:             21           44

Groot-Oostkamp:           36           33

Groot-Blankenberge:    3             2

 

Heb jij een verklaring voor de aantallen – speel me gerust door. Jurgen V liet al weten dat dit vermoedelijk kwam doordat het zeer lang erg koud was in het Noorden en dat veel vogels Zuidelijker (bij ons dus) zouden beginnen broeden zijn. Jan S suggereerde dat het uitzonderlijk mooi voorjaarsweer er een oorzaak kan zijn. In Zedelgem speelt zeker de beschermingsactie van Wiily, Noel en Catherine een hoofdrol. Ook kunstnesten zorgen meer en meer voor hogere aantallen en uitbreiding van het broedareaal – zeker rond stations van Jabbeke en Lissewege.

 

MERGUS ZOMERFEEST

 

Ons zomerfeest op zondag 24 september naar de Liereman is volledig volgeboekt, meer zelfs er staan ondertussen al 9 kandidaten op de wachtlijst. Ben je ingeschreven en kun je onverwacht niet mee – verwittig ons zo vlug mogelijk, dan kunnen we iemand van de wachtlijst een kans geven. Organisators Karina en Johan sturen alle deelnemers in september nog een update rond het gebeuren

 

BRUINE GENT

 

Nederlands vogelwereld stond verleden week op stelten met een verrassende binnenland waarneming van een Bruine Gent. De vogel werd even later ook in Duitsland gemeld. Deze zeevogel vertoeft normaliter in zuidelijke kustwateren en het was dan ook echt uitzonderlijk hem zo noordelijk en dan ook nog in het binnenland aan te treffen. Zie ook waarnemingen.nl

 

WINTERHALFJAAR – OVERZICHT TELDATA – GRAAG UITPRINTEN EN OP JE KALENDER NOTEREN/BOVEN JE BED HANGEN

 

Het winterhalfjaar staat opnieuw voor de deur – en dat betekend opnieuw heerlijk watervogels, ganzen, stootvogels, slaapplaatsen van Aalscholvers, Zilverreigers en Wulpen tellen. Ik sta al te popelen. Jullie ook? In bijlage de volledige telkalender, aangevuld met de Ark Avonden en Mergus Winterfeest. We rekenen opnieuw op de vaste coördinatoren en tellers. Kan je wegens een of andere reden niet meer meetellen graag Frank verwittigen zodat we een vervanger kunnen zoeken.

 

NIEUWE SYMPATHISANTEN

 

Oproep aan alle nieuwe sympathisanten van Mergus om zich waarnemend lid te maken van onze vogelwerkgroep. Dit is kosteloos, we hebben nu 359 leden en dit wordt opgevolgd door Natuurpunt.

Werkwijze;

Je gaat naar onze Mergus website: www.mergus.be / klik op waarnemingen/ dan op mijn waarnemingen.be (je moet ingelogd zijn met je gebruikersnaam en wachtwoord)/ zoek lidmaatschappen, naast organisatie kies je Vogelwerkgroep  Mergus (Waarnemingscode niet nodig) en druk op INVOEREN.

Het lijkt misschien wat ingewikkeld maar dat is het niet.

Indien het niet lukt bel gerust naar Machteld op 050209535 na 19u00, zij helpt je wel  langs de telefoon.

Bedankt allemaal.

 

KIJKHUT STADSWALLEN DAMME

 

Voor de kijk hut van de Stadswallen van Damme verblijven gezien de ideale waterstand met veel slikrandjes voor het ogenblik veel steltlopers, eenden, reigers en rallen (recent ook Porselein en Kleinst Waterhoen). Wie mee wil genieten van deze prachtige natuur en vogels kan nu zondagmorgen  27 augustus tussen 09u30 en 11u30 een kijkje komen nemen. Toegang via de hoofdingang langs de Damse Steenweg. Leiding Rudy Deplae. Rudy vraagt met aandrang dit ontoegankelijk, kwetsbaar gebied niet op je eentje te betreden en zondagmorgen af te wachten.

 

Een prettig vogelrijk weekend gewenst.

 

Frank en het ganse Mergus Team

 

FOTO – KLEINST WATERHOEN – DAMME – 25 08 2017 – MARC DE CEUNINCK