BLIKVANGERS van 21/08 tot en met 27/08/2017

Machteld Kaesemans

Een prima week met leuke en zeer zeldzame waarnemingen.

Een Kleinst Waterhoen  werd in Weiden  Damse Vaart West gespot.  Deze vogel werd nog nooit in het Mergusgebied gezien, na nazicht op waarnemingen.be  Op dezelfde plaats bevond zich ook een Porseleinhoen, Waterral, Poelruiter, Bosruiter e.a. De meestal teruggetrokken en verborgen levende rallen lieten zich deze week eventjes bekijken.

Zeer zeldzaam  en mooi waren de Morinelplevieren aan Plaatpolder Knokke en aan Rietveld Pelikaan. Een zwarte Ibis werd gespot in het Zwin en een Draaihals geringd door Antoine.

Een Bergfluiter lokte heel veel vogelaars naar Heist en werd mooi gefotografeerd.

Honderdeenenzeventig waarnemers waren onderweg en op 4 van de 7 dagen werden er meer dan 100 soorten gespot. Bekijk aandachtig de volledige lijst, er staan nog heel mooie soorten op.

Groetjes van Machteld en tot volgende week.

PS. Niet te vergeten: Wij danken Natuurpunt Damme om de stadswallen begeleid open te stellen!

Porseleinhoen

© Dries Candaele

Waterral

© Marnix Vyncke

Waterhoen

© Marc Nollet

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Alexander Dewilde, Anna Schneider, Annelies Flamang, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Bernard Miserez, Carlos Terseleer Lillo, Catherine Priem, Chris Melis, Christophe Jacobs, Daan Van Quickelberghe, Danny Claeysier, Dany Depauw, David Botteldoorn, Davy Bosman, Decruyenaere Annick, Degroote Quentin, Dermaux José, Dewulf Saul, Dieter Coelembier, Dominique, Dries Candaele, E J E Boumans, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik De Meersman, Erwin Derous, Etienne Peeters, Fernand Van Ginderen, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Fons Vervoort, Francis Wyns, Frank De Scheemaeker, Fre D B , Frederik en Nayana Willemyns, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert Boelens, Geert Bussens, Geert De Wispelaere, Gerin Pascale, Gerry Heyrman, Gilles Bavay, Gonde Berwaerts, Guido Minnaert, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hilbran Verstraete, I. Provoost, Ingrid Piryns, Isabelle Bossuyt, Ivan De Wispelaere, Ivan Steenkiste, J Vanryckeghem, Jan De Vlaemynck, Jan De Wit, Jan D’hondt, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jean-François Meersman, Jean-Pierre R., Jef De Clerck, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Johannes Jansen, Jonas Decoster, Jonas Ghyselen, Julie Lecomte, Karel Tack, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Berwaerts, Koen Maes, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lieven De Temmerman , Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vandecruys, Luc Vanpaemel, Luc Verhelst, Luk Ingelbrecht, Luk Smets, Machteld Kaesemans, Marc Chalmet, Marc Nollet, Marcel Pottier, Marjan Bulcke, Mathias D’haen, Mathieu Vandewiele, Maxence Gérard, Michel Louette, Mike Vandeperre, Mylle Johnny, Natuurpunt Studie, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Oliver Mechthold , Olivier Dupont, , Olivier Olyslaegers, Patrick Keirsebilck, Paul De Cnodder, Paul Decuypere, Paul D’hoore, Pecceu Bert, Peter Adriaens, Peter Lammens, Peter Wijnsouw, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Reinhardt Strubbe, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robrecht Debbaut, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rony Lierman, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Seij Jos, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan en Friedel Depover, Steyn Van Assche, Stijn Baeten, Stijn Cooleman, Thibaud Vandaudenard, Thijs Tanghe, Thomas Michiels, Tiemen De Smedt, Tim Adriaens, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Vincent Legrand, Viviane Lootens, Wannes Bos, Warre Smets, Wauters Jean, Wilfried Pattyn, Willem Bockx, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Van Sompel, Wout De Rouck, Yolan Bosteels.

Bergfluiter

© Johan Buckens

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Poelruiter

© Patrick Keirsebilck

Bosruiter

© Marc Nollet

Draaihals

© Antoine Cornelis

Zwarte Ibis

© Danny Claeysier

VOGELLIJST:

Zomertaling, Geoorde fuut, Zwarte ibis, Lepelaar, Koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Visarend, Wespendief, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Kleinst waterhoen,  Porseleinhoen, Steltkluut, Morinelplevier, Poelruiter, Bosruiter, Geelpootmeeuw, Grote stern, Zomertortel, Bosuil, Velduil, Draaihals,  Kleine bonte specht, Zwarte specht, Cetti’s zanger,  Bergfluiter, Grote Karekiet,  Fluiter,  Sprinkhaanzanger, Snor, Braamsluiper, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Kleine barmsijs, Barmsijs, Kruisbek.

Morinelplevier

© Johan Buckens

Bovenste foto: © Kleinst Waterhoen / Bart De Schutter

Machteld Kaesemans 29/08/2017