Mergusreis naar Andalucia / Tarifa / Dag 4

Machteld Kaesemans

Het was warm, heet, warmer, heter…. boven de 30 graden. Dat vergt een tol bij mens en dier vindt Karina, maar toch waren ze  een volle dag op stap!

Eerst nog een briefing zoals elke morgen.

De eerste stop aan Playa de los Lances in Tarifa leverde meteen vier nieuwe soorten op: duin- en boompieper, kortteenleeuwerik en vale gierzwaluw.

Op het strand wemelde het van bontbekjes en strandplevieren, rosse grutto s, drieteentjes en audouins meeuwen.. Het deed  wat denken aan een telpost van bij ons, maar zonder kortteenleeuwerikken . 

 

Jammer genoeg geen stootvogeltrek, dus trokken ze de bergen in richting Los Alcornocales: schitterende landschappen met kurkeiken en veel koereigers, vale gieren, slangenarend, dwergarenden en rode wouw. Theklaleeuwerikken floten hun melancholisch deuntje. 

Ze konden het echter niet laten en bezochten nog een halfuurtje La Janda aan de kust met honderden koereigers en zwarte ibissen. Het was warm, de grauwe gorzen zaten met opengesperde bek.

Dan opnieuw  naar  het gebergte, daar waar vale gieren in rotsgaten broeden. Opwinding. een onbekend …bekend geluid, ja natuurlijk, een vrouwtje koekoek! Bijeneters vliegen over, richting  Afrika dat zo dichtbij is. Ze schatten dat ze er in een half uurtje zullen zijn. Visible migration kan niet zichtbaarder zijn. Terug consternatie…deze wordt  veroorzaakt door een vrouwtje rode rotslijster. toch nog een lifer voor de meeste vandaag. En dan nog een topper, de pachavlinder, wonderlijk mooi ! Net als de bidsprinkhaan eerder op de dag.

Weeral volop verwondering…hier genoten ze van prachtige vergezichten op de Spaanse en Afrikaanse kustlijn.

Ze sloten de dag af met een frisse duik in de middellandse zee. Tot morgen xxx

Foto’s: Valérie, Frank en Karina

Machteld Kaesemans 12/09/2017