Zomerfeest Mergus op zondag 24 september 2017

Johan Van Heulebrouck

Het Mergus zomerfeest staat symbool voor de grote dag waarop we al onze vrijwillige vogeltellers en hun partners bedanken voor hun onverdroten inspanningen van het afgelopen jaar. We vertrokken met een 60 tal Mergus sympathisanten en hun familie naar Landschap de Liereman in Oud-Turnhout en de Ronde Put in Mol-Postel.

Bij landschap de Liereman werden we opgewacht door twee enthousiaste lokale gidsen.

We splitsen ons op in twee groepen. Het duurde lang eer de mist optrok – De duizenden spinnenwebben gaf het iets feeĆ«riek.

Een prachtige middelste bonte specht, een havik vechtend met sperwer en heel wat leuke paddenstoelen en planten maakten de ochtend meer dan goed.

Onze gidsen wisten ons te boeien met verhalen over jagers/verzamelaars, Neanderthalers en Kelten. Maar ook het herstel van de heide werd op zeer didactische wijze toegelicht.

 

De Liereman is een prachtig veelzijdig natuurgebied waar we zeker nog terugkomen.

Na een lekker eetfestijn in de Drie Linden nabij de Abdij van Postel, de Postel liep zoet binnen, maakten we een zonovergoten wandeling in de Ronde Put van Postel.  De Ronde Put situeert zich langs het kanaal Dessel Aarendonck.

Zonnedauw bekoorde ons. Buizerd en Sperwer cirkelden regelmatig boven ons hoofd. Op de plassen ontdekten we grote zilverreiger, ijsvogel, krakeend en wintertaling. Een lepelaar nam een uitgebreid bad.

Ondertussen werd gepraat en gelachen. Een typische Mergus uitstap vol vriendschap, samen genietend van de vogels en de natuur.

We besloten deze schitterende dag met de traditionele groepsfoto.

Onze voorzitter dankte Karina, Johan en zijn ganse bestuur – voor de perfecte organisatie en alle aanwezigen – voor hun enthousiasme en niet aflatende inzet voor onze Natuurpunt Vogel Werkgroep.  Frank overhandigde ook alle deelnemers de gratis Mergus sticker, de Mergus bladwijzer en de 2016 Broedvogelbijdrage.

Op zijn beurt dankte Johan ‘onze’ voorzitter Frank voor zijn nimmer aflatende enthousiasme en inzet voor onze Mergus.  Een hartelijk en warm applaus viel onze Frank ten deel.  Via Frank maakte thuisreporter Machteld ons haar genegen groeten over.

Dit ledenfeest editie 2017 was de perfecte vertolking van onze nieuwe slagzin : Vogels, onze passie !

Beelden zeggen soms meer dan 1000 woorden, dank aan de fotografen.  Geniet samen met ons mee van de prachtige beelden.

Johan vh