MERGUS WEEKNIEUWS 2017/45: LAC DU DER – LAUWERSMEER – TOEKOMSTIGE TELLINGEN – OPTIEKBEURS – VOGELFESTIVAL – APPELVINK – RINGWERK – ROOFVOGELBOEK – OBS IDENTIFY

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

 

LAC DU DER

 

We beleefden met 20 Mergussers een schitterend vierdaagse tussen de Kraanvogels.  Andere toppers waren Porseleinhoen, Middelste Bonte Specht, Zeearend en Rode Wouw. Bedankt Johan D voor de organisatie en Machteld voor de prachtige dag verslagen op de www.mergus.be. Hebben jullie ook meegenoten van onze mooie waarnemingen en de unieke sfeer? Kurt V zorgt ook voor een volledig verslag dat straks op de website verschijnt.

 

 

LAUWERSMEER

 

Morgenvroeg vertrekken 12 Mergussers voor een vijfdaagse naar het Lauwersmeer opnieuw onder leiding van Johan D. De sfeer zal op te snuiven zijn via de facebook van Karina Samijn en de waarnemingen via mergus.be en doorklikken naar waarnemingen.nl. Jan Swgrrrrzzze zal voor het eindverslag zorgen – dat belooft!

 

VOLGEND WEEKEND PAS WATERVOGELTELLINGEN

 

Dus graag niet dit weekend – maar pas volgend week 18 en 19 november watervogeltellingen. En dat weekend worden ook over gans Vlaanderen de Ganzen en de slaapplaatsen van Aalscholvers en alle Reigers geteld.  De vaste tellers krijgen begin volgende week een extra oproep mail en Frank zal ook enkele gecoördineerde tellingen proberen op touw  te zetten. Alle details in het volgende weeknieuws maar hou alvast volgend weekend ook zaterdag en zondagavond vrij!  (Hendrik F nog een beetje geduld aub)

 

 

WEEKEND 02 EN 03 DECEMBER – OPTIEKBEURS EN VOGELFESTIVAL TE DAMME.

 

Op aanvraag van Natuurpunt Damme hebben we ons geëngageerd om op zondag 03 december de twee schuilhutten aldaar met Mergus te bemannen en uitleg te geven aan de geïnteresseerde vogelaars/families die langskomen. Wij zijn op zoek naar enthousiaste Mergussers die ons willen bijstaan! Kandidaat stuur dan een mailtje naar marc.de.ceuninck@skynet.be en laat weten of je liefst ’s morgens, ’s middags of ’s namiddags een hut wil komen bemannen. Marc spreekt dan onmiddellijk verder af met jullie. Ambiance en veel vogels gewaarborgd.

 

Dat zelfde weekend is er ook Optiekbeurs te Jabbeke met mogelijkheid tot bezoek aan de Roksemput. Hier gaat Frank een en ander op poten zetten en details verneemt u in de volgende Nieuwsbrief

 

 

APPELVINK

 

Voor het ogenblik op veel plaatsen in Vlaanderen Appelvinken te bewonderen. Filip De Ruwe noteerde onlangs  met 143 ex een nieuw dagrecord  te De Haan!

 

 

RINGWERK

 

Aan alle geïnteresseerden,    mogelijk verscheen het hier al eerder, maar dan wil ik er nog eens de aandacht op vestigen :

– de website van het Belgisch ringwerk : http://odnature.naturalsciences.be/bebirds/

– de sectie met de jaarrapporten, waarop het jaarrapport 2016 recent werd toegevoegd : http://odnature.naturalsciences.be/bebirds/annual-report

– online geringde vogels melden kan via : http://odnature.naturalsciences.be/bebirds/report-a-ring

 

Opmerkingen of aanbevelingen van gebruikers zijn steeds welkom op onderstaande coördinaten, en kunnen bij het realiseren van toekomstige updates meegenomen worden.

Kelle Moreau

 

AANKONDIGING VAN EDDY GADEYNE

 

Zoals U weet is het nu uitkijken naar de eindejaarsperiode MET DE UITGAVE VAN MIJN ALLERMOOISTE EN NIEUWE BOEK OVER ROOFVOGELS

“ ONZE ROOFVOGELS IN WOORD EN BEELD “  dat meteen een topjaar afsluit en mijn grote boekproject ROOFVOGELS IN VLAANDEREN

 

HOPELIJK HEB JE NOG STEEDS INTERESSE IN DIT UNIEKE NIEUWE BOEK MET MEER DAN 200 TOPFOTO’S VAN VELE GROTE NATUUR- EN VOGELFOTOGRAFEN !!

en bovendien een dik boek met vele nieuwe en unieke verhalen en weetjes dat veel meer is geworden dan een gewone veldgids …

 

BESTEL NU UW BOEK :  kostprijs groot formaat slechts 32 EURO STUK  (A4) en ruim 350 pagina’s

of de COMPACTE POCKET VERSIE aan 22 euro stuk 

 

BESTEL VANDAAG UW BOEKEN EN TEKEN NU IN !!

Graag op voorhand overschrijven via  BE55 3900 5525 9844  van Eddy Gadeyne Assenede en vermelden aantal exemplaren

 

HET BOEK VERSCHIJNT OP DE GROTE RELEASE AVOND DONDERDAG 7 DECEMBER

en kan je komen afhalen in CAFE THE CLUB ZELZATE met een leuke voorstelling en sinterklaasavond …

 

BESTEL NU !!  DANK VOOR UW AANKOOP EN STEUN !!

MAAK INTUSSEN NOG WAT RECLAME EN SCHENK DIT MOOIE BOEK CADEAU MET DE EINDEJAARSFEESTEN … 

 

dank voor uw mail en hartelijke groeten !!

EDDY GADEYNE

 

 

OBS IDENTIFY –  (nieuws van NP nationaal) – nu al mogelijk – insekten/planten/vogels op naam brengen door een foto te nemen – wat een evolutie !

 

 

Heren Dames,

Sinds gisteren is het gamma aan identificatie-apps inderdaad uitgebreid. ObsIdentify bestaat nu uit 3 afzonderlijke apps:

 • “Obsidentify” voor insecten:
  * Dagvlinders (77 soorten)
  * Nachtvlinders (1284 soorten)
  * Lieveheersbeestjes (41 soorten)
  * Libellen (65 soorten)
  * Wantsen (183 soorten)
 • “ObsIdentify – Plant” voor de planten:
 • ObsID – Vogels (Unreleased): voor de vogels. Deze app zit echter nog in de test-fase.

Installeer zeker ook de ObsMapp app om al je waarnemingen (inclusief degenen die je met ObsIdentify laat herkennen) ineens door te sturen naar de grootste natuurdatabank van Vlaanderen. Hier kan je het overzichtje vinden:

https://play.google.com/store/search?q=Obsmapp&c=apps

 

Of zoek in je google playstore naar ObsIdentify.

Belangrijk is dat de insecten app alleen werkt voor insecten en de planten-app alleen voor planten.
Zoals ik liet zien op de demonstratie: als je de foto’s een beetje laat bijsnijden doen de apps het super.

 

Problemen bij het installeren?

ObsIdentify is een nieuwe app. Dat wil zeggen dat google verplicht om android versie 5.0 of hoger te draaien. Als je de apps niet kan installeren moet je even nakijken of er een software update is voor je toestel via:
instellingen>telefooninfo>Systeemupdates

Een prettig Vogelrijk weekend gewenst en vergeet jullie waarnemingen niet in  te geven en de blikvangers van Machteld te lezen en te genieten van al wat de Natuur jullie te bieden heeft!

Frank en het voltallige Mergus Team