Blikvangers van 06/11 tot en met 12/11/2017

Machteld Kaesemans

Eigenlijk begon deze week heel rustig, wel veel waarnemingen maar geen “spetters”. Op zondag 12/11 met de stormachtige wind kregen we aan de kust toch heel wat soorten te zien. IJsduiker, Parelduiker en Roodkeelduiker werden gespot, mooi om de verschillen bij deze 3 duikers vast te stellen. Drie soorten Jagers vlogen voorbij, Kleine alk en Zeekoet waren eveneens van de partij… deze laatsten besprak ik reeds in vorige blikvangers. Driehonderd en achttien Drieteenmeeuwen werden geteld.

Mijn aandacht gaat ook uit naar de nieuwe wintersoorten zoals de Kleine rietgans die meer en meer de graslanden komt bevolken. Daartussen zaten een paar Toendrarietganzen, niet zo vaak bij ons te zien. De kolgans is eveneens van de partij.

Een Rosse franjepoot vloog zuidwest in de Zeebrugse Haven, de eerste Brilduikers zitten op Roksem Put en veel smienten hebben al gekozen om hier te overwinteren.

Bij de kleine vogels vermeld ik graag de appelvink die dit jaar bijzonder veel gezien wordt en de sijsjes, nog veelal overvliegend, maar die stilaan zich gretig tegoed doen aan de zonnebloempitten en dergelijke.

Op naar volgende week!

Machteld.

IJsduiker

© Johan Buckens

Roodkeelduiker

© Geert Vanhulle

Toendrarietgans

© Patrick Keirsebilck

Kleine Rietgans

© Marc Nollet

Kolgans

© Marc De Ceuninck

WAARNEMERS:

Albert Neyt, André Delier, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Bart Lambert, Bernard Miserez, Bruneel Luc, Casper D’hondt, Catherine Priem, Danny Claeysier, Dany Depauw, Dirk Werbrouck, Dominique, Emmanuel Crul, Erik De Meersman, Etienne Peeters, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frédéric Vanhove, Gabriel Vanhulle, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Gerin Pascale, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans Delrue, Hilbran Verstraete, J Vanryckeghem, Jan De Vlaemynck, Jan Lambert, Jan Swimberghe, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jeremy Demey, Jeroen Naert, Jo Seynaeve, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Rys, Joost Verbeke, Jp Valentin, Karel Boey, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Vervaeren, Kris De Wit, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Ludo Annoot, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Mannaert Pierre, Marc Deknock, Marc Lievrouw, Marc P, Marc Van Daele, Margaux Boeraeve , Marnix Aernaut, Marnix Vyncke, Maurice Meunier, Michel Louette, Mike Vandeperre, Mireille Camps, Mylle Johnny, Nicholas Endriatis, Noël Vervaecke, Olivier Dochy, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Peter Bastiaensen, Peter Schuermans, Peter Wijnsouw, Pierre Tavernier, Pieter Van Hauwaert, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Roosmarijn Steeman, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Steven De Saeger, Steven D’haese, Steven Van Den Bussche, Stijn Borny , Stijn Vincent, Thibault Snauwaert, Thierry Debaere, Thijs Tanghe, Tony Parmentier , Ward Tamsyn, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Wim Veraghtert, Wouter Van Gompel.

Rosse Franjepoot

© Filip De Ruwe

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Brilduiker

© Marnix Vyncke

Appelvink

© Marc Nollet

Sijs

© Patrick Keirsebilck

VOGELLIJST:

IJsduiker, Parelduiker, Roodkeelduiker, Geoorde fuut, Grauwe pijlstormvogel, Roerdomp, Grote zilverreiger, Jan-van- Gent, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Smelleken, Slechtvalk, Waterral,  Rosse franjepoot,  Grote jager, Middelste jager, Kleine jager,  Kleine alk, Zeekoet, Alk of Zeekoet, Kerkuil,  Bosuil, Zwarte specht, Roek, Baardman, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Waterpieper,  Rouwkwikstaart, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Barmsijs, Frater, Goudvink, Appelvink, IJsgors.

Drieteenmeeuw

© Marc De Ceuninck

Bovenste foto: © Parelduiker / Chris De Rouck

Machteld Kaesemans 14/11/2017