MERGUS WEEKNIEUWS 2017/45: KRAANVOGELS – LAUWERSMEER – VEEL TELLINGEN KOMEND WEEKEND – VOGELFESTIVAL – OPTIEKBEURS – ARK AVOND – AGENDA

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

Ziehier het recentste Mergus Nieuws

KRAANVOGELS

Wat een verrassing : al enkele dagen vertoeven 5 Kraanvogels op de meest oostelijke akker van Speyen  (kant az sint jan dus ) – kant Oostendse Vaart . Een plezier voor het oog en reeds van op de nieuwe fietsbrug thv de Expressweg te bewonderen.  Bedankt Hans D voor het ontdekken en doorgeven.

LAUWERSMEER

Johan laat weten dat het een uitzonderlijk Mergus weekend was met 125 vogelsoorten en veel toppers als Grijze Wouw, Steppenkiek, Zeearend, Rosse en Grauwe Franjepoot samen, enz… genieten jullie ook mee van Karina’s onvergetelijke sfeerverslagen en foto’s op de Mergus Facebook…. Doen….

WATERVOGELS – GANZEN – AALSCHOLVERS – ZILVERREIGER TELLINGEN – ALLEMAAL DIT WEEKEND

 Alle tellers krijgen van de respectievelijke cöordinatoren – Christine/Eckhart – Frank – Wim en straks Marc een oproep om hun vast gebied te tellen. Indien belet graag je resp. contactpersoon om vervanging vragen. We gaan zoals steeds voor een 100% invulling van gebied en soorten.

Er zijn  ook een uitgebreide reeks gemeenschappelijke tellingen:

Zaterdag 13u00 kerk Koolkerke voor telling weiden Koolkerke/Dudzele: nog 2 vrije plaatsen in mijn wagen – dus vlug mailen als je meewil naar frank.descheemaeker@skynet.be

Zaterdag 16u30 Witte Koksmuts – Internationale Dijk voor slaapplaatstelling Zilverreiger Zwinstreek – we zouden graag twee telploegen maken

 

Zondag 08u45 haven randparking  Brugge voor de gemeenschappelijke telling Achterhaven  in drie ploegen olv Wim, Marc en co  …

Zondag 09u05 Groenwaecke voor telling deel Uitkerke – opgelet dit is met de fiets – Frank vervangt net als in oktober Dirk Content voor zijn stuk

Zondag of 15u45 Scheepsdaelebrug of 16u Nieuwegebrug kant Meetkerke voor een telling van de slaapplaatsen van de zilverreigers in Meetkerke  .. ook hier rekenen we op voldoende volk om twee ploegen te kunnen maken

 

 ARK AVOND

Donderdag 23 november  Zaal onze Ark – Sint-Michiels laan 35 – te Sint-Michiels: Filip  – ja broer van – Dominique Verbelen met een unieke reportage over nieuwe soorten ontdekken in het Indonesisch Archipel. Toegang gratis  – niet te missen

WEEKEND 02 EN 03 DECEMBER – OPTIEKBEURS/ROKSEMPUT – VOGELFESTIVAL DAMME

Noteer nu al in jullie agenda:  zondag bezoek aan de Roksemput – carpoolen

09u15 aan de gekende randparking Haven Brugge (tov het Poltiehuis)

09u30 Parking achter gemeentehuis Sint-Andries

10u vertrek excursie Roksemput – Info centrum  – iedereen kan meewandelen –  ook unieke fotoreportage daar

 

En zondag zouden we met de Mergus ook de schuilhutten bemannen in het kader van het (ganzen) Vogelfestival in Damme. Coördinator Marc DC vraagt jullie hem een mailtje te sturen op marc.de.ceuninck@skynet.be of jullie meewillen bemannen en van welk uur tot welk uur. Frank komt alvast ’s namiddags eens langs.

 

VERDER OOK JOHAN AAN DE LIJN MET VOLGENDE OPROEPEN

 

Zaterdag 13 januari 2018 : daguitstap naar Duinkerke en omgeving

 

‘s Morgens bezoeken we uitgebreid het havengebied rond Duinkerke. ‘s Namiddags staat GravelinesGrand Fort-Philippe en Platier d’Oye op het programma. Op deze excursie krijg je de mogelijkheid om zeevogels, eenden, duikers ,vijf soorten futen en steltlopers te zien.
Afspraak om 8.00 u.parking Steenbrugge Baron RuzettelaaN
Meebrengen: verrekijker en/of telescoop, laarzen , picknick
Vervoer: carpooling € 006/km
Info NP Brugge en Mergus: Johan Debuck 0477 50 31 93

Groeten en dank

 MID FEBRUARI

 

Haal je onderstaande trip nog eens aan in je weekbrief. Geïnteresseerden moeten

intekenen tegen uiterlijk eind november.

Dank U

Johan

 

http://www.starlingreizen.be/nl/reizen/vogels-kijken-nederland-winters-zeeland

SLOTWOORD VAN FRANK DS

Mag ik tot slot iedereen een vogelrijk weekend wensen, verzoeken om onze website dagelijks te raadplegen en al zijn waarnemingen in te voeren, van de blikvangers te genieten en Stefan Keereman en Lowie Lams en co proficiat wensen met de honderden uren trektellen dit najaar in de Fonteintjes en de Pier van Blankenberge. Unieke dag verslagen via mergus.be en doorklikken naar trektellen.be. Moet dringend op pensioen om eens meer te kunnen meetellen met die bende.

Mvg

Frank en het  ganse Mergus Team

Ps nog vragen  —  mail frank op frank.descheemaeker@skynet.be