Blikvangers van 13/11 tot en met 19/11/2017

Machteld Kaesemans

Vijf pleisterende Kraanvogels waren deze week het trefpunt voor vele vogelaars en natuurfotografen. Op 13/11 werd er één gezien in de late namiddag, de volgende ochtend zaten er vijf in Meetkerke – Speyen. De laatste waarneming, 1 vogel, dateert van gisteren 20/11/2017. Deze vogels trekken af en toe over aan de Fonteintjes maar verblijven zeldzaam in onze streek.

Er waren ook verschillende soorten roofvogels van de partij, steeds boeiend om te bekijken. Sommigen kunnen gemakkelijk verward worden met een andere soort zoals de Ruigpootbuizerd gezien in de Hoge Moere en een gewone Buizerd. Een Blauwe Kiekendief en een Bruine kiek, vooral vrouwtjes en juvenielen worden wel eens verwisseld.  De Sperwer en de Havik lijken ook op elkaar maar deze laatste is heel wat groter en forser. Een rode Wouw werd ook gespot.

Bij de kleine vogels werden er heel wat strandleeuweriken gezien, mooie vogels, wintergasten of doortrekkers.  Een sperwergrasmus, een Siberische tjiftjaf – reeds in beeld gebracht in de blikvangers van 30/10 tot 05/11- en talrijke Barmsijzen zaten in onze streek. Bekijk de andere soorten op de vogellijst en op de waarnemingen van Mergus.

Nog veel vogelkijkplezier en tot volgende week,

Groeten van Machteld.

Ruigpootbuizerd

© Johan Buckens

Buizerd

© Marc Nollet

Blauwe Kiekendief

© Marnix Vyncke

Bruine Kiekendief

© Filip De Ruwe

WAARNEMERS:

Adriaan Seynaeve, Albert Neyt, Anna Schneider, Annick Decruyenaere, Antoon Ovaere, Arlette Mestdagh, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Augustijns, Bart Heirweg, Bart Van Thuyne, Bernard Miserez, Bruneel Luc, Bruno Beyen, Catherine Priem, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Dany Depauw, Diemer Vercayie, Dirk Content, Dirk Werbrouck, Dominique, Dries Candaele, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik De Meersman, Etienne Peeters, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frans Boone, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Gerin Pascale, Gilles Bavay, Guido Orbie, Guido Rappé, Guy Marien , Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Heidi Rau, Hendrik Borglevens, Herman Blockx, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan De Vlaemynck, Jan Vanhoutte, Jan Versigghel, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jelle Quartier, Jeroen Vanheuverswyn, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan Debuck, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Rys, Johan Smessaert, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jürgen De Witte, Karina Samyn, Kenny Hessel, Klaas Debusschere , Koen Baute, Koen Vervaeren, Kris De Wit, Kurt Van Damme, L Feys, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Ludo Nelen, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc Brysbaert, Marc De Ceuninck, Marc Deknock, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marnix Vyncke, Mathieu Vandewiele, Michel Ittelet, Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Noël Vervaecke, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Vandousselaere, Paul Decuypere, Paul Pugh, Paul Vervaet, Peter Bastiaensen, Peter Schuermans, Peter Wijnsouw, Philibert Moeyaert, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Pieter Van Hauwaert, R. De Jaegher, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Rita Vanhullebusch, Romain Deloof, Rony Lierman, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Serge Allein, Simon Veys, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven D’haese, Stijn Cooleman, Thijs Tanghe, Tim Audenaert, Tim Claerhout, Tom D’heedene, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Van Impe Yvan, Vandeputte Christian, Vandewiele Pascal, Virginie Sonon, Walter De Smet, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Lammerant, Wim Pauwels, Wim Van Sompel, Wout De Rouck.

Havik

© Eddie Meynen

Sperwer

© Marc Nollet

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Strandleeuwerik

© Patrick Keirsebilck

Sperwergrasmus

© Johan Buckens

VOGELLIJST:

Middelste zaagbek,  Parelduiker, Roodkeelduiker, Roodhalsfuut, Kuifduiker, Geoorde fuut, Grauwe pijlstormvogel, Lepelaar, Roerdomp, Grote zilverreiger, Jan-van- Gent, Rode wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd, Slechtvalk, Waterral,  Kraanvogel  Bokje, Paarse strandloper, Rosse Franjepoot, Grote jager, Alk of Zeekoet, Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Baardman, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Siberische tjiftjaf,  Sperwergrasmus, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Kruisbek,  Goudvink, Appelvink, IJsgors, Sneeuwgors.

Kraanvogels

© Marc Van Daele

Bovenste foto: © Kraanvogel / Marnix Vyncke

Machteld Kaesemans 21/11/2017