MERGUS WEEKNIEUWS 2017/46: VERJAARDAG MACHTELD – AFGELOPEN TEL WEEKEND – LEUKE SOORTEN – WEIDEVOGELS – QUIZ – VOLGEND WEEKEND –

Frank De Scheemaeker

MACHTELD HAAR VERJAARDAG

 

We wensen Machteld van harte proficiat met haar verjaardag nu maandag a.s. 28 november . En Machteld bedankt voor de steeds opnieuw prachtig gedocumenteerde Blikvangers en nog vele jaren vogelplezier!

 

 

AFGELOPEN TELWEEKEND

 

Iedereen van harte bedankt voor de Watervogel – Ganzen – Aalscholver en Zilverreigertellingen en natuurlijk ook diegenen die zich ingezet hebben tijdens de Dag van de Natuur.

 

Uiteindelijk klokten we af op 561 Aalscholvers op de verschillende slaapplaatsen (prachtig artikel van Wim Jans reeds op de website). De voorlopige totalen van Kleine en Grote Zilverreiger bedragen voorlopig resp. 44 en 26 ex. Gedetailleerd verslag volgt dit weekend.

 

Graag zo vlug mogelijk jullie gegevens in de nationale programma’s inlezen aub.

 

 

LEUKE SOORTEN

 

De Sperwergrasmus bevindt zich al de ganse week op identiek dezelfde plaats in de Zwinbosjes, nog 1 Kraanvogel te Meetkerke en vandaag verrassend 1 Grote Zaagbek op de Warandeputten. Natuurpunt Nationaal kondigt een invasie van Barmsijzen aan. Ik zal alvast vanavond het geluid oefenen!

 

 

DRAMATISCHE TOESTAND VOOR WEIDEVOGELS

 

Ja – volgend artikel stemt tot nadenken – https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?utm_source=newsletter&utm_medium=e-mail&utm_campaign=user-mailing&msg=23928

 

En met het voltallige Mergus bestuur hebben we besloten in samenspraak met Natuurpunt Brugge een weidevogelbeschermingsproject op te zetten voor het Poldercomplex Dudzele – Koolkerke. Details volgen!

 

 

QUIZ

 

Paul De Graeve – vz Natuurpunt Brugge vraagt volgende quiz voor te stellen – zie bijlage – zijn er Mergussers geinteresseerd  stuur me een mailtje – dan probeer ik wat ploegen te vormen – via frank.descheemaeker@skynet.be

 

 

In het raam van fondsenwerving om bij de raad van state een procedure op te starten met de werkgroep open ruimte Brugge (ORB) organiseert vzw groen een quiz avond in het raam van de warmste week.

Wie graag aan een quiz deelneemt kan misschien met een ploeg deelnemen ter ondersteuning van dit initiatief.

We zoeken ook nog mensen om op de avond zelf te helpen (bediening ,bar , quiz verbeteren….) Gelieve zich bij mij te melden.

In bijlage de uitnodiging.

Wil dit via allerhande media verspreiden aub.

Groeten

Paul – paul.degraeve@skynet.be

 

 

MYSTERY BIRD

 

Wim Trio zond een leuke tricky mystery vogel door! Alle antwoorden mogen met de nodige uitleg naar frank.descheemaeker@skynet.be gestuurd worden – oplossing volgende week voor zondag a.s 21u . De winnaars zijn voor één dag de slimste vogelaars van het land en krijgen een persoonlijke vermelding in het volgende Weeknieuws

 

 

 

WEEKEND 02 EN 03 DECEMBER – OPTIEKBEURS/ROKSEMPUT – VOGELFESTIVAL DAMME

 

Noteer nu al in jullie agenda:  zondag 03 12  bezoek aan de Roksemput – carpoolen

 

09u15 aan de gekende randparking Haven Brugge (tov het Poltiehuis)

09u30 Parking achter gemeentehuis Sint-Andries

10u vertrek excursie Roksemput – Info centrum  – iedereen kan meewandelen –  ook unieke fotoreportage daar

 

VOGELFESTIVAL DAMMEZIE OOK BIJLAGE MET HET VOLLEDIGE PROGRAMMA! ZEKER AFKOMEN NAAR DE ‘KUYK’ AUB EN ZONDAG IN HET VELD HE…..+ ZIE HIERONDER

 

En zondag zouden we met de Mergus ook de schuilhutten bemannen in het kader van het (ganzen) Vogelfestival in Damme. Coördinator Marc DC vraagt jullie hem een mailtje te sturen op marc.de.ceuninck@skynet.be of jullie meewillen bemannen en van welk uur tot welk uur. Frank komt alvast ’s namiddags eens langs.

 

Tot morgen alvast en een prettig weekend gewenst.

 

Frank vz

 

PS Foto Kraanvogel – archief Mergus – Johan Buckens