Resultaten Aalscholverslaapplaats telling weekend 18 en 19/11/2017

Wim Jans

Het zit er weer op, de Aalscholvers werden op hun slaapplaatsen geteld. Dit langdurig project blijven we met grote nauwkeurigheid opvolgen. Dit is in de eerste plaats te danken aan de inzet van vele tellers en ook aan mensen die uitkijken naar nieuwe slaapplaatsen. Deze keer is dat het geval, er werd een nieuwe slaapplaats gevonden door Dirk Content namelijk de kleiputten van Wenduine. Verwonderlijk is dat niet, deze plaats is uitstekend geschikt: bomen en struiken aan de kant van het water, net wat Aalscholvers nodig hebben, ze voelen zich dan veilig want roofdieren kunnen de vogels dan moeilijk bereiken.

De resultaten op een rij: de Expresswegput was goed voor 13 vogels en – hier waren  Nicholas Endriatis en Hans Delrue de tellers van dienst. Aan de Blauwe toren kwamen 72 Aalscholvers slapen, ik nam dit gebied voor mijn rekening. Er sliepen hier ook 2 Grote – en 2 Kleine Zilverreigers. Tussen de Zelzatebrug en de Palingpot telde Rudi Vantorre 168 vogels, Vloethemveld met Luc De Cat was goed voor 124 Aalscholvers. Ruben Saey nam de Mis√©riebocht voor zijn rekening: 39 Aalscholvers en de nieuwe slaapplaats: de Kleiputten van Wenduine, geteld door Dirk Content was goed voor 28 vogels. De Syphons in Damme en de Kleiputten aan Hoeke respectievelijk 45 en 58 Aalscholvers, Emmanuel Crul nam deze gebieden voor zijn rekening. Stefaan Anseeuw telde 14 vogels aan de Golf van Sijsele en Marc De Ceuninck had minder geluk: 0 Aalscholvers aan de Zandberghoeve. Niet alle slaapplaatsen zijn even stabiel,we wachten af wat de telling in januari zal opleveren. Deze telling was goed voor 561 Aalscholvers, geen resultaat om U tegen te zeggen maar ook niet helemaal ondermaats. Vloethemveld en de kanalen tussen Zelzatebrug en de Palingpot zijn blijkbaar de laatste jaren minder populaire slaapplaatsen voor de Aalscholvers.  Ik reken erop dat jullie volgende keer weer op post zijn en als dat niet kan, laat het me dan weten.

Wim Jans