Met MERGUS naar de Hoge Venen 25/03/2018: Dag 3

Machteld Kaesemans

Na het heerlijk avondmaal: kervelsoep, kalfslapje met verse frietjes en tomaat en sla en een dessertcake – trokken dertien  moedigen naar de bosrijke omgeving van Wanne. Ondanks de heldere avond bleef het muisstil in de directe omgeving van waar we hoopten de ruigpootuil te horen en te zien. Onze nieuwe Mergus zaklamp werd getest en goedgevonden – alleen kregen we geen uilen in beeld.

Zondagmorgen – ontbijt om 08 uur – valiezen pakken en inladen – afrekenen en onmiddellijk de baan op. Het werd opnieuw een schitterende dag en wat een weer – minstens 10° graden en de eerste citroenvlinders en kleine vossen dartelden speels rond. Wat gisteren niet lukte, lukte vandaag wel. Antoine ontdekte zo goed als direct de oehoe op één van de groeverichels (plaats verplicht vervaagd). De vogel liet zich rustig door iedereen bewonderen en we genoten met volle teugen.

Net voor de middag maakten we dan een mooie wandeling omgeving Malmédy en spotten er in de onmiddellijke omgeving rode wouw (5), buizerd (6), torenvalk en sperwer (1), onze eerste en enige zingende tjiftjaf, mannetje zwarte roodstaart, glanskop, vuurgoudhaan en opnieuw taigaboomkruiper.

Na de groepsfoto smulden we onze boterhammen op aan de oevers van de Warche.  Antoine – hij alweer – ontdekte vier op thermiek overtrekkende ooievaars. Een lust voor het oog! Klein hoefblad stond fraai in bloei en goudvinken zongen de lente toe.

Daarna maakten we een mooie wandeling naar het kasteel van Reinhardstein.  Opnieuw zagen we veel buizerds en  rode wouwen, we beluisterden vuurgoudhaantje, matkop en glanskop, taigaboomkruiper en gewone boomkuiper .

De klok liep ondertussen naar drieën en na een afscheidsdronk op een gezellig terrasje in Robertville trokken we tevreden naar huis!

Bedankt Karina en Johan voor de leiding – Antoine voor het stuurwerk en iedereen voor zijn aanstekelijk enthousiasme

Tekst: Frank De Scheemaeker

Foto’s: Karina en Frank

Machteld Kaesemans 25/03/2018