Blikvangers van 19/03 tot en met 25/03/2018

Machteld Kaesemans

Opvallend veel  en grote groepen steltlopers werden gezien op onze weiden en akkers deze week. Ze waren op trek naar hun broedgebieden en deden nog wat krachten op voor de zware tocht. Zo zag ik zeker meer dan honderd kemphanen aan de Schorrenweiden. Grutto’s waren talrijk aanwezig aan het Pompje. Bontbekplevier en bonte strandlopers trokken over aan de Fonteintjes en de kust.

Tureluur, kievit en grutto waren deze week  aan het baltsen. Zaterdag  24/03 na 16uoo, met een hartverwarmend zonnetje vlogen er meerdere kieviten op in een sierlijke boog luid roepend. Tussenin hoorde ik “gruttooo, gruttooo” en ook de “tjululuu” van de tureluur… hemels was dit allemaal!

Kluut voelde eveneens de hormonale opstoot zoals zovele andere.

De natuur is aan het ontluiken, ondanks de wisselvalligheid. Men hoort tjiftjaf, vink, graspieper, roodborsttapuit, blauwborst en zoveel andere!

Als afsluiter nog een foto van lepelaars, ook op trek naar hun broedgebieden en een foto die Yves Baptiste mij toestuurde van een jonge kraanvogel in de polders.

Ga op stap en beluister, bekijk al het nieuwe, het is prachtig!

Groeten van Machteld.

Grutto

© Marnix Vyncke

IJslandse Grutto

© Marc Nollet

Bontbekplevier

© Marnix Vyncke

Bonte Strandloper

© Herman Blockx

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Andre Bollen, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Antoon Ovaere, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Bart Augustijns, Bart Mortier, Bart Uitterhaegen, Bart Van Thuyne, Brecht Laebens, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Caroline De Wulf, Catherine Priem, Christof Delbaere, Daniel Decloedt, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Dany Depauw, De Clercq Francis, Dewispelaere Patrick, Dirk Werbrouck, Dominique, Dominique Bauwens, Dries Candaele, E J E Boumans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik De Meersman, Evert Vandeberg, Ewald De Backere, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frank Van De Velde, Freddy Cordy, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Vanhulle, Guido Orbie, Guido Rappé, H. Gabriels, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans De Nobel, Hans Delrue, Hans Vandenberghe, Heidi Rau, Hendrik Borglevens, Ignace Anseeuw, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Versigghel, Jarne Maes, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jean-Marie Testaert, Jef Van De Water, Jelle Quartier, Jeremy Demey, Jeroen Desloover, Jo Seynaeve, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, John Nuyts, Jonas Ghyselen, Jos Simons, Jozef Germonprez, Karel Boey, Katrien Geurts, Koen Baute, Kris Decleer, Kurt Van Damme, Laurent Raty (Nmt), Leo Declercq, Lowie Lams, Luc Bories, Luc De Cat, Luc Teugels, Luc Vanpaemel, Luc Willems, Lust Jasper, M.Van Achte, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc Nollet, Marc P, Marc Pirmez, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Martine Gerits, Mathieu Vandewiele, Michel Gabriels, Mireille Henry, Mylle Johnny, Nel D’haenekint, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Olivier Majkowski, Pascale Vangyseghem, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, PaulMaertens, Pauwel Bogaert, Peter Schuermans, Philibert Moeyaert, Pierre Tavernier, Piet Allegaert, Pieter Van Hauwaert, R. Van De Velde, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Roel Oost, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Steven Boone, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Crappé, Stijn Vincent, Sven Maly, Thijs Tanghe, Thomas Michiels, Tim Feusels, Tony Parmentier , Van Impe Yvan, Vandewiele Pascal, Vanpraet Jurgen , Verduystert J.P, Vic Puype, Walter De Smet, Wannes Bos, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Van Praet, Wim Declercq, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Van Sompel, Wouter Faveyts, Xavier Dirix.

Tureluur

© Marc Nollet

Kluut

© Marc Nollet

Kievit

© Karel van Rompaey

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Lepelaar

© Marnix Vyncke

VOGELLIJST:

Zomertaling, Nonnetje, Middelste zaagbek,  Geoorde fuut, Lepelaar, Roerdomp, Grote zilverreiger, Bruine kiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Bokje, IJslandse grutto, Pontische meeuw, Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Waterpieper, Rouwkwikstaart, Europese kanarie, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Kruisbek, Goudvink, Appelvink.

Kraanvogel

© Yves Baptiste

Bovenste foto: © Kemphaan/ Patrick Keirsebilck

Machteld Kaesemans 27/03/2018