Blikvangers van 23/07 tot en met 29/07/2018

Machteld Kaesemans

Opnieuw een week met verzengende hitte zonder regen.

Bij deze “Vlaamse” gaai hierboven zien we hoe hij afkoeling zoekt in het water net zoals wij indien mogelijk. Maar daar nijpt het schoentje, bijna alle natuurgebieden staan droog …uiterst droog!!! Bij een ander beeld, nu van een zwarte kraai, past het volgende: “ het is zo heet dat de kraaien gapen”

Wat er met al de jonge vogels , zelfs met de ouderen gebeurt is nog niet helemaal duidelijk. Zo’n extreem weer is zeker zeer negatief voor de natuur. Er werden wel regelmatig roofvogels gespot zoals bruine kiekendief, buizerd, één grauwe kiekendief, wespendief, boomvalk, slechtvalk, sperwer en havik. Die lusten meestal wel zo’n hulpeloze juveniel of kleine en middelgrote vogel.

Als steltloper koos ik een mooie groenpootruiter uit op terugtocht en een Temmincks strandloper. De koereiger werd ook regelmatig gespot. De jagende ransuil kon ik jullie niet onthouden. Bekijk de hele lijst, stilaan komen er wat nieuwigheden bij.

Tot volgende week,

Machteld.

Bruine Kiekendief

© Geert De Clercq

Grauwe Kiekendief

© Marc Ameels

Wespendief

© L. Feys

Buizerd

© Marc Nollet

Boomvalk

© Marnix Vyncke

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Bart Hoeymans, Bart Mortier, Bernard Miserez, Brecht Schotte, Buyst Marie Rose, Catherine Priem, Cyr Mestdagh, Daniël Wybo, Denis Van Der Elst, Dimitri Van Der Beken, Eddy Devriese, Els Vandermast, Els Vermeersch, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Sys, Fernand Van Ginderen, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert Stael, Gwijde Vermeire, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Roosen, Hendrik Borglevens, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jacques De Pestel, Jacxsens Bruno, Jan Talloen, Jan Vanhoutte, Jasper Vandecasteele, Jasper Wille, Jean-Claude Gillet, Johan Debuck, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Jos Simons, Karel Tack, Kenny Hessel, Koen Baute, Kurt Van Damme, L Feys, Leo Declercq, Lieven Simons, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, M Van Deyck, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Michel Louette, Mylle Johnny, Nel D’haenekint, Nick Vanclooster, Olivier Dochy, P. Focquier, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Peter Claus, Peter Van Elsacker, Pierre Blockx, R. Van De Velde, Resteau Nathalie, Robin Guelinckx, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Dumont De Chassart, Ruben Saey, Sam Dewanckele, Sara Velghe, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Borny , T. Vandenbussche, Tine Devroye, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Vic Puype, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Trio, Wouter Faveyts.

Temmincks Strandloper

© Johan Buckens

Groenpootruiter

© Filip De Ruwe

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Jagende Ransuil

© Filip De Ruwe

Koereiger

© Wim Trio

VOGELLIJST:

Zomertaling, Geoorde Fuut, Zwarte ooievaar, Lepelaar, koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Wespendief, Bruine kiekendief, Grauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Steltkluut, Bosruiter, Kleine strandloper, Temmincks strandloper, Krombekstrandloper, Geelpootmeeuw, Dwergstern, Grote stern, Zomertortel, Kerkuil, Bosuil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Wielewaal, Cetti’s  zanger, Graszanger, Sprinkhaanzanger, Blauwborst, Paapje, Rouwkwikstaart.

Zwarte Kraai … heb dorst!

© Dominique Delbaere

Bovenste foto: © Gaai / Filip De Ruwe

Machteld Kaesemans 31/07/2018