Blikvangers van 19/11 tot en met 25/11/2018

Machteld Kaesemans

We zitten reeds eind november en meerdere wintervogels zijn nog steeds niet of in klein getal aangekomen. De ganzen hebben hun normaal aantal nog niet bereikt, ook eenden zoals smienten zijn onderbemand. Zaagbekken en brilduikers worden zelden gespot, koperwieken en kramsvogels zien we ook niet zoveel. De kleine zwaan, een heel typische wintergast, laat het tot nu afweten behalve enkele exemplaren. Waar ligt de oorzaak?  Hebben we dit te danken aan de opwarming van de aarde? De tendens van meerdere noordelijke vogels is ook dichterbij hun broedgebied te overwinteren en niet af te zakken tot in Nederland of België.

Toch kan ik jullie nog een paar nieuwigheden aanbieden. Eén grote zaagbek werd gezien bij het overvliegen aan de voorhaven Zeebrugge.  Een roodhals- gans zonder zichtbare ring werd gespot, 2 “late kraanvogels” op weg naar? werden  genoteerd aan de Nieuwe Hazegraspolder. Verder laat ik jullie genieten van de roek die elke week op de lijst staat, van een kuifduiker en geoorde fuut die in winterkleed wel eens met elkaar kunnen verward worden en van de eerste geziene buidelmezen.

Mijn aandacht gaat ook naar de strandlopers zoals de paarse-, de bonte- de drieteenstrandloper en de steenloper.

De rest vinden jullie zoals gewoonlijk op de vogellijst en op waarnemingen van Mergus.

Tot volgende week en veel groetjes van Machteld.

Roek

© Marc Nollet

Kraanvogel

© Marnix Vyncke

Roodhalsgans

© Danny Claeysier

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Anb, Kust & Polders (Dr), Ann Dumoulin, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Baes Rik, Bert Mestdagh, Björn Deduytsche, C. Machiels, Catherine Priem, Christiane Moulu, Cyr Mestdagh, Daniel Decloedt, Daniël Wybo, Dany Depauw, Deseure Noel, Diego Fernandez Martinez, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Erik Etienne, Erwin Sys, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Frederik Willemyns, Gaëtan Clerbaux, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Guido Orbie, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Harry Vandecnocke, Hendrik Borglevens, Herman Blockx, Hilbran Verstraete, Ignace Anseeuw, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan D’hondt, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jasper Wille, Jean Pieters, Jelle Quartier, Jeremy Demey, Jo Packet, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Opsomer, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Joost Heuvelman, Joris Elst, Kelle Moreau, Koen Baute, Koen Vandepitte, Koen Vanommeslaeghe, Koen Vervaeren, Kris De Keersmaecker, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Machteld Kaesemans, Marc Batsleer, Marc Brysbaert, Marc Nollet, Marc P, Marcel Pottier, Mauro Buckens, Michel Louette, Monica Acton, Mylle Johnny, Natacha Ampe, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Cardon, Paul Decuypere, Peter Van Wittenberge, Philip De Somer, Pierre Tavernier, René Meeuwis, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Romain Deloof, Rony Lierman, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Stein Vermeersch, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Vincent, Thomas Van Lancker, Tijs Naessens, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vanacker Johny, Vic Puype, W. D’hondt, Wilfried Pattyn, Willy Aelvoet, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wouter Van Gompel.

Kuifduiker

© Danny Claeysier

Geoorde fuut

© Marc De Ceuninck

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Paarse strandloper© Patrick Keirsebilck

Bonte strandloper© Jan Baert

Drieteenstrandloper© Marc De Ceuninck

Steenloper© Marc Nollet

 

VOGELLIJST:

Roodhalsgans, Kleine zwaan, Grote zaagbek, Kuifduiker, Geoorde fuut, Lepelaar, Grote zilverreiger, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Bokje, Paarse strandloper, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Buidelmees, Roek, Boomleeuwerik, ,Cetti’s zanger, Witkopstaartmees,  Waterpieper, Grote barmsijs, Kruisbek, IJsgors, Sneeuwgors.

Buidelmees

© Johan Buckens

Bovenste foto: © Grote zaagbek v. Marnix Vyncke.

Machteld Kaesemans 27/11/2018.