Mergus Weeknieuws 2019/47: verjaardag Machteld – broedvogels 2017/2018 – Oehoe -Anny Anselin – Optiekbeurs – Sweaters – Merels – agenda

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

Verjaardag Machteld

Vandaag is het opnieuw feest in de Fazantenlaan te Zedelgem. Machteld verjaart den achtentwintigsten en wij zetten haar zaterdag a.s. met het ganse bestuur in de bloemetjes met een verrassingsexcursie in eigen regio, gevolgd door een lekker etentje. Wensen jullie haar ook  het beste toe  via een mailtje naar machteld.kaesemans@skynet.be en of een knipoog op haar Facebook. Ze zou daar zeker mee gediend zijn.  Want wat betekenen de Mergus en onze website zonder de Machteld. Met haar eeuwig mooie blikvangers en actiedrang maakt ze ons allen enthousiast op excursie te gaan, waarnemingen door te geven, ploeg te vormen, een toffe bende te zijn! Machteld we kunnen je niet genoeg bedanken.

Broedvogels 2017 en 2018.

Ja de broedvogeluitwerkingen zijn in een stroomversnelling geraakt. Dank zij de niet aflatende inzet van alle uitwerkers en Roland V, Marc N en Stijn C, de drie mannen van de eindfase, is vandaag onze regionaal broedvogelrapport bij de kopiedienst afgehaald en wordt de volgende dagen en weken gratis aan alle geinteresseerden bezorgt. Het is een indrukwekkend boek geworden, 172 pagina’s dik en behandelt meer dan 100 broedvogelsoorten en hun evolutie tijdens het laatste decennia en is opgefleurd met prachtige foto’s.

Ondertussen zijn alle broedvogelinventarisaties 2018 in Roland zijn programma Vogels ingevoerd en worden nog voor het einde van de maand aan de vaste groep uitwerkers , uitgebreid met youngster Lowie Lams, bezorgd voor aanvulling met de geldige territoria in waarnemingen.be doorgegeven. Dus volgend jaar krijgen jullie zeker weer een nieuw broedvogelrapport aangeboden

Leuke broedvogelsoorten in 2018 waren alvast Porseleinhoen, Roerdomp, Lepelaar, Havik, Steltkluut, Middelste Bonte Specht en Boomleeuwerik. Eén leuke gebiedsinventarisatie die er alvast uitsprong – zonder aan alle andere tellers en telgegevens te willen afbreuk doen –  is deze van de Golf te Sijsele door Stefaan Anseeuw en Marc De Ceuninck met o.a.  4 kp Grasmus, 2 kp Braamsluiper, 1 kp Spotvogel , 5 kp Goudhaan en verder veel Kleine Karekiet en Bosrietzanger, ook Fuut en Dodaars.

En in Nederland verscheen verleden week een nieuwe nationale Sovon broedvogelatlas! Ben benieuwd naar de resultaten! En jongens en meisjes van het INBO…..wanneer een nieuwe belgische of vlaamse broedvogelatlas? Wij zijn er klaar voor!

Oehoe

Kurt Vandamme meldt een Oehoe met voetriem in het Storacomplex in de Voorhaven. Ontsnapte vogel!

Nieuw e mail adres

Anny Anselin vraagt nu ze op pensioen is  haar inbo e mail adres te vervangen door annanselin@gmail.com en voegt daar aan toe dat ze nog even actief is als vroeger en op het nieuwe e mail adres veel wing tag bruine kiekendieven waarnemingen verwacht!

Optiekbeurs Sights of Nature

Georges De Putter nodigt ons volgend weekend allen van harte uit op zijn jaarlijkse optiekbeurs te Jabbeke en een voor een wandeling rond de Roksemput. Het moment om het allernieuwste optisch materiaal te testen en mogelijks je eerste Brilduiker, Grote Zaagbek of Appelvink van het najaar te zien.

Nieuws vanuit het Bestuur

We hebben besloten de sympathisanten bijdrage voor 2019 op 12€ te behouden. Verder zijn er topkwaliteit unieke nieuwe Mergus sweaters in de maak en volop onderhandelingen aan de gang met de kerkfabriek voor het plaatsen van een Slechtvalkenwebcam. Concrete info volgt vlug! Zie ook voorontwerp in bijlage als goestingkrijger.

Merels

Op veel plaatsen in de regio zijn opnieuw merels aanwezig. Invoeren van merel waarnemingen mag nog steeds – maar is niet meer prioritair gezien het vlugge herstel.

Ps – inschrijven kan nog steeds voor de Wildeganzendagen – zie bijlages – 60 jaar ganzen tellen in Noord-West-Vlaanderen

Ps – gelieve nu al op de 2019 kalender te plaatsen: zaterdag 19 januari – Belgische Vogeldag en vrijdagavond 01 februari – Mergus Winterfeest en weekend 02 en 03 februari – stootvogeltelling

Ps – en de blikvangers van onze Machteld zijn prachtig geillustreerd – zie onze facebook of website  www.mergus.be

Frank en zijn ganse bestuur