Mergus Weeknieuws 2019/4: veel activiteiten – Mergus Winterfeest – met bukkie naar Duinkerke – oproep Romain – jaarvergaderingen

Frank De Scheemaeker

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

Hoys allen 

Ook genoten van de Maansverduistering en de prachtige sneeuwval vandaag ! Niet vergeten in te schrijven voor ons Mergus Winterfeest hé – op vrijdag 01 februari – zie vorige Nieuwsbrieven. En de blikvangers van onze Machteld te bewonderen op www.mergus.be. – onderwerp stootvogels en met schitterende foto’s! Bedankt M.

MORGEN DONDERDAG 24 01 2019 : ARKAVOND – BENNY COTTELE – KAZACHSTAN

Met een ganse groep Mergussers trokken Johan en Benny in het voorjaar naar Kazachstan. Dat kan niet anders dan een succesverhaal worden! Dat wel zelfs een vermoeide voorzitter niet missen! Iedereen welkom – start 20u – Zaal onze Ark , Sint-Michielslaan 35, Sint-Michiels – ingang gratis

ZATERDAG 26 01 2019 – GANSE DAG NAAR DUINKERKE MET JOHAN – alle details – zie activiteitenrubriek op de www.mergus.be . Met de koude inval – veel vogels gegarandeerd!

WOENSDAG 30 01 2019: STEENUILEN INVENTARISATIE – VOORBEREIDENDE VERGADERING

Het is reeds 4 of 5 jaar geleden dat we de steenuilen in de regio rond Brugge inventariseerden.

Dit voorjaar nemen we de draad terug op. Alle belangstellenden worden verwacht in Vormingplus, Sint-Pieterskerklaan 5 te 8000 Brugge

op woensdag 30-01-2019 om 19h..

Hierbij wordt de “nieuwe” inventarisatiemethode uitgebreid uitgelegd, kaarten bezorgd en dergelijke meer.

We hebben een lokaal voor 40 personen ter beschikking: dus allen daarheen!!!!

Deze tellingen kaderen in een nationaal project waarbij in gans Vlaanderen op een gestandardiseerde manier zal geteld worden.

Groetjes,  Jan Snwgrrrze en Paul Slechtvalk

AFGELOPEN WEEKEND – WULPENSLAAPPLAATSTELLING

Guido Rappé dankt zijn volledige telteam voor het tellen van alle slaapplaatsen in de regio. Onze Guido verblijft voor het ogenblik in Oman belooft bij zijn terugkeer – onmiddellijk  het verslag op te maken en door te sturen.

WEEKEND ERVOOR – ZILVERREIGER SLAAPPLAATSTELLING

Een uitgebreid verslag vinden jullie in bijlage. We noteerden 27 Kleine en 28 Grote Zilverreigers op 10 verschillende plaatsen. Mogelijks werden enkele solitair gaan slapende vogels gemist. Bedankt alle tellers en medetellers.

DIT WEEKEND – MEEUWENSLAAPPLAATSTELLING

Frank contacteert straks Stijn C, Rik De J, Steven Dh in de hoop dat zij straks individueel – of ploeg vormen om de Hoge Dijken slaapplaats te tellen. Zelf ga ik in de Brugse Voor- en Achterhaven tellen/schatten. Vinden en tellen jullie nog andere  slaapplaatsen – geef me de aantallen na het weekend door aub

EXPEDITIE NATUURPUNT – ROMAIN AAN HET WOORD

Frank

Zou het passen om een mail te sturen naar alle leden van Mergus in verband met expeditie natuurpunt.

Het zit namelijk zo dat het groepje gepensioneerde vrijwilligers waaronder ik iedere dinsdag werken inde natuur  en  instaan voor het onderhoud van  de Warande Putten.

Wij zorgen toch ervoor dat vb. het riet gemaaid word voor de kijkhutten zodoende dat vogelkijkers en fotograven een goed zicht hebben en wij ook regelmatig instaan voor de netheid in de kijkhutten  .

Het is de bedoeling dat er vier van ons op twee dagen 70 kilometers wandelen en zo proberen 1500 euro tesamen krijgen om in de Vallei van de Zuidleie  gronden aan te kopen.

Daarom zijn er steun kaarten gemaakt aan 5 euro .

Frank wat denk jij .  (Romain natuurlijk!) (Romain zal de kaarten ook op het Mergus Winterfeest aanbieden)

Romain en het groepje van de dinsdag ook wel Bevers genoemd.

JAARVERGADERING NATUURPUNT BRUGGE

Jullie kregen de Uitnodiging ook via de Spille – vrijdagavond  08 februari – Unieke avond – Eckhart stelt o.a. 60 jaar Ganzentellen voor – en jullie Frank heeft tekst en uitleg bij het NP Brugge – Mergus weidevogelproject Koolkerke/Dudzele. Iedereen welkom!

OVERZICHT  KOMENDE ACTIVITEITEN

–  donderdag 24 01 ark avond – Benny Cottele – Kazachstan – dat wordt TOP

–  zaterdag 26 01 met Johan een ganse dag naar Duinkerke (F) – ( ook meeuwenslaapplaatstelling in eigen regio die avond )

–  zondag 27 01 Grote Vogelweekend (zie vorige weekbrief – onze Marc Dc is aanwezig en hoopt jullie allen te mogen verwelkomen in Groenwaecke te Uitkerke )  

–  woensdagavond 30 01 – steenuilen inventarisatie voorbereidingsvergadering

–  vrijdagavond 01 02 – Mergus Winterfeest  (zie boven)

–  weekend 01 t.e.m 04 februari – regionale stootvogeltelling – Nicholas stuurt de vaste tellers dra alle kaartgegevens  – er zijn ook  gezamenlijke tellingen op zondag 03 02 richting Lapscheure, enz….   – 09u aan de randparking Haven Brugge – terug 12u30

–  vrijdagavond 08 februari – zie ook Spille – A.V. Natuurpunt Brugge ism met o.a.  Eckhart Kuijken ( 60 jaar ganzen onderzoek ) en Frank De Scheemaeker (Mergus -polderproject). Jij komt toch ook!  Zaal  Onze Ark  (van de Ark avonden) – aanvang 19u30. Sfeer, ambiance en lekkere drank verzekerd! (Oeps en mijn dochterlief Lies moet die dag bevallen – dat wordt spannend)

 

Met deze oproep zouden we jullie beleefd willen vragen om jullie steunbijdrage van 12€ te storten op rekeningnummer BE 30 380-0084815-11 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding van steunbijdrage 2019. (BBRU BE BB).  Nieuwe sympathisanten worden gevraagd ook hun e- mail door te geven.

 

Uitschrijven op deze Nieuwsbrief kan steeds door een eenvoudige mail naar frank.descheemaeker@skynet.be. Mergus maakt deel uit van de NBO en van NP en ent zijn privacybeleid op dat van Natuurpunt. Zie  www.natuurpunt.be/privacy voor alle details.

 

Onze sponsors zijn en blijven voor 2019 de Mergus stichters – Sights of Nature (Georges De Putter) en fietsen Raleigh (Frank De Scheemaeker)  (een fiets of verrekijker nodig – je weet ons wonen hé)

Ps foto Ooievaar – archief Mergus