Blikvangers van 21/01 tot en met 27/01/2019.

Machteld Kaesemans

Plots hadden we een echte maar korte winterweek met sneeuw en lage temperaturen. Dit had natuurlijk zijn invloed op het gedrag en de plaats van sommige vogels.

Een grote en uitzonderlijke waarneming was de aanwezigheid van een Notenkraker in Zedelgem centrum, in onze tuin! Lang was deze unieke vogel niet ter plaatse. Toen ik heel voorzichtig een foto wilde maken van achter het raam vloog de vogel op en ik heb hem of haar niet meer teruggezien… heel jammer!!! Andere, eerder zeldzame waarnemingen waren enkele Toendrarietganzen en een Grauwe gors. Van de mooie Boomleeuweriken, die wel al een tijdje in ruime aantallen aanwezig zijn in ons gebied, werden er mooie foto’s gemaakt. De Zeearend werd opnieuw in Vloethemveld  gespot.

Het grote vogeltelweekend van Natuurpunt viel op 26 en 27 januari. In vele Vlaamse tuinen werden de aanwezige vogels geteld. In West-Vlaanderen telden 4809 mensen in 3487 “hovingen”. In alle Vlaamse provincies samen staat de vink op 1, de kauw op 2 en de huismus op 3. In West-Vlaanderen staat echter de Kauw op 1. Opvallend is dat de merel er sterk op achteruit gaat in onze provincie door het usutuvirus.

Om af te ronden wil ik jullie nog een foto van  de Kramsvogel en de Koperwiek aanbieden, twee van de lijsterfamilie, vooral in de winter bij ons aanwezig.

Afwachten wat we volgende week krijgen want er wordt terug guur weer voorspeld. Blijf de vogels voederen, ze zullen jullie dankbaar zijn!

Groetjes van Machteld.

Toendrarietgans

© François Roland

Grauwe gors

© Wouter Faveyts

Boomleeuwerik

© Wim Trio

WAARNEMERS:

A.Goovaerts, Albert Neyt, Ann Dumoulin, Antoine Cornelis, Antoon Ovaere, Arnout Zwaenepoel, Bart Dumez, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Bernard Miserez, Bjorn Longueville, Björn Parmentier, Bruneel Luc, Caroline De Wulf, Daniel Decloedt, Daniël Janssens, Danny Ackx, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Danny Vander Beken , Dany Depauw, David Botteldoorn, Denis Van Der Elst, Dewispelaere Patrick, Dirk Hylebos, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Eddy De Taey, Elias Tibax, Emmanuel Crul, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Eric Malotaux, Erik Etienne, Erwin Derous, Filip Christiaens, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Finlay Hamilton, Fons De Wispelaere, Francis Minnebo, Frank De Scheemaeker, Frederik Willemyns, Gabriel Vanhulle, Garben Logghe, Geert De Clercq, Geert Vanloot, Guido Orbie, Hamelinck Walter, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Hans Verplancke, Harry Van De Laer, Henk Loobuyck, Hilde Fontier, Ignace Anseeuw, Ivan Steenkiste, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan Celis, Jan Lannoo, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jeremy Demey, Jo Packet, Joeri Claes, Johan Bertels, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, Joris Elst, Jurgen Vanpraet, Karina Samyn, Kelle Moreau, Koen Baute, Koen Leysen, Koen Vandepitte, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc Claes, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Maarten Savels, Machteld Kaesemans, Marc Deknock, Marc Nollet, Marc P, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Martin Amelynck, Mauro Buckens, Michel Louette, Mike Vandeperre, Mirella Bruynseels, Monica Acton, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Nicolas Brackx, Noël Vervaecke, O . Vergucht, Pascale indricq, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Philippe Deprez, Philippe Stroot, Pierre Tavernier, Piet Admiraal, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rony Lierman, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sam Vanneste, Serge Allein, Silvia Dubois, Stefaan Brinckman, Stefaan Depover, Steven Van Den Bussche, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Tine Devroye, Tom D’heedene, Tony Parmentier , Valcke Marijke, Valérie Goethals , Van Der Hooft Thomas, Vanacker Johny, Vanden Abeele Joeri, Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Viviane Lootens, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Declercq, Wim Pauwels, Wim Trio, Wouter Faveyts.

Vink

© Geert Vanhulle

Kauw

© Mauro Buckens

Huismus

© Marnix Vyncke

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Koperwiek

© Patrick Keirsebilck

Kramsvogels

© Tony Parmentier

VOGELLIJST:

Kleine zwaan, Topper, Grote  zaagbek, Roodkeelduiker, Kuifduiker, Roerdomp, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Zeearend, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Paarse strandloper, Zeekoet, Alk of Zeekoet, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Notenkraker, Roek, Boomleeuwerik,  Cetti’s zanger, Waterpieper, Grote barmsijs, Frater, Grauwe gors.

Zeearend

© Ronny Lierman

Bovenste foto: © Notenkraker / Hugo De Bruyker.

Machteld Kaesemans 29/01/2019