Mergus Weeknieuws 2019/5: Steenuilen – Winterfeest – Mergus kledij – stootvogels – broedvogels

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

Gezien de erg drukke Mergus week – nu al vanavond het Weeknieuws – graag aandachtig lezen en mocht je je medewerking kunnen verlenen vrijdagavond (zie kledij in het rood) graag!

Maar laat ons beginnen met woensdagavond – ook in Vormingsplus – Sint-Pieterskerklaan 5 Sint –Pieters – 19u

STEENUILENVERGADERING – OPNIEUW BROEDVOGELS TELLEN

Organisatoren Paul M en Jan S trokken vergezeld van Joris, Kurt en Willy V vrijdagavond jl naar de Blankaert voor de West – vlaamse uiteenzetting van het project en kregen er alle informatie en kaarten om ook in onze regio succesvol te tellen. Ze doen dat nu uit de doeken op overmorgen woensdag 30 01 en rekenen op alle tellers hun aanwezigheid. Tellingen gebeuren volgens dezelfde methode als 20 jaar geleden. Ik zie er persoonlijk al naar uit mijn resultaten voor de Dudzele hokken te vergelijken met die van 20 jaar terug. Maar je hoeft natuurlijk 20 jaar geleden niet geteld te hebben om nu mee te doen . Onze twee hoofd sponsors – Raleigh fietsen en Sights of Nature bieden aan alle aanwezige tellers een gratis consumptie naar keuze aan.

MERGUS WINTER FEEST – VRIJDAG 01 FEBRUARI 2019 – IEDEREEN WELKOM – GEZELLIG SAMEN ZIJN

Oproep: de Mergus kledij is net binnengekomen – ziet er uniek uit – zie ook bestelformulier in bijlage! We zouden die natuurlijk graag op het Winterfeest aanbieden. Maar de Frank heeft het die avond al zo druk met duizend en één andere organisatorische zaken dat hij op zoek is naar een groepje vrijwilligers met een warm Mergus hart die de verdeling van de kledij willen regelen. Laten passen voor diegenen die dat willen en de 25€ ontvangen  (ik zorg voor een kassa en kleingeld) van diegenen die er één aanschaffen. Kandidaat – stuur me een mailtje op frank.descheemaeker@skynet.be en ik ben je eeuwig dankbaar . Zijn er meerdere kandidaten – kunnen we gezellig afwisselen.

Op vrijdagavond 01 februari nodigen we jullie van harte uit op het Mergus Winterfeest in zaal Vormingsplus – Sint-Pieterskerklaan 5 – 8000 Sint-Pieters. Deuren open 19u20. Start eerste spreker ca 20u. Ruime Parking in de omgeving. Einde rond middernacht.

We bieden jullie het aperitief, de versnaperingen en één consumptie na de voordracht gratis aan.

We hebben een zoals ieder jaar een leuk avond programma in elkaar gestoken:

Na het gebruikelijk inleidend woordje van de voorzitter is de Hoofdspreker van de avond  PHILIPPE SCHEPENS – hoofd van onze Kustringwerkgroep en Philippe brengt een unieke Powerpoint over 40 jaar ringwerk op zijn vaste stek ‘Ouardye’ te De Haan . Wim Bovens geeft  als tweede spreker tekst en uitleg bij het  geslaagde broedgeval van Grauwe Kiekendief aan de Middenkust, met aandacht hoe kiekendieven nesten op te sporen en te beschermen  (want ja wie weet broedt het koppel dit jaar in onze regio (smiley))

We reiken tijdens het feest  de unieke  Mergus Award 2019  aan Valerie en Johan uit –  voor hun niet aflatende inzet voor de Mergus (te veel op te sommen: reisverslagen, organisatie reizen en weekends, tellingen in het Zwin/de Zwinstreek , een schalks humeur en een toch wel erg grote liefde en kennis voor de natuur (en elkaar) . Proficiat en bedankt!

In de rand:

  • De nieuwe Mergus kledij is te passen en aan te schaffen (25€) en daarvan gaat 10€ naar ons Mergus Polderproject Koolkerke – Dudzele
  • Stelt Eddy Gadeyne zijn nieuw stootvogelboeken voor (en die zijn van hoge kwaliteit)
  • Romain Deloof vraagt steun voor zijn Natuur Expeditie ten voordele van de natuurbeheerswerken te Oostkamp!
  • Naar jaarlijkse gewoonte projecteren we ook een leuk overzicht van de voornaamste voorbije activiteiten en hebben we een kleine Mergus boekenstand waar al onze publicaties kunnen ingekeken worden.

Mogen we jullie beleefd verzoeken in te schrijven via een mailtje naar frank.descheemaeker@skynet.be om voldoende snacks te kunnen voorzien.

We zien uit naar een gezellige avond!

 

STOOTVOGELTELLING 1 tot 4 februari 2019  (bij slecht weer kan tot 10 februari geteld worden)

Ongetwijfeld de telling die het meest aantal vogelaars aanspreekt – Gerald stelde het Mergus Project reeds opnieuw open – de vaste tellers graag – supergoed de handleiding van Nicholas nalezen aub en correct invoeren! En binnenkort hebben we een verrassing voor alle stootvogeltellers. Onze Marc DC heeft zich even over dat regio projectscherm gebogen en binnen kort komen er verslagen met schitterende kaartjes over de vorige tellingen en bien sûr over de telling van dit jaar!

Er zijn ook twee gezamenlijke excursies – en wel nu zondag 03 februari – telkens vertrek om 09u aan de gekende randparking Haven Brugge – Louis Coiseau kaai – terug 12u30 – carpooling – warme kledij niet vergeten – -eentje olv Nicholas naar Lapscheure – Hoeke en eentje olv FDS naar Dudzele en Koolkerke . Iedereen welkom – ook voor niet specialisten – er is alle tijd om uitleg te geven tijdens het speurwerk!

 

OPROEP VAN DOMINIQUE V

Het monitoringproject Achterhaven Zeebrugge gaat zijn laatste jaar in!  Nog enkele gebieden zoeken een teller – slechts 3 keer te bezoeken en ze zijn allen toffe biotopen en zeker in een drietal uur perfect en gemakkelijk te belopen. Ben je kandidaat – stuur d.verbelen@telenet.be een mailtje met Frank in cc! Dan krijg je alle uitleg rechtstreeks toegestuurd.

Volgende gebieden staan momenteel nog open:

 

Braambeierhoek Oostkerke
Eibroekvaartpolder
Hoekeweiden
Hoekevaartweiden West

 

Tot woensdag, vrijdag of zondag!

Frank en zijn ganse bestuur!