Blikvangers van 11/02 tot en met 17/02/2019

Machteld Kaesemans

Na de duistere winterperiode zijn we volop in een vroege lente terechtgekomen … en dat merkt men aan de natuur. Meerdere ooievaars hebben al een nest ingenomen, meestal met dezelfde partner van de vorige jaren. De grote lijster was zondag ll. uit volle borst aan het zingen in onze tuin en op dit ogenblik hoor ik de zanglijster…zalig! De spechten zijn druk aan het baltsen en een nest aan het bouwen… de hormoonspiegel stijgt!

Wanneer je de vogellijst bekijkt zie je enkele nieuwe soorten tegenover vorige week, maar deze Blikvangers wijd ik vooral aan trektelpost “De Fonteintjes”. Deze week werd er geteld op 15-16-17 februari. Hieruit filter ik de meest opvallende waarnemingen: 2342 Brandganzen vlogen over op 16-02, 1180 Kolgans, 2 Grote lijster, 2 Zanglijster en 1 Roodkeelduiker zuid. Op 17-02 noteerde men o.a. 32 Graspieper, 23 Grutto, 36 Goudplevier, 41 Boomleeuwerik en 361 Kievit. Als opmerking vulden ze aan: ”Nooit eerder noch  kraanvogel noch bruine kiek al in februari, nooit eerder al zoveel boompjes ( boomleeuwerik) in februari. Met een big smile terug naar huis vertrokken! Heerlijk!”

De volgende weken mogen we ons aan meer van dit moois verwachten! Hou je ogen en oren wijd open!

Groetjes van Machteld.

Brandgans

© Marc Nollet

Kolgans

© Marc De Ceuninck

Roodkeelduiker

© Johan Buckens

WAARNEMERS:

Alain Baccaert, Alain Jacquet, Albert Neyt, Annie Caus, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Bart Augustijns, Bart Dumez, Bart Mortier, Bart Vantorre, Ben Delbaere, Bert Mestdagh, Birger Calis, Bjorn Longueville, Bruneel Luc, Bruno Beyen, Cesare Rovelli, Chantal CasierCor Fikkert, Daniel Decloedt, Danny Claeysier, Dany Depauw, Dekeyser Anne, Deseure Noel, Dirk Martens, Dirk Werbrouck, Dominique Natuurpunt, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frank G, Frederik Willemyns, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Laisnez, Goossens Mario, Guido Orbie, Guy Messany, Hamelinck Walter, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Heidi Rau, Henk Loobuyck, Herman Blockx, Hilde Fontier, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Lannoo, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Janne en Petra, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jean-Pierre R., Jens De Bruycker, Jeremy Demey, Jeroen Desloover, Jo Seynaeve, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Jonathan Brutin, Karel Tack, Karina Samyn, Koen Baute, Kris Boers, Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Leo Declercq, Lindy Vandromme, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Deblauwe, Luc Lippens, Luc Vanpaemel, Luc Vergaerde, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marco Cipriani, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martin Amelynck, Martine De Mey, Mauro Buckens, Michel Louette, Mylle Johnny, Nestor De Bruycker, Nick Campe , Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Norbert De Clercq, Norbert Desmet, Pascal Heymans, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Pauwel Bogaert, Peter Adriaens, Peter Schuermans, Philibert Moeyaert, Philippe De Beyter, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Piet Allegaert, Piet Smessaert, R. De Jaegher, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Gils , Robrecht Pillen, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Rony Lierman, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sam Mondelaers, Serge Allein, Slegers Bart, Slegers Tom, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven Boone, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Thibaud Vandaudenard, Thomas Michiels, Tim Claerhout, Tine Devroye, Tom D’heedene, Tom Goossens, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Van Der Hooft, Van Der Hooft Thomas, Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Vic Puype, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Willy Geubbelmans, Willy Van Praet, Wim Lammerant, Wim Pauwels, Wim Trio, Windels S., Wouter Faveyts, Yvonne Delanoy.

Kraanvogel

© Marnix Vyncke

Bruine Kiekendief

© Danny Claeysier

Kievit

© Tony Parmentier

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Grutto

© Herman Blockx

Grote lijster

© Danny Claeysier

VOGELLIJST:

Kleine zwaan, Nonnetje, Grote zaagbek, Roodkeelduiker, Kuifduiker, Lepelaar, Roerdomp, Grote zilverreiger, Kuifaalscholver,  Zeearend, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje,  Paarse strandloper, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Roek, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Graszanger, Waterpieper, Sneeuwgors.

Boomleeuwerik

© Wim Trio

Bovenste foto: © Ooievaars op nest / Emmanuel Crul.

Machteld Kaesemans 19/02/2019.