Mergus Weeknieuws 2019/9-10: Stootvogels – Steenuilen – Ark Avond – Zeearend – diverse oproepen – Westvlaamse studiedag – abv nieuws

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

Een wel erg drukke week achter de rug en volgende week staat de agenda ook al ferm vol. Vandaar – jullie zullen het me niet kwalijk nemen zeker – twee weeknieuwsen in één brief

STOOTVOGELS

Ik zie dat we uiteindelijk toch zo goed als de volledige regio geteld hebben en dat de meeste vogelaars correct ingegeven hebben in het regio scherm. Bedankt! Begin maart vullen Marc DC dan aan en maken een verslagje!

STEENUILEN

Prachtige nachten – dus ideaal om Steenuilen te tellen in het kader van het nationaal Project! Horen jullie per toeval een Bosuil tijdens jullie telling –natuurlijk ook ingeven op waarnemingen.be hé!

ARK AVOND – NU DONDERDAG A.S – DEN ERWIN!

De tijd gaat snel! Donderdagavond 28 februari reeds opnieuw ARK AVOND. Erwin Derous met ‘Natuur van bie oes’. Zaal Onze Ark , Sint-Michielslaan 35, Sint-Michiels. Aanvang 20u, gratis toegang. Steeds veel sfeer en tijd om na te praten!

FONTEINTJES – IDEAAL TREKTELWEER

Uitzonderlijk vroeg lenteweer – nu a topmomenten in de Fonteintjes met Lepelaars, Boomleeuweriken ,enz  …… ga gerust morgenochtend langs op de telpost. Wedden dat je veel leuke soorten zult zien!

ZEEAREND – EEN OF TWEE OVERWINTERAARS IN DE REGIO?

Mijn buikgevoel zegt dat er twee Zeearend in de regio verblijven – één rond Meetkerke – één rond Pompje Oudenburg. Iemand die de foto’s wil bestuderen? En graag bij iedere waarneming het uur ingeven aub…dat verhoogt de kans op juist aantalsinterpretatie

ZWIN NIEUWS

Recent Zwinnieuws van onze Wouter in bijlage!

WESTVLAAMSE NATUURSTUDIE DAG

Veel vogelaars maken me er attent op zeker de Westvlaamse natuurstudiedag niet te vergeten aan te kondigen – thema de Westvlaamse Bossen .Alle informatie en inschrijvingsmogelijkheden op bijgevoegde link. Ik weet al van een tiental Mergussers die ingeschreven zijn – dus jullie komen zeker bekenden tegen.

  <http://info.west-vlaanderen.be/936/repository/public/images/3493/63765950b473c08aad7345fc3613458e.png>

ABV NIEUWS

 

Stijn Cooleman, onze regionale coördinator , schreef volgende vogelaars aan – hun km hok – naar drie jaarlijkse gewoonte – opnieuw in 2019 te tellen. En hij voegt daar onmiddellijk een oproep aan toe,

 

Er is een hok vrijgekomen, nl. ES1082: t;h.v. de Kuiperscheeweg en de Brugse Steenweg. vind jij in je netwerk een nieuwe teller voor ES1082?

Zijn jullie kandidaat om dat ene hoek te tellen – drie keer anderhalf uur werk in het voorjaar – een keer april, een keer mei en een keer juni… neem contact op met Frank (frank.descheemaeker@skynet.be) en of Stijn (stijn.cooleman@gmail.com) die dan een kaart en de handleiding en wat uitleg verzorgt/bezorgt.

 

Waarnemer 2019
Dirk Vercoutter ES2287 + ES2390
Frank De Scheemaeker ES1485
Valérie Goethals & Johan Debuck ES2585
Johnny Mylle ES0574
Marc De Ceuninck ES2268
Michel Louette ES1973
Philippe Deprez ES1673
Stijn Cooleman ES0867
Miguel Depoortere ES1465
Eric Lamoot ES1672
vacant ES1082

 

MEDEDELING VAN ONZE MARC NOLLET

 

Beste vrienden

 

De Natuurpunt Fotografen Brugs Ommeland stellen ten toon van 3 maart t.e.m. 16 juni 2019 zoals vermeld op de bijgaande affiche.

  

MEDEDELING VAN STEFAAN  VIAENE – KLIK OP DE GRUTTO TO BOERENZWALUW LINK AUB

 

 
 

 

RADIO 

 

 
 

 

 
 

 

 

 

 
 
 

 

Start van het Vogeltrekjournaal

 

 

 

Vanaf zondag gaan we elke week aandacht besteden aan ‘de grootste volksverhuizing ter wereld’. Miljoenen vogels trekken de komende weken naar hun noordelijke broedgebieden. Maar waarom beginnen ze aan deze gevaarlijke tocht? De komende weken passeren tientallen soorten de revue.

 

 

 

Van grutto tot boerenzwaluw

 

 
 

 

WIE GAAT MEE MET ONZE RUBEN NAAR DE VOGELDAGEN VAN ONZE EDDY GADEYNE – ONZE IMMER ACTIEVE EN SYMPATHIEKE OOSTVLAMING

Zoals elk jaar houdt Eddy Gadeyne een vogelweekend in Zelzate.  Dit heeft als doel om mensen warm te maken voor het kijken naar en beschermen van vogels.  Het vrij uitgebreide programma heb ik al eens eerder doorgestuurd maar vind je nog eens hieronder.  Er zijn ook heel wat infostanden en daarom heeft hij gevraagd of ook Mergus, net als vorig jaar, weer met een stand zou willen aanwezig zijn.  Op die manier wordt Mergus ook voorgesteld in een gebied waar we niet werkzaam zijn.  Het zou dan ook leuk zijn mochten enkele Mergussers op zaterdag of zondag kunnen aanwezig zijn. 

ZATERDAG EN ZONDAG 9 EN 10 MAART : in THE CLUB ZELZATE

verschillende tentoonstellingen en infostanden, meerdere lezingen en verrassingsacts

onder andere ook stand over roofvogels en uilen; kunst en fotowerk; doorlopende expositie met tal van boeken …

zaterdag van 14:00 tot 18:00 h

zondag: om 10:30 h aperitief-lezing door Eddy  “zijn er nog dieren en vogels dichtbij huis ?”

lezing met wat humor en leuke weetjes

middagprogramma op zondag in de zaal : van 14:00 tot 17:00 h doorlopend

tijdens dit weekend is er zowel op zaterdag als zondag een leuke tombola voorzien met enkele mooie prijzen

 

HEB IK IETS OF IEMAND VERGETEN – STUUR HET ME DOOR ZODAT IK HET KAN GOEDMAKEN DE VOLGENDE KEER

 EN VERGEET ONZE BLIKVANGERS NIET HE

Frank en zijn ganse Team

 

 

 

 

Met deze oproep zouden we jullie beleefd willen vragen om jullie steunbijdrage  2019  van 12€ te storten op rekeningnummer BE 30 380-0084815-11 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding van steunbijdrage 2019. (BBRU BE BB).  Nieuwe sympathisanten worden gevraagd ook hun e- mail door te geven.

 

Uitschrijven op deze Nieuwsbrief kan steeds door een eenvoudige mail naar frank.descheemaeker@skynet.be. Mergus maakt deel uit van de NBO en van NP en ent zijn privacybeleid op dat van Natuurpunt. Zie  www.natuurpunt.be/privacy voor alle details.

 

Onze sponsors zijn en blijven voor 2019 de Mergus stichters – Sights of Nature (Georges De Putter) en fietsen Raleigh (Frank De Scheemaeker)  (een fiets of verrekijker nodig – je weet ons wonen hé)