Blikvangers van 18/02 tot en met 24/02/2019

Machteld Kaesemans

Het was prachtig, zonnig, echt lenteweer op de meeste dagen van deze week, terwijl we in februari eerder sneeuw en ijs verwachten! Boven ons zagen we een staalblauwe hemel De felle zonnestralen weerspiegelden in het water, we trokken naar buiten want de drang was veel te groot! Ook de vogels voelen deze lentekriebels en  hun testosteronspiegel stijgt!

Eerst heb ik het over de spechten: 5 soorten werden gehoord en gezien: de kleine bonte specht, de middelste bonte en de grote bonte specht. De groene specht en de zwarte waren ook van de partij. Spechten zijn zeer actief in de vroege lente, ze baltsen voortdurend, roepen  en jagen indringers weg uit hun territorium .

Aan de Fonteintjes was er ook een en ander te spotten. Op 23 februari vlogen er 56 soorten voorbij richting noord, dit waren 8502 exemplaren. Niet minder dan 4144 kieviten, 65 lepelaars, 317 rietgorzen, 80 boomleeuweriken en vele andere waren van de partij.

 Op ons Mergus grondgebied zagen we een stijgend aantal grutto’s,  we noteerden baltsende ooievaars die een nest innamen, zingende zanglijsters en grote lijsters. De eerste tjiftjaffen wilden ook een partner vinden met hun zang, dus de natuur herleeft en maakt ons blij! In de volgende weken zullen we meer en meer zangvogels horen en hopelijk hun melodieën herkennen wat niet  altijd zo eenvoudig is!!!

Tot volgende week.

Groetjes van Machteld.

Kleine Bonte Specht

© Eddie Meynen.

Middelste Bonte Specht

© Roland Vannieuwenhuyze

Grote Bonte Specht

© Marc Nollet

WAARNEMERS:

Adrie Van Heerden, Alain De Broyer, Albert Neyt, Alfred Anthierens, André Van De Laer, Annick Decruyenaere, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Baes Rik, Bart Augustijns, Bart Verstraete, Benny Cottele, Bernard Miserez, Birger Calis, Bjorn Longueville, Bram D’hondt, Bregt Vandereyken, Bruneel Luc, Catherine Priem, Chris Coeckelbergh, Daniel Decloedt, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Danny Jonckheere, Dario De Backer, Demeester Micheline, Deseure Noel, Dewispelaere Patrick, Dirk Werbrouck, Dominique Natuurpunt, Dries Candaele, Eddy De Taey, Emmanuel Crul, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erik De Meersman, Erwin Sys, Filip De Coster, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederik Willemyns, Gabriel Vanhulle, Geert De Clercq, Geert Vanloot, Gerald Driessens, Gilles Bavay, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Ooms, Heidi Rau, Hendrik Borglevens, Henk Loobuyck, Hilde Fontier, I. Provoost, Ignaas Robbe, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, Ivan Steenkiste, J Vanryckeghem, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jean-Pierre R., Jeffrey Carels, Jeffrey Casier, Jelle Quartier, Jens Derycker, Jeremy Demey, Jeroen Desloover, Jo Packet, Jo Seynaeve, Johan Buckens, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, Joris Elst, Karel Tack, Karim Neirynck, Karina Samyn, Katrien Vanhouteghem, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Lock, Koen Van Petegem, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, L Feys, Lambelin Pierre, Leo Declercq, Leo en Christien Dhoore, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lippens, Luc Vandecasteele, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Maarten Goessaert, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Rogghe, Martijn Roos , Martin Amelynck, Mauro Buckens, Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Noël Lievrouw, Noël Vervaecke, Norbert De Clercq, Pascale Gerin, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Pauwel Bogaert, Peter Adriaens, Peter Schuermans, Philibert Moeyaert, Philip De Somer, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Pieter Vlieghe, Raf Drijvers, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rony Lierman, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Silvia Dubois, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Marchand, Sven Maly, Sylvian Hotton , Thomas Michiels, Tine Devroye, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Wilfried Pattyn, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Trio, Wim Van Sompel, Windels S., Wouter Faveyts.

Zwarte Specht

© Geert Vanhulle

Groene Specht

© Patrick Keirsebilck

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Kieviten

© Tony Parmentier

Lepelaars

© Johan Buckens

VOGELLIJST:

Kleine zwaan, Nonnetje, Grote zaagbek, Geoorde fuut, Noordse stormvogel,  Lepelaar, Roerdomp, Grote zilverreiger, Zeearend, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Paarse strandloper, Zeekoet, Kerkuil, Bosuil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Roek, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Waterpieper, Europese kanarie, Kruisbek, Goudvink, Sneeuwgors.

Grutto

© Marc Nollet

Bovenste foto: © Lenteweer in februari/ Machteld.

Machteld Kaesemans 26/02/2019