Blikvangers van 25/02 tot en met 03/03/2019.

Machteld Kaesemans

Februari gaf ons prachtig lenteweer maar midden deze week kwamen we terecht in heel wat minder fraaie omstandigheden. Heeft dit invloed op de voorjaarstrek van onze vogels? Wellicht merken we dit in de komende week. Als nieuwkomer kunnen we de mooie zomertaling verwelkomen. De zwartkopmeeuw is er ook terug, dit is een vrij zeldzame broedvogel, maar sinds enkele jaren broedt hij opnieuw in Het Zwin. Er zijn er nu al meerdere aangekomen op de broedvogeleilanden… succes!   Zwartkopmeeuwen in broedkleed komen zeker in aanmerking voor de titel van mooiste meeuw met een kraakwit verenpak dat scherp afsteekt tegen een prachtige zwarte kop met een bloedrode snavel.

Verder gaan we het hebben over de uilen. In het project steenuil is de inventarisatie en territoriumkartering begonnen en ondertussen hoort en of ziet men soms ook de bosuil. De ransuil en de velduil lijken in vlucht heel goed op elkaar…dus opletten. Er werd ook een kerkuil gezien.

Als afsluiter breng ik nog de 5 soorten meesjes die men spotte deze week Deze kleine, fragiele vogeltjes brengen leven in onze tuinen en beginnen stilaan te baltsen.  Pimpelmees en koolmees zijn de meest gekende.  De kuifmees en de zwarte mees waren er ook al. De staartmees is niet nauw verwant aan de “echte mezen” en behoort tot een andere familie.

Als afsluiter meld ik nog de aanwezigheid van 65 IJslandse grutto’s aan weiden ’t Pompje op 25/02/2019. De rest vinden jullie wel in de vogellijst en op www.mergus.be

Tot de volgende.

Groetjes van Machteld.

Steenuil

© Marnix Vyncke

Ransuil & Velduil

 

© Johan Buckens / Marnix Vyncke

Bosuil & Kerkuil

 

© Kamil Daneels / Johan Buckens.

WAARNEMERS:

Adriaan Seynaeve, Albert Neyt, André Van De Laer, Ann Dumoulin, Arno Beidts, Bart Dumez, Bart Vantorre, Bernard Miserez, Bjorn Longueville, Boelens P., Bregt Desmet, Bruneel Luc, Bruno Beyen, Catherine Matthys, Catherine Priem, Daniel Decloedt, Daniël Wybo, Danny Claeysier, David Botteldoorn, Demeulemeester Dominique, Denis Van Der Elst, Diane Appels, Dirk Werbrouck, Dominique Verbeke, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erwin Derous, Ewald De Backere, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Fossy Masson, Frank De Scheemaeker, Frederik Willemyns, Garben Logghe, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Geert Laisnez, Gerald Driessens, Gerry Neirinckx, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Heidi Rau, Hendrik Borglevens, Henk Loobuyck, Hilbran Verstraete, Hock Pierre-Henry, Hubert Brandt, Ignace Anseeuw, J Vanryckeghem, Jan D’hondt, Jan Lambert, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Vernieuwe, Jasper Vandecasteele, Jasper Wille, Jean Pieters, Jef Van De Water, Jelle Quartier, Jeremy Demey, Jo Seynaeve, Johan Corveleijn, Johan Debuck, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, Joris Elst, Jozef Germonprez, Karel Tack, Karina Samyn, Katrien Vanhouteghem, Koen Baute, Koen Bullen, Kris De Wit, Kurt Van Damme, L De Grave, Leo Declercq, Lieven De Temmerman , Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lippens, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Luk Neujens, M Van Deyck, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Delva, Marc Nollet, Marc P, Marc Pirmez, Marc Rogghe, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Maurice Meunier, Michel Louette, Monica Acton, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Moeyaert, Peter Watthy, Philibert Moeyaert, Philip De Somer, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Gils , Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rony Lierman, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefan Achten, Stijn Baeten, Stijn Borny , Thibaud Caulier, Tine Devroye, Tom D’heedene, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandewiele Pascal, Vic Verhaeghe, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Wim Declercq, Wout Vanschoonbeek V, Wouter Faveyts.

Zwartkopmeeuw

© Marc De Ceuninck

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Pimpelmees & Koolmees

 

© Danny Claeysier / Marc Nollet.

 Zwarte Mees & Kuifmees

 

© Jan Baert / Marc Nollet.

VOGELLIJST:

Zomertaling, Krooneend,  Nonnetje, Grote zaagbek, Middelste zaagbek, Lepelaar, Grote zilverreiger, Zeearend, Rode wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, IJslandse grutto, Paarse strandloper, Geelpootmeeuw, Zeekoet, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Roek, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Waterpieper, Kleine barmsijs, Sneeuwgors.

Staartmees

© Mauro Buckens

Bovenste foto: © Zomertaling / Geert De Clercq.

Machteld Kaesemans 05/03/2019