Blikvangers van 11/03 tot en met 17/03/2019

Machteld Kaesemans

Onze weerman Frank Deboosere  zei ooit “Maart is een vuile taart” en dit was deze week zeker van toepassing. We kregen bijna elke dag storm, regen, nauwelijks zon …. van lente was er zeker geen sprake!!! Toch werden er een paar zeer bijzondere vogels gespot! Een eerste boerenzwaluw werd op 17/03 gezien aan de Warandeputten. Let op hier komt er ook een spreekwoord van pas “één zwaluw maakt de lente niet”.

Door de stormwind zagen we dichter tegenaan de kust verscheidene speciale gasten. Meer dan duizend zwarte zee-eenden vlogen voorbij, wellicht op weg naar hun broedgebied. Achtentachtig jan-van-genten werden geteld net als grote jager, eider en zeekoet.

In het binnenland zag men een paar keer de rode wouw. Het bokje en de watersnip werden ook bewonderd.

De rouwkwikstaart spotte men op verschillende plaatsen in de laatste weken. Het broertje van de witte kwikstaart doet hier nog wat krachten op voor de overtocht naar Groot-Brittannië. Bijna uitsluitend in het Verenigd koninkrijk broedt deze vogel.

Nog even de grutto’s in het licht plaatsen want deze zijn volop aan het baltsen en roepen, dus hoop is er wel op een zeer nabije Lente !!!.

Tot de volgende

Machteld.

Zwarte Zee-eend

© Henk Loobuyck

Jan-van-Gent

© Jan Baert

Grote Jager

© Patrick Keirsebilck

WAARNEMERS.

Albert Neyt, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Dumez, Bart Reckelbus, Bart Vantorre, Bart Verstraete, Bernard Dekimpe, Bernard Miserez, Bert Mestdagh, Bruneel Luc, Buyst Marie Rose, Catherine Priem, Chris Coeckelbergh, Daniel Decloedt, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Dany Coppejans, Dany Depauw, Diemer Vercayie, Dirk Werbrouck, Dominique Verbeke, Dries Candaele, E J E Boumans, Eddie Duthoit, Emmanuel Crul, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erwin Derous, Eugeen De Bleeker, Ewald De Backere, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Francis Minnebo, Frank De Scheemaeker, Geert De Wispelaere, Geert Vanhulle, Gilles Bavay, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Hendrik Borglevens, Herman Blockx, J Vanryckeghem, Jacques Carney, Jan De Vlaemynck, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jasper , Vandecasteele, Jean Pieters, Jean-Marie Testaert, Jens D’haeseleer, Johan Beyne, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Johannes Jansen, Jp Valentin, Karel Tack, Karim Neirynck, Karina Samyn, Kenny Hessel, Klaas Debusschere , Koen Baute, Koen Lock, Kris Lesage, Kurt Van Damme, L De Grave, Lambelin Pierre, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lippens, Luc Roose, Luc Vanpaemel, Ludo Sterkens, Machteld Kaesemans, Marc Brysbaert, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Rogghe, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Mark Logghe, Mauro Buckens, Mia Baete, Monica Acton, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Durinck, Paul Maertens, Paul Moeyaert, Peter Adriaens, Peter Wijnsouw, Philippe Deprez, Pierre Godechal, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rony Lierman, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sam Mondelaers, Scarlett Vanuxem, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Steven D’haese, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Thijs Tanghe, Tine Devroye, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Van Colenberghe Eric, Verduystert J.P, Vic Puype, Walter De Smet, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wouter Faveyts.

Eider

© Johan Buckens

Zeekoet

© Geert Vanhulle

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Rode Wouw

© Dieder Plu

Bokje

© Filip De Ruwe

Rouwkwikstaart

© Johan Buckens

VOGELLIJST:

Krooneend, Topper, Grote zaagbek,  Middelste zaagbek, Roodkeelduiker, Kuifduiker, Geoorde fuut, Lepelaar, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Rode wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, IJslandse grutto, Pontische meeuw, Grote stern, Grote jager,  Zeekoet, Alk / Zeekoet, Kerkuil, Bosuil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Waterpieper, Rouwkwikstaart, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Appelvink, Grauwe gors.

Grutto’s

© Herman Blockx

Bovenste foto: © Boerenzwaluw Johan Buckens.

Machteld Kaesemans 19/03/2019.