Mergus Weeknieuws 12-13: watervogels, nacht van de steenuil, op weekend naar Schouwen – oproep Jan – interessante varia

Frank De Scheemaeker

Hoys allen – ziehier het recente Mergus Weeknieuws:

WATERVOGELTELLINGEN

Marc DC, regionaal coördinator, bedankt alle tellers en medetellers van harte voor hun inzet afgelopen winterhalfjaar!

 

NACHT VAN DE STEENUIL

 Jullie komen ons toch ook vergezellen op zoek naar deze rakker?! We noteren al 14 inschrijvingen, maar rekenen op 30-40 m/v op deze grote nationale publieksavond. Ik schrijf vanavond ook alle kranten aan.

Zin om het dapperste uiltje van Vlaanderen te ontdekken? Wel neem dan deel aan de Steenuilenwandeling op zaterdag 30 maart tijdens de Nacht van de Steenuil in en rond het Provinciedomein Fort Beieren te Koolkerke (Brugge)

Mergus nodigt jullie en het Brugse publiek uit voor  een unieke wandeling rondom Fort Beieren waar zich een tiental territoria bevinden.  We starten met een Powerpoint over het Steenuiltje in de historische schuur van Fort Beieren en maken daarna een prachtige lus vormige wandeling – ca 3 km.  We starten om 19u30 aan de ingang van cafetaria Fort Beieren,  Gemeneweidestraat 51, 8000 Koolkerke (ruime parking voor auto en fiets) en eindigen daar opnieuw om ca 22u waar we alle deelnemers een gratis drankje aanbieden.

Leiding           Lieve Maeckelbergh, Jan Swimberghe en Frank De Scheemaeker

Praktisch        Graag inschrijven door een mailtje voor woensdag 28 maart  te sturen naar frank.descheemaeker@skynet.be en 5€ te storten op  de Mergus rekeningnummer BE  30 380 0084815 11 – SWIFT BBRUBEBB), p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met  vermelding ‘Nacht van de Steenuil’ . Deze bijdrage gaat integraal als steun naar de nationale Steenuilenwerkgroep. Kinderen onder de 14 jaar gratis

WEEKEND SCHOUWEN DUIVELAND – ALS DE BLIKSEM INSCHRIJVEN VOOR DIT UNIEKE VERLENGDE WEEKEND – DONDERDAG 06 TEM ZONDAG 09 FEBRUARI 2020

Hoys allen

 Johan Debuck – bukkie voor de vrienden – de Frank en het ganse Mergus bestuur nodigen jullie allen uit voor een weekendje Schouwen en ruime omgeving en dat van donderdag 06 tem zondag 09 februari 2020 .De natuurgebieden, de soorten, de sfeer, de aantallen, de uitleg van Johan, de Mergus ambiance … dat is iets wat jullie zeker eens moeten meemaken – of voor de anciens nog eens van komen genieten. 

De totaalprijs bedraagt 255€ zijnde slaping, ontbijt, lunchpakket, avondmaal (1 drankje inbegrepen) voor 3 nachten dus! Carpooling kost met de chauffeur te regelen.

 We verblijven in B en B Plompetorenzicht /Hotel De Schelpshoek – een uitstekende locatie. Groep van 16 personen!

 Graag inschrijven via mail naar frank.descheemaeker@skynet.be en buk@telenet.be graag aangeven of je chauffeur kan spelen – dan heb je inschrijvingsvoorrang omdat we nu eenmaal niet zonder chauffeurs kunnen

 Johan bevestigt jullie dan de inschrijving en krijg je ook alle details qua vervoersafspraken – betalingen – kamerverdelingen, etc  ….

OPROEP JAN BAERT

 Dag Frank

Zou het mogelijk zijn om onderstaand tekstje in de nieuwsbrief op te nemen? Alvast bedankt!  Jan

‘Dit voorjaar start ik met een kleurringproject om na te gaan hoe Kieviten omgaan met de snelle en abrupte omgevingsveranderingen waar ze in het huidige landbouwlandschap mee te maken krijgen. In een samenwerking tussen de UGent en UHasselt zullen daarom zowel in West-Vlaanderen als Limburg verschillende koppels Kieviten doorheen het broedseizoen opgevolgd worden. In West-Vlaanderen gebeurt dit in de regio Varsenare-Houtave waar adulte vogels zullen voorzien worden met een witte kleurring met een letter-cijfer combinatie aan de linker tibia en een egale witte ring aan de rechter tibia. Hoewel deze koppels twee-dagelijks gemonitord zullen worden zijn bijkomende waarnemingen uiteraard meer dan welkom. Zie je een van onze vogels, dan kan je dit altijd doorgeven via jan.baert@UGent.be.

VARIA

Ook graag in jullie agenda aub:

 • Donderdag 28 maart – ARK AVOND – Olivier Dochy: zeedierenbonanza van Vuurland tot de Evenaar – zaal onze Ark – St-Michiels – 20u – gratis toegang
 • Zaterdag 30 maart – NACHT VAN DE STEENUIL -details zie hierboven
 • Zondag 31 maart – BROEDVOGEL METHODIEK UITLEG EXCURSIE naar de Achterhaven olv Dominique en Frank. Afspraak 09u gekende randparking Haven Brugge – terug 12u15. Hoe broedvogelgedrag herkennen, interpreteren, noteren en of invoeren? Waterdicht schoeisel, notaboek of smartphone aanbevolen – inschrijven via een mailtje naar Frank mag – maar is niet verplicht!

Verder goed te weten:

 • De Slechtvalken webcams werden op de OLV en Sint-Salvators geinstalleerd – zeer vlug praktisch nieuws daarover van onze Paul coördinator
 • Ook al even geschrokken bij het bekijken van de waarnemingen op waarnemingen.be: poel 884, groene as……..Gerald belooft dat algauw alleen weer de Mergus vogelgebieden zullen weergegeven worden!
 • Lente in zicht – toch wat aankomst vertraging vind ik…….boerenzwaluw, zomertaling, grote stern……dit weekend opnieuw enkele nieuwe soorten?
 • De Blikvangers – zoals steeds uniek – zie mergus.be . Machteld bedankt!
 • Broedvogeltellingen – zonder tegenbericht ga ik ervan uit dat de traditionele tellers opnieuw hun gebied en of soorten (bv zwaluwen ) tellen!

 

 • Met deze oproep zouden we jullie beleefd willen vragen – voor zover nog niet gebeurd –  om jullie steunbijdrage  2019  van 12€ te storten op rekeningnummer BE 30 380-0084815-11 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding van steunbijdrage 2019. (BBRU BE BB).  Nieuwe sympathisanten worden gevraagd ook hun e- mail door te geven.
 •  
 • Uitschrijven op deze Nieuwsbrief kan steeds door een eenvoudige mail naar descheemaeker@skynet.be. Mergus maakt deel uit van de NBO en van NP en ent zijn privacybeleid op dat van Natuurpunt. Zie  www.natuurpunt.be/privacyvoor alle details.
 •  
 • Onze sponsors zijn en blijven voor 2019 de Mergus stichters – Sights of Nature (Georges De Putter) en fietsen Raleigh (Frank De Scheemaeker)  (een fiets of verrekijker nodig – je weet ons wonen hé)