Blikvangers van 29/07 tot en met 04/08/2019.

Machteld Kaesemans

Ondanks de rustige periode in de vogelwereld heb ik enkele interessante weetjes. De Wespendief, een echte zomergast, werd in de laatste maanden op verscheidene plaatsen gezien. Vanaf eind augustus vertrekt hij weer naar tropisch Afrika. De Sperwer en de Havik, twee middelgrote jaarvogels, waren ook steeds van de partij en daarom wil ik ze eens illustreren met een mooie foto. Een juveniele koekoek werd gevangen en geringd in het Zwinpark. Bij de steltlopers worden de weinig overgebleven Grutto’s en Rosse Grutto’s in het daglicht geplaatst. Van de Steltkluut mogen we ook stilaan afscheid nemen.

Om af te ronden vraag ik jullie aandacht voor de geheimzinnige Gierzwaluw. Ze zijn reeds vertrokken naar het warme Afrika. Op 3 augustus kreeg Rik De Jaegher, die al zijn vrije tijd aan deze vogels besteedt, deze vraag van het VOC Oostende “In de vogelopvang van Oostende zitten momenteel 12 binnengebrachte jonge gierzwaluwen, waarvan er 9 klaar zijn om uit te vliegen. Veelal als te klein jong uit het nest gevallen. Gisteren de vraag gekregen of ik het zag zitten om deze in mijn kasten te zetten, ik kan daar op zolder erg makkelijk bij. De mensen van het VOC vonden dit een beter idee dan ze simpelweg in open lucht te lossen. Misschien zouden sommigen zelfs nog een tijdje in de kast blijven tot ze er mentaal helemaal klaar voor waren… Niet dus! Binnen de drie minuten allemaal uitgevlogen en zonder omkijken elk een andere richting uit.”. .

De rest van hun verblijf in Zerkegem kunnen jullie zien op Rik’s facebook. https://www.facebook.com/search/top/?q=swift%20zerkegem&epa=SEARCH_BOX

Dit was het voor deze week.

Veel groeten van Machteld.

Sperwer

© Marnix Vyncke.

Havik

© Johan Buckens

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Antoon Ovaere, Art Bongers, Bart  Vande Wyngaerde, Bart Van Thuyne, Bart Verstraete, Benoit Van Damme, Bjorn Longueville, Bram D’hondt, Bruneel Luc, Charles Carels, Danny Claeysier, Danny Deschacht, Dany Depauw, Davy De Groote, Dhaluin, Pieter, Dirk Pottier, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Eef Thoen, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Fernand Van Ginderen, Filiep T’jollyn, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frederik Willemyns, Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Gerrit De Vos, Guido Quaghebeur, Hamelinck Walter, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hendrik Borglevens, Henk Loobuyck, Henk Nijskens, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jo Seynaeve, Jochen Jonckheere, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Jonathan Meire, Joppe Feys, Jorge Blockx, Jozef Germonprez, Karel Tack, Karina Samyn, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Koen, Koen Baute, Koen Maes, Kris De Wit, Kurt Van Damme, L. Delombaerde, Lambelin Pierre, Leo Declercq, Levi Boonstra, Louis Schramme, Lowie Lams, Luc Bekaert, Luc De Cat, Luc Teugels, Luc Vandeghinste, Luc Vanpaemel, Maarten Savels, Machteld Kaesemans, Marcel Pottier, Marijke Soetaert, Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Campe , Nicolas Van Overmeeren, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Pauwels, Paul Decuypere, Paul Mees, Peter Adriaens, Peter Van Elsacker, Peter Van Steen, Philip De Somer, Pierre Tavernier, Renée Lejeune, Resteau Nathalie, Rita Blomme, Rob Remmerts, Robbert Van Himbeeck, Roland Vannieuwenhuyze, Ruben Saey, Sam Dewanckele, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stéphane Venmans, Stijn Borny , Stijn Marchand, Sven Maly, Sven Prins, Thijs Tanghe, Tine Devroye, Tony Parmentier , Valérie Goethals, Vandamme Thierry, Verduystert J.P, Viviane Lootens, Walter Heynderickx, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Geubbelmans, Willy Missinne, Wim Pauwels, Wim Trio, Wouter Debruyckere, Wouter Faveyts, Xanthipppe.

Koekoek juv.

© Wouter Faveyts

Gierzwaluw

© Rik De Jaegher

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Rosse Grutto

© Marc De Ceuninck

Grutto

© Marc Nollet

Steltkluut

© Sam Dewanckele

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Krooneend, Geoorde fuut, Lepelaar, Purperreiger, Grote zilverreiger, Wespendief, Bruine kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral,  Steltkluut, Strandplevier, Bosruiter, Kleine strandloper, Krombekstrandloper, Noordse stern, Dwergstern, Grote stern, Zwarte stern, Bosuil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Cetti’s zanger, Sprinkhaanzanger, Snor, Blauwborst, Gekraagde roodstaart, Paapje, Boompieper.

Gierzwaluwen

© Rik De Jaegher

Bovenste foto: © Wespendief / Marnix Vyncke.

Machteld Kaesemans 06/08/2019.