Mergus Weeknieuws 2020/8-9: Ark Avond – Vogelatlas – Cursus – oproepen en mededelingen – Bukkie aan de beterhand

Frank De Scheemaeker

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

 Hoys allen

 

ARK AVOND

Mogen we jullie nu morgen donderdag allen verwelkomen op de vierde ark avond van het winterseizoen 2019-2020 met als gastfotograaf Bernard Van Elegem: BBB: Briljante Balkanbiodiversiteit. Niet te missen: start 20u – gratis toegang, St-Michielslaan 35, 8200 Sint-Michiels.

 

VLAAMSE  (BROED) VOGELATLAS 2020-2022 –  VERSLAG VERGADERING VRIJDAG 21 FEBRUARI – ZAALVORMINGSPLUS

Niet minder dan 26 vogelaars waren aanwezig om kennis te maken met het nieuwe project. Marc Dc goed voorbereid na zijn bezoek aan de nationale voorstelling in Mechelen gaf tekst en uitleg. De eerste atlashokken van 5km op 5 km werden verdeeld. Zie in bijlage, een verslag van de vergadering, uitleg over de telmethode, welke hokken nog vrij zijn, enz…. ook alles op www.vogelatlas.be terug te vinden. Extra tellers graag een mailtje Naar fds4022@gmail.com sturen aub.

 

ONZE OPRECHTE DEELNEMING

Aan Koen Maréchal bij het overleden van zijn papa half februari. Sterkte!

 

VLOETHEMVELD

De excursie op zaterdag 07 maart is volledig vol boekt. Gelieve niet meer in te schrijven aub.

 

ZANGVOGELCURSUS

Hier reeds 14 inschrijvingen. We hebben plaats voor 20 personen. Dus inschrijven kan nog. Je bent niet verplicht aan alle delen deel te nemen, maar dat is aanbevolen natuurlijk

Mogen we jullie uitnodigen op de unieke  cursus Zangvogels, zowel voor beginnende als voor gevorderde ornithologen en de perfecte basis of bijscholing om straks of volgend jaar aan een broedvogel inventarisatie deel te nemen!

 Cursus zangvogels: dubbelgangsoorten:

We focussen ons op soorten die sterk op elkaar gelijken zoals Grote Bonte Specht en Middelste Bonte Specht, Matkop en Glanskop, Sprinkhaanzanger en Snor enz…

Zowel op de theoriecursus als deze in het veld zal  er in de eerste plaats aandacht zijn voor het geluid. In het veld proberen we uiteraard ook de soort visueel waar te nemen.

Programma 

Theorie : vrijdag 20 maart om 19:30 u in Vorming Plus, Sint-Pieterkerklaan 5, 8000 Sint-Pieters (de zaal van het Mergus Winterfeest en straks de Vlaamse Broedvogelatlas vergadering). Een gratis consumptie naar keuze inbegrepen!

 Excursies: zaterdag 28 maart: Meerdalwoud, met de trein tot in Sint-Joris Weert.

Voor soorten als Matkop, Glanskop, Goudhaan, Vuurgoudhaan, Grote Bonte Specht, Middelste Bonte Specht, ook Kleine Bonte Specht, Zwarte-en Groene Specht. Ook kans op Havik, hoewel die niet op de lijst staat.

Vertrek om 07:12 u. uit het station van Brugge. Het  goedkoopst is een weekendbiljet, kan je via het internet kopen. Meebrengen – picnic voor de ganse dag, warme kledij, degelijke wandelschoenen, verrekijker!

                Zaterdag 9 mei: naar de Kleiputten van Stuivekeskerke, goede plaats voor Snor, Blauwborst en andere rietvogels. Vroegmorgenwandeling met carpooling.

Vertrekuur af te spreken op de theorievergadering.

 De cursus wordt gegeven door Wim Jans, het aantal deelnemers is beperkt tot 20. Nog vragen mail of bel naar Wim of Frank

Inschrijven kan door een eenvoudige reply op deze mail naar Frank vz en storting van 10€ op het nieuwe Mergus rekening nummer BE 15 8917 5408 0030 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding zangvogelcursus.

 

OPROEPEN – MEDEDELINGEN

Isabelle vraagt volgende petitie te tekenen:  een uniek wetland wordt bedreigt door de plannen om luchthaven Lissabon uit te breiden.  https://www.vogelbescherming.nl/petitie-grutto-lissabon

Wim Rommel vraagt volgende binnenhuisavonden bekend te maken:

Donderdag 5 maart om 20 uur: dia-avond SRI LANKA door Wim en Danny. Zie bijlage.

Danny en Wim nemen je mee op natuurreis door Sri Lanka. We verkennen het eiland via de belangrijkste nationale parken, zoals Horton Plains, Udawalawe, Wilpattu en Yala. We gaan er op zoek naar de lippenbeer en het luipaard, en maken er kennis met prachtige soorten vogels. Ook het noorden, met de stad Jaffna en zijn Tamilbevolking, komen aan bod. In het regenwoud treffen we heel wat endemische soorten aan, zoals de bedreigde serendipdwergooruil, een soort die pas 1995 werd ontdekt.

Afspraak in ‘Club de B’ van ‘CC de Brouckere’, Aartrijkestraat 6 in Torhout. Inkom € 3 voor Natuurpuntleden met lidkaart en € 5 voor alle anderen. Dit geld gaat integraal naar het reservatenfonds van Natuurpunt Torhout ten voordele van ons project in Groenhovebos. Meer info bij Wim Rommel (0471/477.754).

 

 

Maandag 9 maart om 20 uur: infoavond ‘boommarter’ door Koen Van Den Berge (INBO)

Wildbioloog Koen Van Den Berge, onderzoeker gespecialiseerd in carnivoren bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), komt een avond naar Torhout voor een voordracht over de boommarter (Martes martes). Boommarters zijn specialisten, helemaal aangepast aan het leven in het bos. Ze hebben een dikbehaarde staart voor extra evenwicht tijdens de achtervolging van prooien hoog in de bomen en een speciaal ontwikkeld heupgewricht dat toelaat om met het hoofd voorwaarts in bomen omhoog en omlaag te klimmen. Hun territoria liggen bij voorkeur in uitgestrekte structuurrijke bossen. Boommarters zijn nog altijd zeer zeldzaam, maar doen het ondertussen toch al iets beter dan enkele decennia geleden. Sinds enkele jaren duiken ze ook op in het Wijnendalebos en in de groene gordel rond Brugge. Wil je meer weten over deze fascinerende dieren en beeldmateriaal uit de streek bewonderen? Kom dan zeker af!

Afspraak in ‘Club de B’ van ‘CC de Brouckere’, Aartrijkestraat 6 in Torhout. Inkom € 3 voor Natuurpuntleden met lidkaart en € 5 voor alle anderen. Dit geld gaat integraal naar het reservatenfonds van Natuurpunt Torhout ten voordele van ons project in Groenhovebos. Meer info bij Geert Carette (0484/183.761).

Karim Neyrinck meldt:

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=25900

Tientallen papegaaiduikers geteld op de Nederlandse Noordzee

Bureau Waardenburg

21-FEB-2020 – Sinds 1989 worden zes maal per jaar alle vogels en zoogdieren boven en in de Nederlandse Noordzee geteld. Begin februari werden er verrassend genoeg tientallen papegaaiduikers geteld. Dit betekent dat er mogelijk op de hele Nederlandse Noordzee meer dan duizend papegaaiduikers aanwezig waren. Een enorm aantal.

EN TOT SLOT:

Machteld – bedankt voor de allernieuwste blikvangers

Wouter – voor het recente Zwinoverzicht.

Johan of te Bukkie – laat weten langzaam maar zeker herstellend te zijn van zijn opgelopen geelzucht en dankt  ons allen voor onze steun betuigingen.

Tot morgenavond voor de meesten?!

Frank en zijn Mergus team