Blikvangers van 02/03 tot en met 08/03/2020

Machteld Kaesemans

Het was alweer een week waarbij de regen met bakken uit de hemel viel. Ik heb eigenlijk medelijden met onze vogels maar die trekken zich daar blijkbaar niet zoveel van aan denk ik. Als ik s’ morgens het raam opentrek en terug lui in bed kruip hoor ik heel wat vogeltjes zingen. De Zanglijster en de Grote lijster hebben al flink hun keel opengezet! De Tjiftjaf die zijn eigen naam zingt, de Vink met zijn prachtige luide stem en de  Groenling met zijn tjurururu en psjuuit … zaten ook in de tuin. Putter en Sijs werden eveneens gehoord en of gezien.

In Vloethemveld hoorden onze Mergussers een oh zo mooi zingende Boomleeuwerik. De Veldleeuwerik deed op meerdere plaatsen zijn best zoals in de Zwinvlakte en in de Uitkerkse Weiden.

Buiten deze waarnemingen wil ik ook nog de vijf  Zomertalingen vermelden aan de Assebroekse Meersen, de aanwezigheid van vele Grutto’s en van enkele mooie IJslandse grutto’s. Een groep van 13 Kraanvogels vloog over aan de Fonteintjes noordoost naar hun broedgebied.

Dit was het voor deze week, kijk de vogellijst en waarnemingen grondig na, want er zijn nog veel soorten die hier niet vermeld werden.

Geniet van de  natuur en tot de volgende.

Groeten van Machteld.

IJslandse grutto

© Herman Blockx

Grutto / Kraanvogel

© Marnix Vyncke

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Amber Claeys , Anne Coppens, Annelies Marijnis, Annick Decruyenaere, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Bart Beuselinck, Bart Reckelbus, Bastiaan De Ketelaere, Benoit Van Damme, Bernard Miserez, Bert Coene, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Bo West, Bregt Desmet, C. Machiels, Carine Van Goethem, Chris Coeckelbergh, Christophe Verriest, David Botteldoorn, David De Groof, Dermaux José, Deslyper Mireille , Desmedt Ronny, Didier Vereecke, Dirk Pottier, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dominique Demeulemeester, Donald Dupon, Dries Candaele, Eddy Becue, Eddy Devriese, Elie Desmet, Emile Kimman, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Etienne Peeters, Filip Christiaens, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Frank, Frank De Scheemaeker, Franky, Gabriel Vanhulle, Geert Carette, Geert Piette, Gerrit Schuermans, Gerry Neirinckx, Gloxy, Guido Orbie, Hanneke Borghouts, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Heidi Rau, Herman Blockx, Hilde Fontier, Ignace Anseeuw, Ignace S., Ivan Provoost , Ivan Steenkiste, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Allaert, Jan De Vlaemynck, Jan De Wit, Jan Talloen, Jasper Wille, Jean Louis Abbeloos, Jean Pieters, Jelle Quartier, Jochen, Joël Dupont, Johan Buckens, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Rys, Johan Vandepitte, John Nuyts, Joris Elst, Josse Vermeulen, Jp Valentin, Karel Tack, Karim Neirynck, Katrien Geurts, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Eneman, Koen Maréchal, Kris De Wit, Kristof Derie, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Leo Declercq, Leo En Christien Dhoore, Lowie Lams, Luc Claes, Luc De Cat, Luc De Naegel, Luc Vanpaemel, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Madeleine Krings, Magda Vermoortele, Marc Deknock, Marc Nollet, Marc Van Acker, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marco De Booij, Marnix Vyncke, Mc Gowan Marc, Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Pascal Heymans, Pascale, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Moeyaert, Peter Adriaens, Peter Depodt, Philip De Somer, Philippe Deprez, Piet Allegaert, Pieter Van Hauwaert, R. De Jaegher, Resteau Nathalie, Rijmenans G, Rik Van Looy, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ronald Geneyn, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Stevens, Steelant Philippe, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven Boone, Steven Van De Woestyne, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Sven Coquet, Sven Maly, Tine Devroye, Tom Van Acker, Tony Parmentier , Valérie Goethals, Van Impe Yvan, Vandenbussche Patrick, Vandeputte Christian, Verduystert J.P, Vic Puype, Walter Heynderickx, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim De Cock, Wim Trio, Wouter Faveyts.

Grote Lijster© Karel Van Rompaey

Zanglijster© Marnix Vyncke

Vink / Groenling

© Geert Vanhulle / Marc De Ceuninck

Putter / Sijs

© Geert Vanhulle / Marc De Ceuninck

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Boomleeuwerik© Wim Trio

Veldleeuwerik

© Marnix Vyncke

 

VOGELLIJST:

Witbuikrotgans, Zomertaling, Topper, Grote zaagbek,  Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Rode Wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, IJslandse grutto,  Paarse strandloper, Pontische meeuw, Oehoe, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Roek, Bonte kraai, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Rouwkwikstaart, Europese kanarie, Goudvink, IJsgors, Sneeuwgors.

Tjiftjaf

© Johan Buckens

Bovenste foto: © Zomertaling Marc Nollet

Machteld Kaesemans 10/03/2020