Mergus Weeknieuws 2020/9-10: watervogels – stootvogelverslag – slechtvalken – vloethemveld – mededelingen

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

Ziehier het twee wekelijkse elektronisch Mergus weeknieuws:

DIT WEEKEND – DE LAATSTE WATERVOGELTELLINGEN VAN HET WINTERHALFJAAR 2019-2020

Alle tellers op post graag! En iedereen welkom op de afsluitende gezamenlijke telling in de Achterhaven, nu zondag 15 maart, vertrekpunt Havenrandparking – Louis Coiseaukaai – 8u45 – terug ca 12u – Achterhaven en Lissewege – in 3 ploegen – carpooling – waterdicht schoeisel – verrekijker – enz  …heel veel vogels aanwezig door de overvloedige regenval. Ook voor beginnende vogelaars.

STOOTVOGELVERSLAG

Straks ook op de website – de resultaten van de 26 ste regionale 2020  stootvogeltelling. Een positieve verrassing – een recordaantal Torenvalken met 237 vogels, met heel hoge dichtheden in de poldercomplexen van Uitkerke en De Haan. Normale aantallen Buizerden (322 ex.), Sperwer (33 ex.) en Slechtvalk (21 ex.).   Bruine en Blauwe Kiekendief blijven schaarse wintergasten met resp 8 en 7 exemplaren. Tot slot ook 2 Smelleken en 2 Havik. Alle details in bijlage. Alle tellers van harte bedankt

SLECHTVALKEN

Ons koppel nestelt opnieuw op de OLV Toren – hartje Brugge –  en deze week vond de eerste ei leg plaats. Paul M is druk in de weer om de webcam opnieuw beelden te laten doorsturen. We zullen weer op het puntje van onze stoel zitten straks.

VLOETHEMVELD  – ZATERDAG 7 MAART

Bedankt Dirk Pottier om ons op sleeptouw te nemen. Unieke weersomstandigheden en waarnemingen. Benieuwd naar het verslag – wel surf  onmiddellijk naar de Mergus Facebook .

OPROEPEN – MEDEDELINGEN

Jan Desmet meldt:

Onderwerp: Vogel-Magazine, een voormalig vogeltijdschrift (1954-1984) uit West-Vlaanderen

Dag Frank,     Meer info over dit voormalige vogelmaandblad met West-Vlaamse roots op Mendop Facebook, via www.mendop.org

Onderwerp: eerste kievitsei in NL

https://nos.nl/artikel/2325520-eerste-kievitsei-in-gelderland-gevonden.html

Mededeling via Karim N:

Brugge koopt 30 hectare grond aan in Male voor stadsbosnieuw stadsbos van maken”
Brugge

De stad Brugge gaat maar liefst 21 hectare weilanden en 6 hectare bosgrond aankopen dichtbij het Maleveld in het gehucht Male. Het wordt een stadsbos.

Momenteel bestaat het Maleveld uit 6 hectare bos, maar daar komt dus in één klap 30 hectare bij. “Het is een opportuniteit”, vindt Mercedes Van Volcem (Open Vld), schepen van Openbaar Domein. “Eigenlijk wilde het Agentschap voor Natuur en Bos de site kopen, maar zij hadden geen krediet meer. Daarom doen wij het. Deze locatie heeft heel wat recreatieve mogelijkheden. Het is niet alleen een missing link in de groene fietsgordel rond Brugge, maar het ligt ook naast een bos.” De totale aankoopprijs bedraagt 1,2 miljoen euro. Mogelijk wordt het gebied later alsnog aan het Agentschap voor Natuur en Bos doorverkocht.
 
Bron: HLN

Een prettig weekend – veel telgenot – de eerste zomergasten Grutto, Tjiftjaf, Zomertaling zijn er. Ook heel wat Kraanvogels en Lepelaars op trek deze week. Wie weet in het weekend een eerste Blauwborst, Oeverzwaluw en of Kleine Plevier.

En ook donderdag 26 maart op de agenda plaatsen hé – Mergus Ark avond met twee leuke Mergus reizen in beeld gebracht: Mallorca en Wadden.

Bedankt Wim Jans om als eerste zijn uitgewerkte soorten broedvogelbijdrage 2019 door te sturen!

En tot slot – Machteld haar blikvangers zijn opnieuw op vingers en duimen af te likken – zie www.mergus.be en onze facebook

Frank en zijn Mergus team.

EN TOT SLOT EEN WARME OPROEP – INDIEN JE HET NOG NIET GEDAAN ZOU HEBBEN – JE VRIJWILLIGE SYMPATHISANTEN BIJDRAGE 2020 STORTEN AUB OP HET NIEUWE MERGUS REKENING NUMMER …

Met deze oproep zouden we jullie beleefd willen vragen om jullie steunbijdrage van 12€ te storten op ons nieuw rekeningnummer BE 15 8917 5408 0030 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding van steunbijdrage 2020.  Nieuwe sympathisanten worden gevraagd ook hun e- mail adres door te geven.

Uitschrijven op deze Nieuwsbrief kan steeds door een eenvoudige mail naar fds4022@gmail.com  Mergus maakt deel uit van de NBO en van NP en ent zijn privacybeleid op dat van Natuurpunt. Zie  www.natuurpunt.be/privacy voor alle details.