Blikvangers van 06/04 tot en met 12/04/2020

Machteld Kaesemans

Het was een spetterende week met heel wat nieuwe soorten, hierbij ligt het mooie weer waarschijnlijk aan de basis. Het is nu volop trek naar hun broedplaats in het noorden of hier in onze gewesten. Eerst vermeld ik graag  een Griel gezien in Damme – Hoekevaartweiden – en een in de Achterhaven van Zeebrugge. Dit is een zeer zeldzame vogel die zich heel goed kan verschuilen en vooral ’s nachts actief is. De elegante Steltkluut werd ook genoteerd, vooral aan Weiden Pompje. Een Reuzenstern is zeker het vermelden waard, maar nog veel zeldzamer is een Hop met zijn prachtige tooi. Een Bonte Vliegenvanger liet zich zien.

Meerdere vogels trekken de volle aandacht door hun roep of zang. We hoorden en of zagen de Koekoek, Nachtegaal, Baardman, Sprinkhaanzanger, Kleine karekiet, Engelse kwikstaart, Zwartkop, Tuinfluiter e.a.

We zagen ook Engelse kwikstaart, een Baardman, Huiszwaluwen en Oeverzwaluwen en zoveel andere soorten….dus vlug loeren naar de waarnemingen!!! Door het coronagevaar hebben velen onder ons meer tijd om deze te bekijken. Spijtig dat we nu heel wat minder kunnen genieten van het buiten zijn.

Dit was het weer en tot de volgende.

Groetjes van Machteld.

Steltkluut

© Marnix Vyncke

Reuzenstern

© Kris De Rouck

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Annie Dewulf, Antoine Cornelis, Antoon Ovaere, Arlette Mestdagh, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Bart Burggraeve, Bart Reckelbus, Bart Van Thuyne, Bart Vantorre, Beerens Ruben, Beheerovereenkomsten Vlm Regio West, Bernadette Bonants & Hans Manni, Bert Kindermans, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Bregt Desmet, Bruneel Luc, Carine Van Goethem, Catherine Priem, Chantal Casier, Daniel Decloedt, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Dany Depauw, Desmedt Ronny, Dirk Content, Dirk Pottier, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dominique Van Haute, Dominique Verbeke, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Eddy Becue, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric, Cosyns, Erik De Meersman, Erwin Derous, Erwin Sys, Etienne Peeters, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Filip Jonckheere, Firmin, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frank Vanminsel, Franky, Frederik Willemyns, Gabriel Vanhulle, Geert De Clercq, Gert Top, Gie Van Den Eeckhaut, Gilles Bavay, Gregory Mortier, Guido Orbie, Hanneke Borghouts, Hans, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Harry Vandecnocke, Henk Loobuyck, Hilbran Verstraete, Hilde De Nolf, Hirdmenn M., Hubert Dombrecht, Ignace Anseeuw, Ignace S., Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jacobs C, Jacques Carney, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan Debonnet, Jan D’hondt, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Vernieuwe, Jasper Vandecasteele, Jean Louis Abbeloos, Jef Van De Water, Jelle Quartier, Jeremy Demey, Jochen, Jochen Jonckheere, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan Debuck, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, John Nuyts, Jonathan Brutin, Jonathan Meire, Joost Vandenberghe, Jozef Germonprez, Jozef Van Ballaer, Jürgen De Witte, Jurgen Lisabeth, Karel Tack, Karim Neirynck, Karl Van Ginderdeuren, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maréchal, Koen Van Hulle, Koenv, Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Leen Lippevelde, Leo Declercq, Lieven Simons, Linthout Sven, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Ludo Sterkens, Luk Ingelbrecht, Maarten Ameye, Maarten Goessaert, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Cassaert, Marc De Ceuninck, Marc De Jonghe, Marc Deknock, Marc Merckx, Marc Nollet, Marc P, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martin , melynck, Mathias Wackenier, Mathieu Decoene, Mathieu Vandewiele, Mauro Buckens, Max Nauw, Michail Sobadjiew, Monica Acton, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Van Der Hooft, Nick , Vanclooster, Noël Lievrouw, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Pauwels, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Moeyaert, Pauwel Bogaert, Peter Watthy, Philip De Somer, Philippe Deprez, Pieter Van Dorsselaer, Pieter Van Hauwaert, R. De Jaegher, Rein Bruynseraede, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Rob Beuselinck, Robbe Cool, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Stevens, Serge Allein, Sofie Devriese, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Viaene, Stefan Keereman, Steven D’haese, Stijn Borny , Sue En Vince, Thijs Tanghe, Tine Devroye, Tom De Smidt, Tony Parmentier , Valérie Goethals, Van Der Hooft Thomas, Van Reybrouck Luc, Vanacker Johny, Vandamme Thierry, Verduystert J.P, Waarnemer W.H, Walter Heynderickx, Wannes, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Missinne, Willy Plovie, Willy Vermeersch, Wim, Wim Devriendt, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wouter Faveyts, Yann Feryn.

Hop

© Marc Nollet

Koekoek

© Marnix Vyncke

Nachtegaal / Bonte Vliegenvanger

© Johan Buckens.

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Engelse Kwikstaart

© Marnix Vyncke

Kleine karekiet / Sprinkhaanzanger

© Marc Nollet / Chris Melis

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Krooneend, Geoorde fuut, Lepelaar, Purperreiger, Grote zilverreiger, Wespendief,  Rode Wouw, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Steppekiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Porseleinhoen, Kraanvogel, Griel, Steltkluut, Bokje,  IJslandse grutto, Poelruiter, Bosruiter, Krombekstrandloper, Pontische meeuw, Reuzenstern, Grote stern, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Hop, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Grauwe klauwier, Roek, Baardman, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Sprinkhaanzanger, Snor, Blauwborst, Witsterblauwborst, Nachtegaal,  Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Boompieper, Roodkeelpieper, Rouwkwikstaart, Engelse kwikstaart, Europese kanarie, Goudvink, Appelvink.

Baardman

© Marnix Vyncke

Bovenste foto: Griel / Dirk Blondeel

Machteld Kaesemans 14/04/2020.