Mergus Weeknieuws 2020/26: woensdagavond- sterneneiland – lammergier – zwaluwen – broedvogels – oproepen en mededelingen

Frank De Scheemaeker

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

 

Hoys allen

 

Ziehier het recente Mergus weeknieuws. Het blijft ongemeen druk in de fietsbranche – dus mogelijks is dat het volledige juli nieuws.

 

 

WOENSDAGAVOND ACTIVITEITEN VOORZICHTIG OPGESTART

 

08.07.2020

18.50 uur randparking Boogschutterslaan 41 (achter Studiohall)

19.30 uur “ANB parking”, Drongengoedweg, Ursel; 300 m ten westen van taverne “Het Jagershof”

wandeling

Maldegemveld, voor meer info zie

http://www.natuurpuntmaldegemknesselare.be.

Marc De Ceuninck

 

22.07.2020 19.30 uur Kalsijdeweg Stalhille fietstocht

Stalhille, weiden ‘t Pompje

 

Marc Nollet
05.08.2020

18.45 uur havenparking L. Coiseaukaai Brugge

19.00 uur parking grensovergang Sint Anna ter Muiden

autotocht Sophiapolder en omgeving

Stefaan Anseeuw

 

 

Wat betreft de wandeling doorheen  Maldegemveld (kans op Nachtzwaluw!) beperken we ons tot 20 deelnemers. Graag vliegensvlug inschrijven via een mail naar marc.de.ceunink@skynet.be van wie jullie dan ook onmiddellijk een bevestiging krijgen.

Voor de andere twee activiteiten leggen we geen aantalsbeperking op – maar is inschrijven voordien verplicht via resp. een mailtje naar marc.nollet4@telenet.be en anseeuw.stefaan@hotmail.com

 

STERNENEILAND ZEEBRUGGE

Eric Stienen geeft me volgend antwoord op een oproep om een kleine update:  meer dan 800 koppels visdief , 120 kokmeeuw en 11 zwartkopmeeuw. Allemaal in de permanente fence.

 

LAMMERGIER OVER BRUGGE

Proficiat aan Jan DV en iedereen die de vogel boven onze regio zag …en bedankt Jan Talloen voor de extra commentaar op mijn vraag of het een wilde vogel was:

Blijkbaar toch geen ontsnapt ex!      Grts

https://www.4vultures.org/second-observation-of-a-bearded-vulture-in-the-uk/

Ik hou het aantal speciale roofvogels bijna niet meer bij dit jaar – slangenarend, steppenarend, vale gier, lammergier, havikarend  ……

 

LAATSTE DRONE VLUCHTEN

In samenspraak met ANB werd er in juni nog even over de Zwinbosjes en Kasteel ten Berghe gevlogen en dat resulteerde in volgende mooie aantallen bezette nesten:

Zwinbosjes: 53 Blauwe Reiger  +1 in Zwinpark en 8 Kleine Zilverreigers

Kasteel ten Berghe: 67 Blauwe Reigers + 3 Lepelaars en 5 Kleine Zilverreigers

 

VERDER LEUK OM TE WETEN  – TE BEKIJKEN –  eerste twee items DOORGESTUURD DOOR   JAN DESMET

https://nos.nl/artikel/2338044-zeldzame-lachstern-met-kuiken-in-nederland-dit-is-waanzinnig.html      (wie weet met enkele jaren in Zeebrugge of Zwinuitbreiding)

https://www.youtube.com/watch?v=Ra6I6svXQPg  (fantastische beelden van een jagende sperwer)

De Slechtvalken in Brugge en Damme vlogen succesvol uit  – en in Damme werd met steun van de Mergus hoofdsponsors Kite en Raleigh  tientallen jonge Ooievaars van een kleurring voorzien.

Het nieuwe Stootvogelboek van Eddy Gadeyne net ontvangen. Een interessant pareltje met veelzijdig stootvogels nieuws – zelfs uit onze regio! Een absolute aanrader! Bestellen zie vorige weeknieuwzen .

Wim Jans telde niet minder dan 260 bezette nesten Oeverzwaluw langs het Zeekanaal. We doen er alles aan om deze unieke kolonie die straks de schop op gaat door verbreding van het zeekanaal te laten compenseren…..maar we zijn natuurlijk afhankelijk van de verschillende havenauthoriteiten en aannemers .

HUISZWALUWEN

Ik hoop dat mijn vaste tellers – allen hun huiszwaluwen in eigen vast deelgebied tellen. Sturen jullie in juli de aantallen naar me door aub

OPROEP VAN HEIDI RAU – mijn zwaluwen medetelster voor Kruisabele

Dag Frank,

Mijn vriendin Lief en ik organiseren een natuurvierdaagse met als thema “De kracht van bomen ervaren”. Dit zal doorgaan van 18 t.e.m. 21 juli in Milonga, Jeantes in Noord-Frankrijk. Informatie vind je op  https://www.facebook.com/natuurdriedaagse/?modal=admin_todo_tour of  http://www.milongafrankrijk.info/. Je kan me ook gerust mailen heidi.rau@telenet.be

Ik heb hierbij een open vraagje. Is het mogelijk om deze advertentie te plaatsen in de nieuwsbrief van Mergus?

Bedankt alvast. Nog het allerbeste. Heidi Rau

BLIKVANGERS – DE SPILLE – BROEDVOGELS

We bedanken tot slot Machteld voor de blikvangers – en iedereen die broedvogels telde en een bijdrage voor de Spille leverde.

Frank en zijn ganse bestuur – www.mergus.be