Mergus Weeknieuws 2021/05: Slechtvalken – Vogelatlas – Monitoringproject – Groepsactiviteiten – Deelneming – Varia

Frank De Scheemaeker

Mergus Weeknieuws

Hoys allen

Ziehier ons recente Mergus Nieuws. Zoals steeds een gevarieerd aanbod van oproepen en mededelingen. Veel leesplezier!

 

Slechtvalken

Jullie hebben wellicht net als Paul geschrokken van de recente Webcambeelden. Inderdaad ons legsel op de OLV Toren is – net als in Kortrijk – verstoord door een tweede jaar wijfje Slechtvalk en ons wijfje is zwaargewond naar het VOC te Beernem gebracht. In Damme werd één dode adulte vogel opgemerkt – maar wellicht niet één van de plaatselijke broedvogels. Heeft iemand nieuws over de broedkoppels in Zeebrugge en Blankenberge – geef zeker door. En of van andere mij/ons  tot nu toe onbekende koppels.

Vogelatlas

We wensen alle 2021 tellers veel succes bij hun atlashok en gouden grid tellingen. Voor alle vragen en verzuchtingen graag Frank contacteren (0473 91 84 36)

Er graag rekening mee houden dat ook alle losse waarnemingen van alle waarnemers, teller of niet, opgenomen worden in de Vogelatlas. Daarom nog even herhalen: zet uw pijl aub op de plaats waar de vogel zich bevindt en niet waar je zelf staat en geef ook een code in, bv. zangpost! Geef ook aub alle Huismussen in – in je dorpskern!

Voor diegenen die deze winter een hok telden – in bijlage handleiding hoe je best de aantal schattingen opmaakt! Kan je nog deze maand afronden aub.

 

Monitoringproject

Hier verwacht ik weinig vragen – gezien de vaste tel kern reeds aan zijn twaalfde teljaar toe is

 

Groepsactiviteiten

Deze zijn nog steeds niet toegelaten – ook de Guido Burggraeve wandeling op 01 mei wordt dus naar 2022 verschoven. Wat wel door gaat is de Birdathon en wel op zaterdag 08 mei, waarbij alle West-Vlaamse vogelwerkgroepen het tegen elkaar opnemen om in een ontspannen sfeer zoveel mogelijk vogelsoorten rond hun deur op te tekenen. Wat betreft de woensdagavond uitstappen is het ook hier afwachten geblazen, maar ons programma is klaar mochten zich versoepelingen voordoen.

Het is de bedoeling van met groepjes van 2 tot 4 personen in eigen regio zoveel mogelijk soorten te noteren – liefst in de natuur zo dicht mogelijk bij je deur. Je kan dat zeker combineren met een broedvogeltelling.

Het is niet de bedoeling – maar dat doet de echte Mergusser al uit zijn eigen niet – ontoegankelijke gebieden te gaan afschuimen op eventuele zeldzaamheden.

Einde april stuurt Frank – net als in 2020 – toen we op een rustige manier deze competitie wonnen – een vrijblijvend lijstje met wie hij verwacht waar te tellen – om zo weinig mogelijk ‘lege’ gaten te hebben

 

Onze deelneming

We bieden Sabine Fournier onze oprechte deelneming aan bij het overlijden van haar mama.

 

Oproep Tine Devroye

Dag allen,

T Is Lente en ondanks Corona zingen de vogeltjes weer buiten en bloeien de bloemekes ,🌼

Opdat dit nog lang zo moge blijven, dient ook deze Petitie, Nu (de eerste) voor Nieuwe Burgemeester DEFAUW, en schepenen van Brugge,

Ook voor alle mensen natuurlijk, om er ‘gewoon’ (wat is nog gewoon in deze tijden?) te wandelen zoals men al zo lang doet.

Verder gelieve de petitie zelf te lezen en ondertekenen en ook zeker doorgeven/delen aan sympathisanten, in jullie ‘bubbels of corona-safe Groepen zoals ze nu zeggen 😊:

wel zien dat het Bruggelingen zijn, want ik heb geleerd dat dit een voorwaarde is.

Groeten, en op naar eindelijk eens duurzamer en kwaliteitsvoller Zege..? (is zeker al derde petitie maar zeker de moeite meer dan waard)

Hoe meer –hoe beter 💚

Voor een Katelijne-natuur en troostpad in Brugge! – Petitie.be

 

Mededeling van Jan Hertoghs

Beste,  allicht heeft jullie vogelwerkgroep wel belangstelling voor deze twee artikels

die ik ca. 20 en 30 jaar geleden voor Humo schreef.

 Maak kennis met de prehistorie van het hedendaagse vogelen  ! (graag op de link klikken)

 – met o.a. een interview met de man die tussen 1955 en 1988 vogelgeluiden op vinyl opnam: “Voor zes minuten zuivere nachtegaal waren we vijf jaar op pad.”

 Blij met een levende mus (idem)

Lang verdelgd én zelfs verguisd in vogelgidsen, en ook amper bestudeerd door wetenschappers, maar nu volop in de belangstelling. We volgen de mus door zijn geschiedenis van uitroeiing, we sleuren er Dolly Parton bij en we gaan op bezoek bij een passionele mussenfilmer. 

“De vereenzaming treft de mus mogelijk wel even hard als de mens.” 

 Je mag de linken zonder probleem verder doorsturen. Beste groet, Jan Hertoghs

 

Varia

We tellen volop de reigerkolonies voor het ogenblik. Opvallend 1 nest van Ooievaar in de Eendenkooi van Meetkerke en reeds twee nest Lepelaar in aanbouw Kasteelbos Ten Berghe. Vind je ook bewoonde nesten van Ooievaar, Blauwe – of Zilverreigers, Lepelaars graag aan Frank doorgeven.

Roland, Kristien en DJ Patje Does trokken een viertal nachten doorheen de bossen net ten zuiden van Brugge en -zet jullie even – ze noteerden minstens 16  territoria van Bosuil.

De alternatieve Oeverzwaluwenwand langs het Zeekanaal is al onmiddellijk bewoond. Nu maar hopen dat de Vos niet voor verstoring zorgt

Leuk zijn/waren voor het ogenblik een Kuifduiker in prachtkleed aan de Herdersbrug en twee Rosse Franjepoten aan de Kleyne Vlakte. Zie ook Machteld haar blikvangers straks!

En dat het nu maar vlug wat warmer wordt! Ik snak naar de lente/zomer – en vergeet op een warme lentemorgen zeker niet eens in de Fonteintjes te gaan trektellen of in de namiddag op de nieuwe Zwindijk post te gaan vatten! De stuwtrek kan echt indrukwekkend zijn.

Frank en zijn ganse bestuur

Ps half maart miste ik enkele dagen mijn emails omdat mijn gmail account volzet was. Heb je toen iets gestuurd en geen antwoord gekregen – stuur gerust opnieuw door.