Mergus Weeknieuws November 2021: vogelatlas – watervogels – slaapplaatstellingen – overlijden – uitnodiging – oproepen – blikvangers

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

Na een deugddoend weekendje vogels kijken in de Boulonnais  ( met o.a. Grijze Wouw en Zwarte Ibis ) (details zie Mergus facebook) volgende Nieuwsbrief klaargestoomd!

 

VOGELATLAS

Mag ik iedereen uitnodigen volgende week donderdagavond 18 november om 20u in de  zaal van Vormingsplus (nu Avansa geheten) Sint-Pieterskerklaan 5 te Sint-Pieters met het oog op de verdere uitwerking en organisatie van de Vogelatlas voor onze regio.

Wie verwacht ik allemaal:

  • Iedereen die tot nu toe een hok telde – zij het  via een winter of zomertelling – en zijn gegevens nog moet interpreteren
  • Iedereen die deze winter een nog niet geclaimd hok wil tellen
  • Iedereen die volgende zomer een nog niet geclaimd hok wil tellen
  • Iedereen die wil meehelpen aan een hok te tellen (want dat kan ook per twee or drie of vier)

Simon Feys van Natuurpunt Studie Nationaal is eveneens aanwezig om op al onze vragen te antwoorden en uitleg te geven.

In het weekend verstuur ik nog een extra oproep met extra duiding omtrent wat nog vrij is, op wie ik zo’n beetje heimelijk reken, enz enz  ….

Mag ik van iedereen die aanwezig zal zijn –  na de extra oproep – of nu al  – een kleine bevestiging – om voldoende tafels en stoelen te kunnen klaarzetten.

 

WATERVOGELS

Alle vaste tellers krijgen/kregen van Marc De Ceuninck (watervogels) en van Christine en Eckhart (ganzen) een mailtje opnieuw hun vast gebied te tellen! Indien belet hen zeker contacteren hé zodat ze voor een vervanger kunnen zorgen.

De traditionele gezamenlijke Achterhaven/Zeebrugge/Lissewege groepsexcursie kan opnieuw doorgaan en iedereen is dan ook verwacht zondag 14 november om 08u45 aan de gekende Havenrand parking (tov Nieuw Politiehuis) Louis Coiseaukaai Brugge. Carpooling . Terug 12u15. Drie ploegen olv Paul Maertens, Wim Jans en Frank De Scheemaeker (0473 91 84 36)

 

AALSCHOLVER EN ZILVERREIGER SLAAPPLAATSTELLINGEN

Zowel in november als januari gaan in gans Vlaanderen slaapplaatstellingen door van Aalscholvers en Reigers. Dit gebeurt niet dit weekend en Wim Jans contacteerde reeds zijn vaste tellers voor de Aalscholvers, ik doe dat woensdag voor de reigers. Hier zelfde oproep: kan je niet tellen – graag Wim of ik verwittigen zodat we voor een vervanger kunnen zorgen. Ik zelf ga zeker zaterdag en zondagavond ergens postvatten. Wil je mee – stuur me een mailtje en ik bel je op om af te spreken.

 

OVERLIJDEN

Zaterdag jl is Egon Niesen overleden. Ik herinner mij Egon vooral als de man die jarenlang met veel passie de vogels in het Park H.Hart te Beernem telde. In oktober 1993 publiceerden we van zijn hand ‘Vogels, 1986-1992’, 7 jaar observeren in het park en omgeving. Luc Vanpaemel stuurde ons door!

Frank beaamt: in de begin jaren van de Mergus was Egon één van onze trouwste tellers: zeer nauwkeurig watervogels tellen was zijn specialiteit, niet alleen in Beernem maar ook in de ganse regio. Ook konden we op hem rekenen voor jaarlijkse broedvogeltellingen!

Onze oprechte deelneming aan alle nabestaanden! Zie ook bijlages!

UITNODIGING

Benny Cottele, begenadigd spreker en fotograaf, nodigt ons allen van harte uit op zijn Natuurfoto avond: de Natuur van Vleteren en iets verder- op vrijdagavond 10 december! Alle details in bijlage! Welkom

 

EDDY GADEYNE

Nodigt ons uit – alle details in bijlage – op de grote plechtige voorstelling van zijn nieuw boek Roofvogels in Vlaanderen op zaterdag 27 november te Zelzate! We zijn meer dan benieuwd hoe al onze tellingen gaan verwerkt zijn!

 

ONS NATUURRESERVAAT POLDERS KOOLKERKE – DUDZELE

Doet het uitzonderlijk goed! Deze week onze 38 ha gekocht en stad Brugge bekroonde ons project met extra subsidies! We gaan zeker dra meer duiding geven en iedereen eens uitnodigen om ter plaatse uitleg te krijgen!

 

VARIA

Karim stuurde volgende interessante weetjes door:

Nieuwe uitkijktoren voor de Viconia Kleiputten in Stuivekenskerke (prezly.com)

1 op 5 vogelsoorten in Europa is (met uitsterven) bedreigd | Natuurpunt

Ook Bukkie stuurde er ééntje door – zie bijlage! Wij hebben alvast in het weekend ervaren hoe intens de jacht nog is in Frankrijk en vooral dat deze op trekvogels langs de kust nog is toegestaan. Toch wel een pure schande

Ook een interessante bijdrage  in eigen regio door Jan Desmet doorgestuurd . Zeker lezen aub: https://www.brugge.express/2021/11/04/falende-compensatie-duwt-zeebrugse-sternen-zwaar-in-de-min/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=in_uw_digitale_krant_van_vandaag_sinterklaaszoektocht_met_karel_en_kaatje&utm_term=2021-11-05

 

Zoals steeds één of meerdere Zwinoverzichten in bijlage.

BLIKVANGERS

Machteld nogmaals bedankt voor je immer mooie blikvangers op de Mergus website en facebook! Zo blijven we mooi gedocumenteerd op de hoogte van de leukste waarnemingen in de regio

Mvg

Een aangenaam vogelrijk verlengd weekend gewenst

Frank en alle bestuursleden