Mergus Weeknieuws 2022/06: programma – broedvogels – nieuw op de website – slechtvalkenwebcam – weekends en reizen – Huismus – varia – bijdrages

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen


Oeps – nu weet ik echt niet waar te beginnen – ga opnieuw iedere week een Nieuwsbrief moeten uitbrengen denk ik!

Om het toch een beetje leesbaar te houden heb ik de oproep/uitnodiging tot reizen en weekends samengevat en in bijlage vinden jullie meer details.

Wim Jans is de man van de speciallekes – eerst nam hij aan de Katelijne poort een Bever  (foto in bijlage) waar en verleden zondag samen met Kathleen Coen een man Amerikaanse Wintertaling in Stalhille. Straf en proficiat. En ook de Dwerggors vandaag ontdekt te Houtave door Johan Buckens mag er best zijn natuurlijk.

 

NU ZATERDAG 09 APRIL 2022 – VROEG MORGEN WANDELING FORT BEIEREN

 

Zie ook flyer in bijlage. De Houtlandse verzocht ons voor de inwoners van Koolkerke een vroeg morgen wandeling te leiden van 06u30 tot 08u30. Iedere Mergus welkom om een groepje Koolkerkenaars op sleeptouw te nemen en of mee te genieten/te luisteren. Geef gerust een seintje aan Frank als je meegaat en eventueel wil mee leiden – fds4022@gmail.com.

Is wel een heel tof gebied met bos, vijver, rietkragen en kans op bosuil, kleine bonte specht, sperwer en fenologiesoorten als zwartkop, rietzanger, boerenzwaluw

Zet verder zeker in je agenda:

Zondag 01 mei – de traditionele Guido Burggraeve wandeling in een organisatie van Koen Maréchal samen met Zwin Natuurpark en Mergus

Zaterdag 07 mei – de Birdathon

Zondag 15 mei – bezoek aan de Mergus Natuurreservaten

Ps details in de volgende Nieuwsbrief

 

NIEUW OP DE WEBSITE – BLOG   —   SLECHTVALKEN

Onder impuls van Guido Rappé en Marc Nollet openden we een nieuwe rubriek op onze website – Blog – met de mogelijkheid om interessante bijdrages op te slaan!

De Slechtvalken lijken vrediger te broeden dit jaar en de webcam toont dagelijks het broedend wijfje. Straks als de drie jongen uitkomen – zal er alvast veel leven in de brouwerij zijn.

BROEDVOGEL TELLINGEN

Ja we zijn opnieuw aan het tellen geslagen:

Of voor het monitoring project

Of voor de vogelatlas

Of ons eigen gebiedje of voor een soortenproject

Mag ik de reigerkolonie tellers verzoeken dit dit of ten laatste volgende weekend te tellen – om te verhinderen dat te veel nesten tussen het bladerendek niet meer kunnen opgemerkt worden.

OP WEEKEND EN OF OP REIS MET MERGUS

Van donderdag 09 t.e.m 12 februari 2023 gaan we de Mergus olv Johan Debuck en Marc De Ceuninck op vierdaagse naar Zeeland. Een honderdtal vogelsoorten, prachtige gebieden, aangename sfeer verzekerd! Heb je interesse om mee te gaan stuur me een mailtje fds4022@gmail.com. Alle kandidaten hebben evenveel ‘keure’ om mee te gaan. Een onschuldige kinderhand zal 16 namen uit de trommel plukken en diegenen die uit de boot vallen krijgen de eerste inschrijvingskans voor ons volgend weekend.

Met de Mergus gaan we verder van  Sri Lanka onder leiding van Benny en kunnen nog 2 tot 4 personen mee. Laatste week november/eerste week december 2023

Sri Lanka, een van de kleurrijkste bestemmingen in het oosten, herbergt schitterende fauna en flora. Wat dacht je van luipaard, Indische olifanten en blauwe vinvis? Daarnaast vind je er een dertigtal endemische vogelsoorten. Ze vormen samen met de zoogdieren de leidraad van onze vogelreis. Daarbovenop genieten we volop van de rijkdom aan libellen, vlinders en nog veel meer fraais. Reis jij met ons mee? Zie bijlage

Tot slot een oproep van Dirk Content

Mochten jullie nog een fantastische reisbestemming zoeken wil ik jullie warm maken voor een vogel- en zoogdierenreis in oktober 2022 naar Oeganda! Nergens anders in Afrika kan je meer vogels zien dan in Oeganda. Zo’n 1000 vogelsoorten is dit relatief kleine Oost-Afrikaanse land rijk.

Alle details – zie bijlage

Geïnteresseerd? Via deze link vind je alle details

https://zuiderhuis.be/reis/vogelparadijs-oeganda

En ook met Starling kan je natuurlijk unieke vogelreizen beleven!

Varia

 

Het stootvogel verslag 2022 zal zeker in het weekend volledig afgewerkt zijn en wordt op separaat of met de volgende Nieuwsbrief meegestuurd.

Johan Debuck stuurde ons een mooi artikel over de economische en natuur ontwikkelingen van de Antwerpse en Zeebrugse haven nu dit tot één Haven gefusioneerd zijn. Zie bijlage

Machteld blijft voor fantastische blikvangers zorgen! Zie www.mergus.be en of de Mergus facebook.

Vanaf begin mei starten we opnieuw met de woensdagavondactiviteiten – wandelingen en of fietstochten doorheen de mooiste natuurgebieden. Programma in volgend weeknieuws.

Het gaat ons Natuurreservaten project Koolkerke – Dudzele voor de wind! We hebben tot nu toe net geen 50 ha aangekocht! Iemand ‘hout’ nodig? In ons perceel langs de Dudzeelse Steenweg zijn 2 grote populieren omgewaaid. Wie ze opruimt krijgt gratis het hout. Interesse – graag mail naar fds4022@gmail.com.

Ook de waarnemingsoverzichten van Wouter Faveyts zijn steeds meer dan het lezen waard – zie ook bijlage.

Beelden van ons recent Hoge Venen op de Mergus facebook te bekijken – met leuke waarnemingen als Oehoe, Korhoen, Visarend, Bever, Zwarte Ooievaar, Klapekster,  etc  …

Mussenweekend

Elke huismus telt!
Neem deel aan het Huismussentelweekend op 9 of 10 april
Vandaag is het wereldmussendag, een dag waarin we internationaal aandacht schenken aan de huismus. Dit is nodig, want in Vlaanderen is de populatie sinds 2007 met 42% afgenomen. Hoewel huismussen nog overal in Vlaanderen voorkomen, neemt de grootte van hun kolonies af.
Die daling is vooral het gevolg van de dalende kwaliteit van het leefgebied van de huismus. Kolonies van meer dan 10 broedparen worden steeds zeldzamer. Daardoor staat de soort op de Vlaamse Rode Lijst als ‘kwetsbaar’ aangeduid. Help mee het aantal broedparen in je buurt in kaart te brengen door tijdens het huismussentelweekend van Vogelbescherming Vlaanderen op 9 of 10 april 2022 opnieuw mee te tellen! Namens de huismusjes, bedankt voor je bijdrage en een fijne mussendag gewenst!
Aftellen maar!
 

 

Surf nu al eens naar

www.mussenwerkgroep.be voor meer informatie

INTERESSANTE OPROEP VAN KAREL AMEYE

Frank, kan dit in je volgende nieuwsbrief van Mergus leden?

 

Welk voedsel krijg je op de plank en hoe wordt het geproduceerd?

Hoe kan ik beter inzicht krijgen in de klimaatimpact van mijn keuzes?

Wat is het boer-tot-bord (farm-to-fork) beleid van Europa?

Uitstekend nieuws!

Prof. Marjolein Visser (ULB – agro-ecology lab) komt uitzondelijk naar Brugge om dit uit te leggen. 

Dit is echt een buitenkans want zij heeft een visie op het combineren van economie, ecologie, uw gezondheid en een duurzaam en klimaatvriendelijk landbouwbeleid; een echte autoriteit met brede visie en diep inzicht.

31% van uw belastinggeld dat naar Europa gaat wordt besteed aan landbouw; als er één thema is dat je direct raakt is het voedsel en landbouw wel.

Deze erudiete dame rekent wel op een volle zaal.

Inschrijven:

kan bij Avansa-brugge.be of via volgende directe link (te kopiëren): 

https://avansa-brugge.be/activiteiten/de-europese-green-deal-kritisch-doorgelicht-3-3-landbouw-en-voedselstrategie 

Waar:  Avansa, Brugge

Wanneer:  03 mei, 19u30

NET TE LAAT VOOR DE OPENING  MAAR ZEKER NOG TE BESTELLEN

Dag Frank,

Graag nodig ik jou en alle Mergussers uit voor de voorstelling van het natuurdagboek “Hier begint de natuur”, een project dat mijn echtgenote vorig jaar in opdracht van uitgeverij Luster uitgevoerd heeft.

Het resultaat is een prachtig boek geworden met vanzelfsprekend vele natuurimpressies en mooie illustraties.

I.s.m. Natuurpunt stellen wij het boek voor op 3 april in de polyvalente zaal van het Diocesaan Centrum Groenhove. Wij beginnen er aan om 14:30 met een gegidste natuurwandeling, gevolgd door de voorstelling, receptie en signeersessie om 16:00.Je kan je inschrijven voor zowel de wandeling, de voorstelling, of allebei. De link om in te schrijven vind je in het document in bijlage.

Wij kijken hartelijk uit naar jullie komst.

Vele groeten, Bart Van Thuyne

P.S.: In bijlage meer details

p.s.: Bart door omstandigheden geen eerdere nieuwsbrief kunnen uitbrengen – excuses

 

Frank en het ganse bestuur.

Uitschrijven op deze mailberichten kan door eenvoudige verzoekmail naar Frank te sturen.

 

VRIJWILLIGE BIJDRAGE – STEUN MERGUS 

Langs deze weg willen we jullie vriendelijk vragen om jullie steunbijdrage van €12 te storten op ons nieuw rekeningnummer BE 15 8917 5408 0030 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding “Steunbijdrage 2022”. Nieuwe sympathisanten worden gevraagd om ook hun e-mailadres door te geven.