Heibel rond de toren 2 april 2022

Paul Maertens

Zaterdag 2 april zat ♂slechtvalk al een hele tijd te broeden op de eieren. Er is veel beweging in de lucht en hij wil poolshoogte nemen en vliegt weg.

 

 

Een 5-tal min later komt het ♀ op het nest en zet direct het broeden van de eieren voort.

 

 

Na een hele tijd broeden wordt de moeder plots maar gelukkig kortstondig belaagd door een ander ♀. Als je goed kijkt zie je duidelijk het verschil van kleur van de rug van de twee valken. De belaagster heeft nog veel meer bruin tinten in de veren dan de moeder die de eieren bebroedt. Ze hebben reeds gevochten begin maart op het koertje in de Moerstraat hartje Brugge (zie vorig artikel) en is nu ook te herkennen aan de pootring (aangebracht in het VOC Beernem) . Ze vliegt weg en de moeder zet na enige aarzeling de achtervolging in.

 

 

Enkele minuten later komt de moeder terug broeden om na een klein half uur afgelost te worden door het ♂ die haar beloont met een malse prooi voor het afweren van de belaagster. Het ♀ gaat ergens anders op de toren de prooi verorberen.

 

 

 

Terwijl het ♂ het broeden nu voortzet.

 

 

Wordt vervolgt en live te volgen op onze Mergus site.

Paul Maertens