Mergus Weeknieuws 2022/08/24: Opvallende waarnemingen, Schouwen – Duiveland, winterteldata, Fonteintjes, Zwin, Achterhaven, Steenuil, op reis, Westvlaamse natuurstudiedag – oproep – Fonteintjes – Ooievaar

Frank De Scheemaeker

 

 

Hoys allen

Na een deugddoend weekje vakantie aan de Opaalkust ziehier het recente Vogelnieuws.

OPVALLENDE WAARNEMINGEN

Vooreerst proficiat aan Filip DR met zijn gedocumenteerde en bevestigde waarneming van een Kleine Torenvalk in de Achterhaven en enkele dagen later samen met Sofie Dv een schitterende gefotografeerde Grijze Wouw in Houtave!

SCHOUWEN DUIVELAND – WIE GAAT NOG MEE?

Een buitenkansje – graag onmiddellijk reageren aub. De Mergus weekends o.l.v. van Johan Debuck zijn echt legendarisch! We combineren er enthousiast vogels kijken met een leuke gezellige sfeer.

We zullen gelogeerd zijn in B&B Plompetorenzicht, zie www.plompetorenzicht.nl , alwaar we 8 kamers voor 2 personen ter onze beschikking hebben, er zijn 2 afzonderlijke bedden per kamer.

‘s Avonds gaan we een eindje verder gaan eten in Restaurant ” De Schelphoek”.

We zoeken nog twee kandidaten voor het eerste weekend van vrijdag 29 oktober 2022 t.e.m. dinsdag 01 november 2022, bij voorkeur 1 dame en 1 heer om de kamerverdeling te doen kloppen.

En één heer voor het tweede verlengde weekend van 09 tot 12 februari 2023.

Ook beginnende vogelaars zijn zeker welkom! Graag onmiddellijk mailen naar fds4022@gmail.com of bellen naar 0473 91 84 36

 

OOIEVAAR

De dode Ooievaar langs het treinspoor thv de bedreigde Spie werd door personeel van Infrabel teruggevonden. Echter met slechts één poot en zonder ring.

Van Ooievaars gesproken – tijdens mijn vakantie had ik aan de Cementfabriek van Dannes (nabij Etaples) een groep van 154 rustende vogels, zaterdag jl. Een kippenvel moment! Zo’n bende!

OP REIS

Zoals jullie weten zijn we fervente Starling Reizen (zie starlingreizen.be) aanhangers – maar ook de reizen van onze moeder vereniging Natuurpunt kunnen best interessant zijn natuurlijk. Dominique vraagt deze naar Extramadura in de schijnwerpers te plaatsen – zie bijlage!

DATA WINTERTELLINGEN

Plaats nu al in je agenda – geef door aan je partner – dat je deze weekends zeker in Mergus land moet aanwezig zijn

Teldata watervogeltellingen 2022/23

Midmaandelijkse watervogeltellingen (de zaterdag ook ganzentelling)

15/16 oktober 2022                        12/13 november 2022                   17/18 december 2022

14/15 januari 2023                          18/19 februari 2023                        18/19 maart 2023

 

Slaapplaatstellingen Aalscholver en zilverreigers

12 november 2022                          14 januari 2023

Slaapplaatstelling Wulp                21 januari 2023

Slaapplaatstelling meeuwen      28 januari 2023

Verder ook aandacht voor

Regionale stootvogeltelling        28 januari tot 12 februari 2023

En begin oktober organiseren we een Vogelatlas vergadering om de laatste vrije hokken in te vullen! Details in de volgende nieuwsbrief


ACHTERHAVEN- OPROEP TOT TEAM VORMING

Zoals jullie wellicht weten is onze haven van Zeebrugge onlangs met die van Antwerpen gefusioneerd en we werden door de nieuwe dynamische Milieucel uitgenodigd om al onze natuurbeschermingsprojecten – idealen in en rond de Haven op tafel te leggen, wat uitmondde in een positieve nota!

Zijn er vogelaars die samen met Frank deze nota willen bestuderen/verfijnen/verder uitwerken – geef me een seintje – fds4022@gmail.com. Dan stuur ik deze jullie door en kunnen we even bijeenzitten op een avond in september daaromtrent. Het voornaamste punt is de Weiden Spoorweg West en Weiden Hoge Noen definitief uit de Havenuitbreiding te schrappen en natuurreservaat te maken! Dat zou echt een unieke bescherming zijn.

CHECKLIJST VOGELS ZWIN       BEDANKT WOUTER F. OM TE DELEN

Vers van de pers: een heuse up to date checklist van de vogels van het Zwin, te vinden in bijlage.

In deze checklist is elke vogelsoort te vinden die ooit in het Zwin is vastgesteld en gedocumenteerd. Voor elke soort wordt ook weergegeven welke status ze heeft. Heel handig om te weten wanneer je welke soorten kan zien en hoe algemeen, schaars of zeldzaam ze zijn. De checklist is bijgewerkt tot en met 2021. In de toekomst kan deze checklist om de paar jaar een update krijgen.ets wat je kan meegeven bij een volgende Mergus-communicatie.

STEENUILEN

Kreeg deze mail in mijn brievenbus! Ik weet dat er heel wat vogelaars in onze regio met Steenuilen bezig zijn – maar eerder individueel of in kleine groepjes. Mocht iemand een regionale werkgroep willen oprichten – laat het Stijn en Frank weten!

Dag Frank,

In het kader van mijn werk hier vroeg ik mij af of er al een steenuilenwerking bestaat in het houtland of oostkust/oudlandpolder? Indien niet en moest er hier interesse voor zijn vanuit Mergus is het misschien interessant om hier eens over samen te zitten?

RLHP kan hier een ondersteunende rol inspelen (ik denk maar aan het planten van knotwilgen, botanisch beheer en aanleveren van nestkasten).

Vriendelijke groeten,   Stijn De Winter  I Landschap & Natuur

M Stijn.DeWinter@rlhp.be I G 0485 17 04 05

Regionaal Landschap Houtland & Polders vzw I www.rlhp.be

M info@rlhp.be  I T 050 40 70 22

Tillegemstraat 81 (via Domeindreef) I 8200 Sint-Michiels

   

 

WESTVLAAMSE NATUURSTUDIEDAG

Beste natuurstudiewerkgroepen uit het West-Vlaamse,

 

Op zaterdag 4 maart 2023 vindt 21ste editie van de West-Vlaamse Natuurstudiedag plaats. Een jaarlijkse hoogdag voor iedereen die meer wil te weten komen over de fauna en flora van West-Vlaanderen, een gezellig netwerkmoment en een uitstekende gelegenheid om nieuwe natuurstudie-vrijwilligers te verwelkomen. Na 2 maal een online editie, zal deze dag opnieuw live plaatsvinden in KULAK, Kortrijk! De studiedag is een gezamenlijk initiatief van West-Vlaamse Milieufederatie vzw, Provincie West-Vlaanderen, Natuurpunt vzw, KU Leuven Kortrijk en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

 

Het thema voor 2023 is ‘maakbare natuur’ (werktitel). In hoeverre is natuur maakbaar? Wat zijn voorbeelden van ‘gemaakte natuur’? Wat zijn succesverhalen of uitdagingen? Sprekers zullen verschillende topics en projecten toelichten en ook jullie kunnen er een project of de werkgroep komen voorstellen.

 

Zin om mee te doen? Geef je voorkeuren en ideeën aan in dit formulier tegen 13 september.       Alvast bedankt!

 

FONTEINTJES  – ZEETREKTELLEN

Hoys allen   – Er gewoon even aan herinneren – de najaarstrek begint! Op goede dagen zijn de Fonteintjes zeker bemand! Sluit gerust aan.

 

CAMARGUE

Het Mergus bestuur gaat volgende week een weekje vogelen in de Camargue! Onze belevenissen zullen zeker dagelijks te volgen zijn op de Mergus Facebook! We gaan er een lap op geven.

 

BLIKVANGERS

Machteld – bedankt voor de immer uitstekende blikvangers op de website en facebook.

 

OPROEP

Mijn Mergus tijdschriften liggen voor het ogenblik in dozen gestapeld op een palet op mijn werk en ik zou dringend één nummer uit 1990 moeten kunnen lenen van iemand , namelijk dat van kleine pijlstormvogel dat in de vierde jaargang verscheen. Kan iemand mij dat nummertje bezorgen of het artikel inscannen en doorsturen. Ik zou je eeuwig dankbaar zijn

 

Frank en zijn voltallige bestuur!