Blikvangers van 27/03 tot en met 02/04/2023.

Machteld Kaesemans

 

 

Goed nieuws van op de OLV-Toren te Brugge: ondertussen is het wijfje drie eieren aan het bebroeden!

De toppers vooraan: een griel op 02.04 te Uitkerke, een alpengierzwaluw te Torhout op 31.03,  nog steeds 2 tot 3 buidelmezen in de Fonteintjes te Zeebrugge en 1 roodkeelpieper te Wingene.

De voorjaarstrek komt moeilijk op gang: niet te verwonderen met de koude temperaturen, regen en wind van de laatste dagen. Alleen op dinsdag en woensdag 28 en 29.03 iets hogere aantallen lepelaars en grote zilverreigers langs de drukbezette telpost aan de Fonteintjes.  Het aantal nieuwe zomergasten in de regio beperkte zich dan ook tot beflijster te Brugge op 27.03, steltkluut te Oudenburg en boompieper over de Fonteintjes op 29.03, bonte vliegenvanger te Oostkamp  en gekraagde roodstaart te Torhout op 31.03. Op zondag 02.04  fitis te Zeebrugge, Engelse gele kwikstaart te Varsenare en regenwulpen over het Zwin. Heb geen nauwkeurige studie gemaakt (mogelijks al enkele voor)

Op facebook wordt ook melding gemaakt van 2 nieuwe ooievaarsnesten te Beernem!

De gewone leuke soorten dan: geoorde futen gaan mogelijk territoria bezetten aan de putten van Vlissegem en Roksem. Roerdomp te Uitkerke op 28/03 en zowel rode als zwarte wouw, resp. te Oostkamp en Veldegem.

De  regionale stootvogelresultaten wintertelling 2023 zijn op de www.mergus.be website gepubliceerd en voegen we ook aan de volgende nieuwsbrief toe. Met exact 400 buizerd, 212 torenvalk, 53 sperwer, 22 slechtvalk, 17 (37) (zie artikel voor uitleg)  blauwe kiekendief, 17 bruine kiekendief, 5 smelleken, 7 havik en 4 rode wouw halen we hoge aantallen. Bedankt alle tellers.

Buizerd

© Marc Nollet

Bovenste foto: ©  Filip De Ruwe

Buizerd © Marc Nollet

Tekst: © Frank De Scheemaeker

Machteld Kaesemans 4/04/2023