Reilen en zeilen van de Brugse slechtvalken voorjaar 2023 !

Paul Maertens

Hallo, welkom slechtvalkliefhebbers

Brugge,  05-04-2023

Het reilen en zeilen van de Brugse slechtvalken voorjaar 2023 !

Van zodra we beelden hadden van de webcam begin maart zag ik aan de hand van de leesringen dat we een ander koppel slechtvalken hadden op de nestbak boven op de Onze Lieve Vrouw toren van Brugge.  Het werd een hele klus om de beelden van de webcam te bekijken, vooraleer ik van beide vogels de letter- en of cijfercombinaties van de ringen met zekerheid kon samen stellen.

Gezien er geen aanstalten gemaakt werd voor ei leg hebben we het nog voor mekaar gekregen om op 11 maart samen met Pascal en Anthony de nestbak  te voorzien van een tweede camera met lager standpunt ( met mooie resultaten ). Hiermee kunnen we veel vlugger de ringen lezen en weten we ook met wie we te doen hebben.

 

Even voorstellen: dit zijn nu althans onze hoofdrolspelers: ♀  E:L groter en breder dan   2:7 (zie bijgaande foto’s). We zien ook dat bij het ♀ hier en daar nog bruintinten doorschijnen op de rug en vleugel en crème-tinten in haar kleed op de borst, dat wijst op een nog jonge vogel, maar……

 

De weken gleden verder tot ik op vrijdagmorgen 24-03, net voor 8u, een glimp kon opgevangen van het eerste ei. Dit werd voorafgegaan door een vroeg-ontbijtje rond 6u47 van een dagverse groenling voor het ♀  E:L .

Fragment groenling door ♂ net voor eileg.

 

Beelden van kakelvers ei.

 

Even stretchen na de eileg.

Filmpje met compilatie van het legsel voorjaar 2023…

Het 2de ei volgde reeds op maandag 27 maart en het derde ei volgde twee dagen later.

Nu maar hopen dat er geen ingrijpende verstoring komt door andere jonge ♀ slechtvalken die het verdere broeden kunnen overhoop halen.

Ondertussen heb ik deze morgen het CV van beide valken ontvangen. ♀ is zoals eerder gemeld nog een jonge vogel, geboren op de Sint Rombout kathedraal in Mechelen en daar geringd op 3 mei 2021. Het ♂ is geboren op de Sint Vincentius kerk in Eeklo en daar geringd op 20 mei 2020. In 2021 en 2022 hadden we ook reeds een ♂ van Eeklo afkomstig met name de TI2, wat er met hem en ons vrouwtje D:Y gebeurd is blijft voorlopig een open vraag.

Nu genieten van de avondrust met zicht op het mooie Brugge.

Zo, dit zijn de weetjes van rond de toren, we blijven het volgen en hopen jullie ook.

 

Uw  slechtvalken correspondent in Brugge.

Paul Maertens