VONDST van een JONGE, ZELDZAME PAPEGAAIDUIKER

Machteld Kaesemans

Foto  Patricia Senaeve.

Volgend verhaal toont aan hoe de liefde voor vogels en de natuur in het algemeen , reeds vroeg bij  kinderen kan aangewakkerd worden.

Patricia Senaeve schreef:

“Het gaat over een verzwakt vogeltje, gisteren gevonden door een groepje kinderen, waarmee ik aan het strandjutten was. Ik bracht het vogeltje naar het VOC en vandaag 21-10 kreeg ik het uitstekende nieuws…de vogel is aan de beterhand”.

Daarna stuurde ze een mail naar Horizon Educatief om de jongeren in te lichten.

“Ik laat jullie met plezier weten dat  “Joske” -zo hadden ze hem gedoopt- aan de beterhand is. Eerst lieten ze hem een half uurtje bekomen na  de autorit. Daarna werd er een bloedstaal genomen om zijn bloedwaarden te meten. Aan de hand daarvan werd beslist of hij verse -of sondevoeding zou krijgen.  Nu is hij alweer springlevend en wordt over enkele dagen opnieuw vrijgelaten….enz.”

Foto Patricia.


De jonge strandjutters hadden een  juveniele Papegaaiduiker gevonden op het strand van Bredene.

Langs onze kust is de Papegaaiduiker een zeer zeldzame verschijning. Soms in  de herfst , bij harde landwind, kan deze soort langsvliegend aan de kust worden gezien. Ook als stookolieslachtoffer worden ze helaas wel eens op het strand gevonden.

Foto Miel Ferdinande.


De Papegaaiduiker (Fratercula artica) is een vogel uit de familie van de Alken (Alcidae). Het is een kolonievogel, die broedt in zelf gegraven holen, op grazige hellingen langs rotskusten. Ze komen uitsluitend voor langs de kust en op zee. Ze eten enkel vis en brengen de winter door op open zee.  Ze broeden in Groot Brittanië, Ierland, Bretagne, langs de Noorse en IJslandse kust.

Door zijn uiterlijk en de manier van voortbewegen wordt hij soms “de clown der zeevogels” genoemd. Soms ook eerbiediger “de priester”.

Machteld Kaesemans 22-10-2011.