Broedproces slechtvalken april ’21

Paul Maertens

Brugge, 6 april ’21

Hallo slechtvalken volgers,

Eventjes bijbenen in het broedproces van de Brugse slechtvalken. We zijn ongeveer in de helft van het broedproces. Volgens de boekskes duurt het uitbroeden een 32 dagen. De telling begint van zodra het ♀ het gevoel heeft dat het legsel kompleet is.

Voor slechtvalk spotters is het nu een rustige tijd, geen spectaculaire zaken te zien buiten efkens de vleugels strekken, een belangrijke boodschap of een brokje eten, wat nu meestal ergens op een ander plaatsje op de toren gebeurt.

Hieronder zie je het ♀ die de eieren uitbroedt en denkt dat haar nachtshift erop zit en manlief voor even mag overnemen.

Bij de wissel van de wacht op de nestbak zie je duidelijk het verschil in grootte en breedte en merk je ook het kleurverschil van snavel en poten die bij het ♂ donkerdergeel zijn dan bij het ♀.

 

 

Ze neemt ruim de tijd voor zichzelf om na twee en half uur goed ontspannen haar taak terug op te nemen. Net voor terugkomst zie je het ♂ roepen en maakt hij een sprong naar de ‘hogel’, (een van de vele ornamenten en waterspuwers op de toren). Hij ziet het♀ komen en gaat er van door.

 

 

Na een korte inspectie en een kleine herschikking wrikt ze zich behoedzaam over de eieren om terug wat warmte te geven aan de eieren.

Nog een halve maand en dan is het tijd om met hun eitand (kalkachtig uitsteeksel op de bek) de spanning van de eierschaal te doorbreken. Dit wordt verwacht rond 21 april.

 

 

Nog even geduld

Voor Mergus

Project slechtvalken

Paul Maertens