Onweer, gevolgen en uitkippen voorjaar 2023

Paul Maertens

Onweer, gevolgen en uitkippen 2023.                                            Brugge 29-04-2023

 

Vrijdagavond werd ook Brugge getroffen door een zwaar onweer dat gepaard ging met veel bliksems. Onder andere de O L Vr toren werd zwaar getroffen. Het gevolg was dat sites zonder elektriciteit vielen of dat er bepaalde installaties beschadigd werden.

Ook de Mergus-apparatuur voor de opnames van het slechtvalken leven werd getroffen. Tijdens vorig weekend had ik er geen goed gevoel bij want er was geen enkel spoor van leven te bekennen boven rond de toeren en we moesten het stellen zonder webcam. Dan maar de oude methode en observeren vanop de begane grond en van op het Belfort een kijkje nemen. Daar kon ik  dinsdag zien dat de eieren nog bebroed werden wat een goed teken was. Maar de schade in de toren was in die mate vervelend dat we op het hoogste niveau ook geen electriciteit meer hadden en dus ook onze apparatuur niet konden testen. Woensdag in de namiddag kregen we groen licht en donderdagmorgen hebben we de installatie getest met nul op het rapport, de apparatuur gedemonteerd en naar de werkplaatsen van Securitas gebracht waar de ITers zich gebogen hebben over de problemen. Twee delen moesten helemaal vervangen worden en gisteravond hadden we de installatie terug om deze morgen alles weer te monteren op de hoogste verdieping van Brugge. Met de technische support van Securitas medewerkers hadden we rond 11u30 terug live beelden van de nestbak. De zelfde beelden met de twee camera’s beelden hieronder zijn de eerste getuigen.

 

Als je goed kijkt op de linker zijde van het linker ei zie je een breuk op de eierschaal, wat duidt op gehamer aan de binnenzijde!

De voorbode van het eerste kuiken.

 

 

Het uitkippen is voor ieder moment volgens hun “eileg- en broed-kalender”.

Geniet opnieuw van de beelden

 

Uw Brugse slechtvalken correspondent

Paul Maertens