Uitvliegen en zelfstandig worden

Paul Maertens

 

Uitvliegen en zelfstandig worden                                           Brugge, 03-07-‘23

Zat 10-06 het wordt druk op het rooster. Steeds meer is het elkaar verdringen op het terras voor de nodige vlieg-initiatieoefeningen. Hoe klapperen met de vleugels en ondertussen coördineren met het springen en ook nog goed in de gaten houden waar je kan landen!  Toch niet zo makkelijk met z’n drieën op een ‘schortje’ groot. Hoelang moeten we hier nog blijven? Wat zal dat geven als we hier weg zijn?

 

 

Zon 11-06

Alles is peis en vre, drie op een rij en let op het verschil van grootte met R juv♀en midden en L  de juv ♂. Vooraan R op de nestbak de resterende grijze lange poten van een eerder aangebrachte kluut; ja ze stoppen niet voor de mooie ogen of het aardig bekje.

 

Niets op dat beeld ( zon 11-06 om 5u41 ) doet vermoeden dat het vandaag voor 2 van hen D-day wordt, de eerste sprong!!

Die eerste sprong konden we achterhalen, net anderhalve min later dan bovenstaande foto was het ♂E die van het rooster naar de rechter hogel een vlieg-sprong maakte kort daarop gevolgd door ♂B. Rond 10u30 werd ik gebeld dat juveniel ♂E in de problemen zat op het dak van het politiegebouw langs de Dyver. Het kuiken werd een beetje gejend door een tweetal meeuwen, maar de ouders slechtvalken maakten hun opwachting waardoor de meeuwen er het hazenpad namen. Van dan af was het ieder voor zich.

 

Enkele beeldfragmenten van de gebeurtenissen rond de toren.

 

 

Di  20-06 net voor de middag voelde ik me de koning te rijk in de loge van het Arendshof en was geboeid door de acrobatie van onze 3 juveniele slechtvalken die, veronderstel ik, waarschijnlijk oefenden voor hun ingang-examen stuntvliegen; dit alles gebeurde onder de kritische blik van de moeder. Alle disciplines kwamen aan bod, formatievlucht met z’n drieën met grote zus op kop, daarna duiken als geen ander en elk een andere richting uitvliegen om mooi terug samen te komen voor een begroeting met de pootjes tegen elkaar,  en scheervluchten omhoog langs ‘hun’ toren en erachter door, bijna looping en schroef, maar telkens wisten ze mekaar blindelings te vinden. Het was duidelijk: ze hadden er zin in en alles ging precies vanzelf. Het hele spektakel duurde naar mijn aanvoelen als een wervelwind maar de klok deed me beseffen dat we meer dan een half uur verder waren.

 

 

Zat 24-06 wilden we de nestbak wat opruimen en kijken hoe we de camerastand konden optimaliseren. Terwijl we boven waren konden we zien hoe een juv SQ een duif sloeg. Weliswaar was de prooi te zwaar voor de jonge vogel en kon bijgevolg z’n hoogte niet houden en gleed weg richting bisdomtuin. Waar hij precies geland is konden we door huizen en bomen niet volgen. Wel weten we dus met zekerheid dat hun jachtvaardigheid reeds doeltreffend is.

 

Ma 03-07-’23 Terugblik over een geslaagd voorjaar voor de slechtvalken.

Wat ons bij de start van het broedseizoen toch een beetje deed schrikken was het verschijnen op de nestbak van een onbekend ♂ en ♀ slechtvalk. Na wat zoekwerk wisten we dat we een Mechelse jonge dame (2 jaar) en een jaar oudere heer afkomstig van Eeklo te gast hadden. Niets deed toen vermoeden dat we enkele maanden zouden kunnen genieten van de beelden van de trouwe zorg van zowel het vrouwtje als het mannetje bij de eileg, uitbroeden en groot brengen van de drie kuikens. In alle opzichten hebben ze beiden het voortreffelijk gedaan.

 

 

Nu is het uitvliegen reeds 3 weken voorbij en de jonge valken doen het uitstekend. De webcam gaat op non-actief gezien alles zich afspeelt op en rond de toren maar meestal buiten het beeldbereik van onze camera’s.

We willen nog heel graag bedanken:

  • de mensen van de Onze Lieve Vrouw kerk
  • de mensen achter de schermen van Securitas Technology Brugge die zorgen voor de soms moeilijke draadloze verbinding
  • onze webmaster Tuur Swimberghe
  • onze gulle sponsors Fietshandel De Scheemaeker en Sights Of Nature
  • en de vele bereidwillige helpers

 

voor Mergus

je slechtvalken correspondent gaat in vakantie

Groeten Paul