Aalscholvertelling 18/11/2023

Wim Jans

De aalscholvertelling zit er weer op. Het is een beetje een “uitgerekte” telling geworden omdat niet iedereen in het weekend kon tellen, het was zaterdag trouwens echt hondenweer. Maar uiteindelijk zijn alle resultaten binnen en hier volgt het overzicht. We bijten de spits af met het Vloethemveld waar slechts 59 Aalscholvers kwamen slapen, Luc De Cat kon er niet meer ontdekken en daarmee is de tendens  ingezet voor deze telling. Ik zelf nam de Blauwe Toren voor mijn rekening en daar kwamen 35 vogels slapen. Het duo Marc De Ceuninck-Stefaan Anseeuw nam de golf,33 Aalscholvers, en de Zandberghoeve, 0 vogels, voor hun rekening. Ik denk dat de Zandberghoeve in de toekomst niet meer bezet zal zijn.
Kathleen Coen was op post aan de Barge en dat was goed voor 29 vogels. Ruben Saey telde aan de Misériebocht 67 Aalscholvers. Dirk Content en co namen de Kleiputten van Wenduine voor hun rekening en daar kwamen 46 vogels slapen. Een speciale dank aan Emmanuel Crul die telkens twee slaapplaatsen telt namelijk de Kleiputten van Hoeke, 98 Aalscholvers, en de Syfons, 53 Aalscholvers. Rudi Vantorre kan dat in één avond namelijk de Kanalen Achterhaven, 93 vogels, en de Putten van Dugardin, 5 vogels. Bleef over de Expresswegput , toen Nicholas Endriatis die plaats wilde tellen, werd er gejaagd. Ik heb dan maar de telling overgenomen gisteren en dat leverde 27 Aalscholvers op.

In het totaal telden we 545 Aalscholvers, verleden jaar waren dat in november 628 , dat is een daling met 24 %. Dat is toch een serieuze daling.

Rest me nog alle tellers te bedanken voor de inzet en op naar de volgende telling op van 13 januari, eens zien of de daling zich dan voortzet.

Wim Jans